Magvetés

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Gyakorlati ötletek mindenkinek

Ha a magok kemény héjúak, nehezen csirázók

Már évek óta vetek fás Paeonia magokat. Most egy új módszert próbáltam ki. A sárgavirágú Paeonia lutea var. ludlowii magját vetettem el gibberellinsav - GA-3 kezeléssel.
4-500 mg (vagy más néven ppm) GA-3 giberellinsav port kevés 70%-os alkoholban feloldom. Adok hozzá kb. 0,5 liter vizet, majd az oldatot + 40 - +50 C-ra felmelegítem. Többször megkeverem, végül 1 liter vízre kiegészítem az oldatot. Kihűlés után áztatom a magokat a mag keménységétől függően 24-48 órát.

A különféle magvak csírázóképességére vonatkozóan ...

A különféle magvak csírázóképességére vonatkozóan rendkívül érdekes megfigyelést tett az ismert cseh kaktológus, Alberto Vojtěch Frič, amelyet alább olvashatnak. Az idézet és magyar fordítása Fábián László (Udvard, Szlovákia): Alberto Vojtěch Frič, egy rendkívüli életút című munkájából származik, melyet teljes terjedelmében a Debreceni Pozsgástárban fogunk közreadni. Az idézet Hírlevelünkben való közlési engedélyét ezúton köszönjük a szerzőnek.

Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai. 2. rész

Magvetés, amikor minden megy magától az Euphorbia leuconeura-nál, én meg nézek, mint a moziban

Egy gimnáziumi barátomtól kaptam régebben egy példányt, amit ebben az évben rossz helyen teleltettem (15°C alatt túl szárazon) és elpusztult. Korábban szárdugványozással is szaporítottam belőle, de idővel arra lettem figyelmes, hogy itt-ott cserepekben jelenik meg csinos kis magonca, és ezek a cserepek nem az anyanövény mellett voltak. Utána olvasva ez érthető, mert a beérett termésből a magokat pár lábra (1 foot = 30.48 cm) kilövellve terjed, szaporodik.

Kaktusz magvak kiszedése és tisztítása

A kaktusz magok kiszedése és tisztítása a magtok maradványaitól unalmas, nehézkes feladat szokott lenni. Sokszor a legnagyobb igyekezett ellenére mégis marad szemét a magok közt. Egy egyszerű tisztítási módszert mutatok be, amivel a magokat a száraz kaktusz gyümölcsből szoktam kiszedni. Szükséges hozzá egy kis tányér, víz, egy csipesz, egy pálcika és egy papírszalvéta. A száraz gyümölcsöt a vízbe teszem, ez pár perc elteltével megdagad és megpuhul. Ekkor a pálcikával felhasítom a héját. A magok felszabadulnak a gyümölcsből, a steril (terméketlen, léha) magok fent maradnak a víz tetején.

Magok kiszedése másképpen

Egyes kaktusz fajok magvainak betakarítása nehéz feladat, különösen, ha a fajok apró magvúak, és ha az aszalt termések könnyen széttörnek, mint a Parodia, Stormbocactus, Rebutia és mások fajok esetében. De lehet könnyíteni a betakarítást egy egyszerű szerkezettel, ami egy átlátszó tartályból áll, amelyet gumidugóval lezárunk, és amelyben két csövet helyezünk el. Az egyik cső rövidebb és vastagabb átmérőjű, ezt nevezzük szívócsőnek, míg a másik hosszabb, vékonyabb és rugalmas. A már érett, száraz termést csipesszel vagy más alkalmas tárggyal felnyitjuk.

A gyűjtő üvegben lévő gumidugón átvezetett csövek.
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás magvetés csatornájára