Csili Kaktuszkedvelő Szakkör Kiadványai

Ficzere Miklós képe
Hírlevél

Csili Kaktuszkedvelő Szakkör emlékére

A Csili Kaktuszkedvelő Szakkör könyvtárunkban megtalálható kiadványainak közzététele honlapunk Digitális Könyvtárában az egyik legnagyobb vállalkozásunk.
A Csili Kaktuszgyűjtő Szakkör a Pesterzsébeti Vasas Művelődési Házban működött évtizedeken keresztül, majd később kissé megváltozott néven a Csili Kaktuszkedvelő Szakkör. Többen kérdezték, érdeklődtek, honnan a Csili elnevezés? Volt, aki a Chile országnévben keresett magyarázatot a hangzás hasonlósága miatt. A megfejtés ennél egyszerűbb. Azt az utcát, ahol felépült az előbb említett Művelődési Ház, valamikor Csillag utcának nevezték, s ennek rövidítéséből született a „csili” közkeletű és kedvelt név. A Ház felépítését sajátságos érdekből a Fegyverneki Frommer család finanszírozta, akik a II. világháború első időszakában fegyvergyártással foglalkoztak. A gyáros Fegyverneki Frommer fia, Fegyverneki Frommer István igen jelentős kaktusz és pozsgásgyűjteményt hozott létre. Munkásságáról cikksorozatot a Debreceni Pozsgástárban olvashatnak Dr. Nemes Lajos összeállításában. A Ház hivatalos neve időközben többször is változott, de a „csili” ma is használatos.
A magyarországi szukkulentológia kezdeti időszakának egyik fontos kiadványa a budapesti Csili Kaktuszkedvelő Szakkör 1976-ban megjelent 128 oldalas évkönyve. Mindössze 480 példányban jelent meg, emiatt ma már ritkaságnak számít. A teljes címe: 1926-1976. 50 éves a magyar kaktuszgyűjtés. Csili Kaktuszkedvelő Szakkör Évkönyve. Szerkesztette: Bartalis Imre. A könyv különböző szerzők eltérő témákban írt cikkeit tartalmazza. Az 1926 és 1976 közötti időszak történetét foglalja össze a kezdő írás: Bartalis Imre: Sorok a magyar kaktuszgyűjtés történetéből.
A szakkör tájékoztató kiadványai 1962-ben jelentkeztek először, kezdetben stenciles sokszorosítással. A Tájékoztatók ezen időszakát egyszerűen nevezhetnénk a "stenciles nyomtatás korszakának" az alkalmazott nyomdatechnika miatt, amely nem egyszer még a digitalizálás minőségét is befolyásolta. Ugyanis a karakter felismerő (OCR) program az elmosódott, nyomdafestékkel telített, vagy emiatt alak vesztett betűket nem tudja felismerni. Ez a Tájékoztatók olvashatóságát nem befolyásolja, hiba a szöveg pld. doc-ba másolásakor jelentkezik. A Csili Kaktuszgyűjtő Szakköre életében az 1971. esztendő nemcsak Tájékoztatói "stenciles nyomtatás korszakának" végét hozta. Ebben az évben a Szakkör vezetői a Csilit elhagyva megalakították az MKOE-t, és a Szakkör új vezetéssel, többek között Bartalis Imre és Kondér István irányításával folytatta működését. Ezekről a fejleményekről részletesen olvashatnak az 1971. évi áprilisi és október-novemberi Csili tájékoztatókban. Nagy változás történt a Tájékoztatók megjelenésében is, miután a Művelődési Központ megkapta a régen várt rota-gépet, amely lehetővé tette a tetszetős kivitelezést. Képek eleinte csak valóságos fényképek beragasztásával színesítették az újságot, majd később megjelentek a nyomtatott képek is fekete -fehérben, és rövidesen a beragasztott színes fotók is. Talán a mai szemmel nézve nem tetszetős nyomtatási, sokszorosítási módszerek miatt hallhattam időnként lekezelő véleményeket a Tájékoztatókról. A tartalmakat megismerve nyugodtan kijelenthetem, az akkori tudományos szintnek megfelelő, igen magas színvonalú cikkeket ismerhettem meg. A Tájékoztatókban rengeteg érdekes írás olvasható, olyanok, amelyek ma is megállják helyüket szakirodalmunkban, és hihetetlenül sok ötletet adnak a mai gyűjtők számára. Mondhatjuk: nincs új a nap alatt, hiszen már akkor is volt, aki a kaktuszok vízkultúrás termesztésével foglalkozott, nem kis eredménnyel. A Tájékoztatók kisebb részletekben kerültek honlapunkra, hogy technikai adottságait ne feszítgessem túlságosan. A digitalizálást személyesen végeztem, nem kis fáradtsággal és szabadidő feláldozásával, de mindvégig abban a hitben, hogy a ráfordított munka és idő nem hiábavaló. A munka végeztével 106 db Csili Tájékoztató mintegy 3700 oldala áll a hazai kaktuszgyűjtők és érdeklődők mindegyikének rendelkezésére. A Tájékoztatókból könyvtárunkban fellelhető utolsó újság az 1985. év 1. száma. Hogy ezt követően még mennyi jelent meg, melyik volt az utolsó, nem tudom.
Örömmel vennénk, ha a hiányzókat megküldené részünkre az, akinek birtokában fellelhető. A digitalizálás menete sérülést nem okoz, ezért a megküldött példányokat abban az állapotban küldjük vissza tulajdonosának, amilyenben megkapjuk. Segítségüket előre is köszönjük!
A dátumokból az is kiolvasható, hogy 14-15 éven keresztül folyamatosan két újság jelent meg egymás mellett a hazai szukkulentológiai szakirodalomban. Az egyik a Csili Tájékoztató, a másik a Kaktusz-Világ az MKOE kiadásában. Ez azt is jelentette, két szervezet szolgálta közmegelégedésre a szukkulens növények barátainak táborát. A tájékoztatók közreadásával remélem, hogy ez a közös kincs mindenki okulására és ismeretei bővítésére szolgál. A Tájékoztatók közreadása segítséget kíván adni napjaink cikk íróinak is, hogy írásaikhoz megtalálhassák azokat az irodalmi hivatkozásokat, amelyek megemlítése feltétlenül szükséges egyes prioritásokból származó esetleges vitás kérdések elkerülése céljából. E régi, de nagyon hasznos újságokhoz kívánok mindenkinek hasznos időtöltést.
Egyben köszönöm a budapesti Csili Művelődési Ház igazgatójának, Várhalmi András igazgató Úrnak, a digitalizálással és közzététellel egyetértő és támogató segítségét.

Ficzere Miklós, Debrecen, 2013. január 1.

Honlapunkon e könyvlap aloldalain érhetik el az eddig digitalizált Csili kiadványokat!

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.