A Pesterzsébeti Vasas Művelődési Ház Kaktuszgyűjtő Szakkörének Tájékoztatói V. rész

Ficzere Miklós képe

A Csili Kaktuszgyűjtő Szakköre életében az 1971. esztendő nemcsak Tájékoztatói "stenciles nyomtatás korszakának" végét hozta. Ebben az évben a Szakkör vezetői a Csilit elhagyva megalakították az MKOE-t, és a Szakkör új vezetéssel, többek között Bartalis Imre és Kondér István irányításával folytatta működését. Ezekről a fejleményekről részletesen olvashatnak az 1971. évi áprilisi és október-novemberi Csili tájékoztatókban.
Nagy változás történt a Tájékoztatók megjelenésében is, miután a Művelődési Központ megkapta a régen várt rota-gépet, amely lehetővé tette a tetszetős kivitelezést. Képek eleinte csak valóságos fényképek beragasztásával színesítették az újságot, majd később megjelentek a nyomtatott képek is fekete-fehérben. A Tájékoztatókban rengeteg érdekes írás olvasható, olyanok, amelyek ma is megállják helyüket szakirodalmunkban, és hihetetlenül sok ötletet adnak a mai gyűjtők számára is. Mondhatjuk: nincs új a nap alatt, hiszen már akkor is volt, aki a kaktuszok vízkultúrás termesztésével foglalkozott, nem kis eredménnyel.
A Tájékoztatók kisebb részletekben kerülnek honlapunkra, hogy a technikai adottságokat ne feszítgessem túlságosan. E régi, de nagyon hasznos újságokhoz kívánok mindenkinek hasznos időtöltést.
Örömmel vennénk, ha a hiányzó újságokat, vagy egyes példányait megküldené részünkre az, akinek birtokában fellelhető. A digitalizálás menete sérülést nem okoz, ezért a megküldött példányokat abban az állapotban küldjük vissza tulajdonosának, amilyenben megkapjuk. Segítségüket előre is köszönjük! A Tájékoztatók digitalizálását Ficzere Miklós végezte, abban a reményben, hogy ez a közös kincs mindenki okulására és ismeretei bővítésére szolgál. A Tájékoztatók közreadása segítséget kíván adni napjaink cikk íróinak is, hogy írásaikhoz megtalálhassák azokat az irodalmi hivatkozásokat, amelyek megemlítése feltétlenül szükséges egyes prioritásokból származó kérdések elkerülése céljából.

Ficzere Miklós
Debrecen, 2012. december 30.

Szerzői jog: 
bizonytalan jogosultságok
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.