Érdekesség

Érdekességek innen-onnan

Az ősz vége felé az utolsó fűnyírást követő egy-két héttel vettem észre a képen látható kis kaktusz magoncokat egy Cupressus glabra ’Aurea’ alatti ritkásabb gyepben. A két kis növény Escobaria missouriensisnek látszik. Korábban már a télállós kaktuszos sziklakerttől kb. 30 méterre is találtam hasonló magoncokat. A magvakat a szél, a madarak vagy a hangyák hordhatták széjjel. Az itt láthatónál eszembe jutott, vajon hányszor ment át felettük a fűnyíró? Tavasszal ültetem át a végső helyükre.

Érdekességek innen-onnan

Egy Agave sisalana virított február végétől mostanáig a Nyíregyházi Állat és Növényparkban, ezt a fajt élőben még én is most láttam először virítani. Maga a növény már ősszel beindult pusztulni, amikor elkezdte növeszteni a virág rúdját /október eleje/ a képen igen jól látható, de sarjutánpótlásról már gondoskodott. A virág rúdja 3,5 m, még nő egy kicsit, ahogyan halad fölfelé a virágok nyílása.

Érdekességek innen-onnan

Egy látszatra meghalt Echinocereus triglochidiatust a képen látható helyre beültettem, ahol a növény két új hajtást hozott. Mellette magról talált helyet, majd kikelt és szépen fejlődött a Lesquerella arctica. Az érdekesség a két növény homlokegyenest eltérő eredeti élőhelyében és ebből következőleg gyökeresen eltérő környezeti igényeiben leledzik.

Érdekességek innen-onnan!

Az egyik sziklakertben lévő Echinocereus triglochidiatus növényen láttam meg a furcsa tüneményt. Annyit sikerült megállapítanom, valamilyen állat hagyta itt e szokatlan maradékát. Mi lehet mibenléte, nem tudom, de megkérdezem növényorvosunkat, aki bizonyára magyarázatát adja a még általam sosem látott tünetnek. Kárt nem okozott, néhány hét elteltével nyoma sem maradt.

Ficzere Miklós, Debrecen

Érdekességek innen-onnan!

A sziklakertben szemlélődve 2013. július közepén tűnt fel a képeken látható Echinocereus reichenbachii szokatlan megjelenésével a Sedum sempervivoides előterében. A teteje kissé beroggyant, közepén tövises, gyapjas pamacs képződött, és a körülötte látható podáriumok nem mindegyikén látható areola. Ez utóbbi önmagában is szokatlan jelenség. Az eltelt idő alatt a növény valamelyest növekedett, de kinézete nem változott.
Kíváncsian várom a jövő évi fejleményeket.

Ficzere Miklós, Debrecen

Érdekességek innen-onnan!

Küldök pár képet egy érdekes Astrophytum caput-medusae virágról. Mint a képen látszik kívülről egy virág, felülről meg mintha összenőtt három virág lenne! Külön porzókör három, s kettő bibe!!
További torz virágbimbók is vannak a növényen, együtt virított egy másikkal, poroztam mindkét bibét, roppant kíváncsi vagyok a fejleményre.
Azóta kiderült a megporzás hatástalan maradt, a virágok nem termékenyültek meg

Szunyogh Menyhért, Nyíregyháza

Érdekességek innen-onnan!

Az arizonai ciprus (Cupressus glabra, syn.: C. arizonica) alatti télállós sziklakertben 2012 tavaszán egy teljesen halottnak látszó Echinocereus triglochidiatus v. octacanthust el akartam távolítani, ne csúfítsa az összképet. Mégis úgy gondoltam, még várok néhány hónapot, hátha történik valami. És valóban, júniusban már életjelt adott, és összesen három új hajtást (nem sarjat!) fejlesztett. A hajtásokat később leválasztva, meggyökereztetve új egyedeket nevelek belőlük.

Érdekességek innen-onnan!

Szászi Róbert az Astrophytum szörnyek és csodák kiváló ismerője néhány érdekes képet küldött részünkre. Hogy a gén- vagy egyéb manipulációk eredményeként megszületett újdonságok valóban szépségek vagy szörnyek, azt ki-ki döntse el saját maga ízlése szerint. Vagy olyan láz lenne manapság a kaktuszgyűjtők körében, mint volt valamikor a tulipán őrület, amikor a gyűjtési szenvedély mellett, valakiknek a pénz imádata és szenvedélye mindennél jobban számított?

Érdekes jelenség

1996-ban kaptam egy Mammillaria carrettii-t. Ma már 17 éve van nálam. (1. kép) Dr. Iosif Vasile Lungu romániai gyűjtőtől származik. Szépen virágzik, él, semmi bajom nem volt és nincs vele. 2007-ben kaptam egy teljesen hasonló növényt Lukoczki Zoltán magyarországi gyűjtőtől. (2. kép). Ennek ma már 6 éve. Ezzel a növénnyel sem volt semmi bajom 2013 májusáig. Egy nagyon kis különbség látszik a kettő között.

Érdekességek innen-onnan!

Milyen érdekesség jöhet még?
A virágból kifejlődött Astrophytum caput-medusae után újabb érdekességet produkáltak az oltásaim! Az Astrophytum caput-medusae feloltása nem volt 100 %-ban sikeres, ezért a sikertelen oltványokat megtartottam és egy évvel az oltás után annak ellenére, hogy a nemes leszáradt, mégis néhány alany kinevelte az Astrophytum caput-medusae nemest. Úgy látszik, hogy az a néhány sejt, mely az oltáskor mégis kötött az alanyon, elég volt, hogy a nemes kifejlődjön.

Kiss László, Orosháza.

Rendhagyó virágzás

Lévai Magdolna és Menyhért Temesvárról tudósít, hogy gyűjteményükben túlöntözést követően megrepedt egy Gymnocalycium baldianum, majd nem sokkal rá a repedésen keresztül tört elő virágja a képen látható módon.

(Morfológiailag a podáriumok /levélalapok/ hónalj helyzetű /axilláris/ rügyei törtek napvilágra, vélhetően nem a túlöntözés következtében. A jelenség más kaktuszféléknél is előfordul, de ritkán. Ficzere M. tud. lektor)

Rendhagyó jelenségek

Orosházáról Kiss László tudósít arról, hogy az Astrophytum (Digitostigma) caput-medusae oltással való szaporítása alkalmával az egyik klón példányai kezdetben minden esetben virágbimbót neveltek, melyek mindegyike az oltást követő 4-6 hónap múlva átalakultak hajtássá. Az Astrophytum ornatum alanyokra oltott többi klón mindegyike, a sikeres oltás elejétől eleve hajtást nevelt. Az 1. képen a fejlődő, a 2-on az átalakuló, a 3-on a hajtásokká átalakult bimbó. A 4. képen egy másik klón hajtásai a megszokott módon fejlődtek.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás érdekesség csatornájára