Oltás

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai. 2. rész

Magvetés, amikor minden megy magától az Euphorbia leuconeura-nál, én meg nézek, mint a moziban

Egy gimnáziumi barátomtól kaptam régebben egy példányt, amit ebben az évben rossz helyen teleltettem (15°C alatt túl szárazon) és elpusztult. Korábban szárdugványozással is szaporítottam belőle, de idővel arra lettem figyelmes, hogy itt-ott cserepekben jelenik meg csinos kis magonca, és ezek a cserepek nem az anyanövény mellett voltak. Utána olvasva ez érthető, mert a beérett termésből a magokat pár lábra (1 foot = 30.48 cm) kilövellve terjed, szaporodik.

Így oltok Peireskiopsisra

A parányi kaktuszmagoncok oltása nem igazán új keletű foglalatosság a kaktuszgyűjtők szűkebb pátriájában. A kezdők közül egyre többen megpróbálják és a visszajelzések azt igazolják, hogy nem mindig sikerül, így nem csoda, ha a kudarc után elmegy a kedvük az oltásoktól. Joggal fölmerül bennük a kérdés, hogy hol rontották el, vagy képesek-e megcsinálni e roppant "egyszerű" műveletet. Az viszont kétségtelen, hogy az apró magoncok lehelet-finom megfogása, roncsolás nélküli átvágása türelemjáték a javából, még a tapasztalt, sokat próbált "öreg" gyűjtőknek is.

Oltás Echinopsis oxygona-hibridekre

Az alábbi sorokban az Echinopsis oltások gyakorlati hasznáról szeretnék pár szót ejteni. Sokan egyetérthetnek velem abban, hogy tartós alanyként nemigen jöhet szóba semmilyen korában. A „nemes" - főleg a teleltetés ideje alatt - hamar "kizsarolja", továbbá a tenyészcsúcs elvesztésével erőteljesen sarjad. Mégis egy olyan alkalmazását említeném meg, melyben szinte utolérhetetlen és hasznos lehet azoknak is, akik egyébként elvből nem oltanak.

Rendhagyó jelenségek

Orosházáról Kiss László tudósít arról, hogy az Astrophytum (Digitostigma) caput-medusae oltással való szaporítása alkalmával az egyik klón példányai kezdetben minden esetben virágbimbót neveltek, melyek mindegyike az oltást követő 4-6 hónap múlva átalakultak hajtássá. Az Astrophytum ornatum alanyokra oltott többi klón mindegyike, a sikeres oltás elejétől eleve hajtást nevelt. Az 1. képen a fejlődő, a 2-on az átalakuló, a 3-on a hajtásokká átalakult bimbó. A 4. képen egy másik klón hajtásai a megszokott módon fejlődtek.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás oltás csatornájára