Agócsy-Bíró: Kaktuszok, pozsgások pdf 2 változatban

Ficzere Miklós képe

Ismertető: A könyv 1980-ban jelent meg 125.000 példányban, 63 oldalon, elsősorban a gyerekek érdeklődésére számítva. Nagy erénye e kis könyvnek az a 29 színes tábla, amelyek az ismertetett növények színes rajzait, festményeit tartalmazza valósághű ábrázolásban.
„Óriási sziklák között kőgörgetegek. A havas hegyormok felől hideg, száraz szél söpör végig a tájon. A nap kíméletlen erővel süt. Mintegy 2500 méter magasságban vagyunk. A kietlen tájban gyertyatartószerűen elágazó hatalmas, tüskés oszlopok meredeznek; a gyér, aszott fű között tövises gömbök, rajtuk tűzvörös virágok. Kőviskójából indián jön elő, létrát támaszt a kaktuszhoz, és lehoz egy aszalt húsdarabot. Éléskamrája az oszlopkaktusz, a szárított húst megvédik a tövisek a ragadozóktól. A kőviskó teteje is kaktuszgerendákon nyugszik… …Földünk félsivatagos, sivatagos tájain sok olyan növény él, amely a szárazság időszakait úgy vészeli át, hogy testében vizet tárol. Ezek a vaskos szárú vagy levelű növények a szukkulens, jó magyar szóval pozsgás növények. A legtöbb kaktusz is pozsgás, de nem minden pozsgás növény kaktusz.” (Idézet a könyv bevezetőjéből)
Tiszteletünk és köszönetünk a könyv szerzőjének, Dr. Agócsy Pálnak, valamint a képek festőjének, Biró Krisztinának, amiért könnyen érthetően és látványos képekkel illusztrálva lehetővé tették a pozsgás növények megismerését az iskolás korú gyerekek számára, ezzel is segítve Iskolaprogramunk céljainak megvalósulását.

A könyvet digitalizálta, a fenti ismertetőt összeállította: Ficzere Miklós, Debrecen. (1. változat)
A 2. változat Nyikes Tamás munkája

Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék

Hozzászólások

Dr. Gyúró Zoltán képe

Szép munka!
A szöveget tartalmazó oldalak nem képfájlként vannak beillesztve, hanem felismert, másolható szövegként. Így nagyítás esetén olvasható marad, nem lesz raszteres.
Én egy picit nagyobb betűtípust választottam volna.

Adminisztrátor, főszerkesztő és moderátor.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.