Kaktuszokról

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

A teleltetésről általában

A teleltetés a kaktuszgyűjtemény sikeres fenntartásának egyik meghatározó eleme. A növény fejlődése, következő évi virágzása, egyáltalán az életben maradása szempontjából legalább annyira fontosak a téli elhelyezés körülményei, mint a vegetációs időszaké. A teleltetés problémakörét itt nem annyira tudományos, mint inkább gyakorlati-tapasztalati oldalról próbáljuk megközelíteni, megkönnyítve annak sikerét, illetve tippeket adni egyes különleges növények helyes téli gondozásához.

Kaktuszok szaporítása

Generatív szaporítás - magvetés

A kaktuszok magról szaporítása nem olyan hosszadalmas folyamat, mint ahogy ezt sokan hiszik. Egyes fajok magoncai már 2-3 éves korban virágozhatnak. Kaktuszmagvakat beszerezhetünk szaküzletekben, kertészetekben de itt legtöbbször kaktusznemzetség és faj keveréket árusítanak. Amennyiben egy bizonyos faj vagy fajta magjához szeretnénk hozzájutni, forduljunk kaktusztermesztőkhöz vagy kaktuszmag kereskedőkhöz.

Kaktuszok felépítése

Mi a kaktusz? Milyenek a kaktuszok?
A kaktuszok első pillantásra, tövises zömök, szívós megjelenésük alapján, egyesek szerint nem tartoznak a legszebb növénylátványosságok közé, mint például az orchideák és mégis mindig nő a csodálóik tábora, talán nincs is másik olyan növénycsalád, amely a rajongók gyűjtőkedvét íilyen mértékben felkeltené. Csodálatra méltó az átváltozó képességük, ahogyan ezek a tövises, "barátságtalan" növények egy éjszaka alatt ragyogó virágcsodákká válnak.

Kaktuszokról

Bevezetés

Az emberek ősidőktől szeretik a növényeket, sokan közülük egy kicsit furcsa ízléssel rendelkeznek és a kaktuszok a kedvenceik. Mindazok akik kaktuszgyűjtőnek vallják magukat, türelmes embereknek kell lenniük, hogy kivárják, amíg a kedvenceik kifejlődnek és elérik a virágzó korukat, és igaz néha csak órákig tartó szépségükkel, pompájukkal meghálálják a gondozásukat.

Felhasznált irodalom, szerzők

Felhasznált irodalom

Magyar nyelven:

  • Kleiner, E. 1994: Kaktuszok a lakásban és a kertben.-Pesti Szalon/Falukönyv-Cicero
  • Nemes Lajos-Szabó Dezső. 1981: Kaktuszok-Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
  • Becherer, F. 1989: Kaktuszok-Unikornis Könyv és Lapkiadó Kft., Budapest
  • Ujréti Endre. 1986: Fán Lakó Kaktuszok, Budapest
  • Szűcs Lajos. 1965: Kaktuszok, pozsgás növények Gondolat, Budapest
  • Nemes Lajos. 1991: Kaktuszok- Mezőgazdasági Kiadó Kft., Budapest
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Kaktuszokról csatornájára