Növényvédelem

Parásodás?

Tisztelt Növénydoktor,
2 hónapja vásárolt echinopsisom nagyon elkezdett parásodni, ha ez egyáltalán az. A kérdésem, hogy a képen látható 2 hónap alatt sokat nőtt jelenség parásodás, vagy kórokozóra utal, illetve okozhatja-e tartási hiba. Kell-e, lehet-e tenni ellene valamit?
Köszönettel,
Püspöki Attila

Növényvédelmi kérdés

Évtizedek óta vannak kaktuszaim. Télen lakásban, pluszok esetén szabadban, jobbára napon vannak. Nagyon szépen fejlődtek. Az elmúlt két évben a képeken látható "tünetek" jelentek meg némelyik növényen. Az idei hajtások megint egészségesnek tűnnek, a növény maga viszont betegnek.
Szeretném kérdezni, tudok-e segíteni a növényeken, vagy sem.
Üdvózlettel
Irmes Ferenc

Sivatagi rózsa

Augusztusban kaptam egy kicsi sivatagi rózsát, de elkezdett fonnyadni a törzse, és találtam egy olyan tanácsot mely szerint a vágjam vissza a törzset az egészséges, zöld részig, viaszoljam le vagy kenjem be a vágott felületet fasebbel. Az ezzel a problémám, hogy nagyon kicsi a növény, és ha ezt megtenném akkor teljesen a tövig le kellene vágnom. Az lenne a kérdésem hogy megtudom e menteni még?

Tardi Aranka képe

Tartás- gondozás

Kedves Szakértő!
Tartással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Tavasszal vettem ezt a "Sivatagi pálmát vagy kövirózsa cserjét" és a nyár végére teljesen megnyúltak a szirmai pedig tűző napon tartottam. Amíg keveset locsoltam elszáradva potyogtak le a szirmai. Az augusztus végi esős idő után pedig szépen megnyúltak. Mit kell tenni, hogy újra olyan szép tömör rózsája legyen?

foltos kaktusz 3.

Az itt látható kaktuszomon több száraz folt jelent meg, főleg két borda között. Napfényes ablakpárkányon tartom, most nyáron hetente egyszer kap vizet. Valami betegség támadta meg? Ha igen, mi a teendő? A földjének felszínén narancssárgás és fehéres foltocskák jelentek meg. Ez gomba vagy valami ásványi anyag kiválása? Okozhatja a kemény víz?
Érdekelne a kaktusz neve is, mert sajnos nem tudom.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

foltos kaktusz 2.

Az itt látható kaktuszom alja foltos. Napfényes ablakpárkányon tartom, most nyáron hetente egyszer kap vizet. Okozhatja ezt az elszürkült részt a kemény víz? Vagy valami betegség támadta meg? Néhány tövise körül pedig apró elszáradt rész van, a képen is látszik egy. Ez lehet betegség jele? Mi a teendőm?
Érdekelne a kaktusz neve is, mert sajnos nem tudom.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

foltos kaktusz 1.

Az itt látható kaktuszt kb. 8 hónapja kaptam, akkor már hasonlóan foltos volt. Napfényes ablakpárkányon tartom, most nyáron hetente egyszer kap vizet. A teteje szépen fejlődik, megújul. Valami betegség támadta meg? Ha igen, mi a teendő?
Érdekelne a kaktusz neve is, mert sajnos nem tudom.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Növényvédelmi kérdés

Ki lehet Ő?
Az eladó szerint kaktusz! Szerintem valamilyen Euforbia (nem trigona, mert lényegesen nagyobb testű kb. 60 cm-es, és van rajta háromélű és négyélű hajtás is) A tövisek szimmetrikusan kettősek és fölöttük kicsi száraz levélmaradvány van. A levélmaradvány lehullása után annak fészke látható. Nem areola.
Nem ritka növény, mert már sokszor találkoztam vele máshol is, most sajnos elcsábultam.
Szóval mi a pontos neve, ha valaki tudja előre is köszönöm a felvilágosítást. Péterfia Csaba

Ismerkedjünk a növényvédelemmel X. befejező rész

A biológiai növényvédelem

Az alábbi idézetek Darvas Béla [et al.] (1999, 2008): A biológiai növényvédelem és helyzete Magyarországon című könyvből származnak.
A könyv a lenti hivatkozásra kattintva olvasható, letölthető:
Darvas Béla [et al .]: A biológiai növényvédelem és helyzete Magyarországon

Eredeti oldalszám: 13-15.

Ismerkedjünk a növényvédelemmel IX.

Egyéb szabadforgalmú (III. kategóriás) készítmények

Az alábbiakban leírtak tájékoztató jellegűek, még akkor is, ha az részben vagy egészben megegyezik a növényvédő szer csomagolására írtakkal, és nem helyettesítik a csomagolásra írtakat!!

Talajfertőtlenítő szerek

Basamid G

Hatóanyaga: 98 % dazomet
Díszfaiskola, dísznövények, dohány, erdészeti csemetekert, gyógynövények, gyümölcsfa iskola, gyümölcstelepítés, komlótelepítés, szőlőiskola, szőlőtelepítés, zöldségfélék

Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv

Az EU ösztökélésére készülő Nemzeti Cselekvési Terv része a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv, ami jelentős változásokat hozhat a növényvédő szerek hazai forgalmazásában, a forgalmi kategóriákban. Várhatóan új kategóriákba sorolják a szereket, amely egyúttal számos szer kivonásával is jár, s ez igen kellemetlenül érinti a szabad (III.) forgalmi kategóriájú szercsoportot. A növényvédő szereket értékesítés, vásárlás és felhasználás szempontjából az engedélyező hatóság jelenleg I., II., III. kategóriákba sorolja.

Ismerkedjünk a növényvédelemmel VI. A gombaölő (fungicid) szerekről

A gombaölő (fungicid) szerekről

A gombaölő szerek a gombák fejlődését gátló, vagy azokat teljesen elpusztító szervetlen vagy szerves vegyületek. Ide tartoznak az állatokra vagy az élelmiszerekre ártalmas gombák elpusztítására használt szerek is.

A gombaölő szerek hatásuk alapján lehetnek:

Ismerkedjünk a növényvédelemmel V. Szabadforgalmú (III) kategóriás rovarölő szerek

Ebben a részben közreadjuk a 2013. évben engedélyezett szabadforgalmú rovarölő szereket, ismertetve a felhasználásukra vonatkozó részletes tudnivalókat. A növényvédő szerekre érvényes szeszesital fogyasztási tilalom a vegyszeres növényvédelmi tevékenység megkezdése előtt 8 órával lép életbe, és a munka befejezését követő 8 órán keresztül tart. Megjegyzendő, hogy a növényvédő szerekkel végzett munkák során semmi sem bízható a véletlenre.

Oldalak

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás növényvédelem csatornájára