Az Iskolaprogram értékelése

Hírlevél

Írta: Nagy József, Mikepércs

2014 II. félév

Elérkezett szeptember, ezzel kezdetét vette az iskolaprogram. A hónap elején csörrent a telefon, a Csapókerti Általános Iskolából kerestek. Kérdezték: - Emlékszem-e, tavaly voltam a szüreti napon az iskolában? Természetesen emlékeztem, akkor jártam először ebben a suliban. A tanárnő megkért látogassak el ismét, a gyerekek kifejezetten kérték, hogy hívjanak meg. Erre aztán igazán nem lehetett nemet mondani. Örültem a felkérésnek, hisz ezek szerint nyomot hagyott a tavalyi kis kiállítás. Ennél csak az ottlétem alatt tapasztaltak melengették jobban a szívemet! Az osztályok egymás után jöttek megnézni a kaktuszokat, rengeteg kérdéssel halmoztak el, nem győztem válaszolni! Mivel ez szüreti nap is volt, a szülők főztek, különböző játékok illetve versenyek is voltak. A kiállításra sok szülő és tanár is ellátogatott. - „Jövőre velem ugyanitt” - jelszóval búcsúztam az iskolából.

A Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájában már többször voltam, ahol mindig nagyon szívesen fogadtak. Idén szeptemberben újra ellátogattam. Nagyon sok gyerek régi ismerősként fogadott. Köztük Nagy Gergő, akinek már tekintélyes a gyűjteménye, és most is gyarapította. Nagyon lelkes, rengeteget kérdezett, önként ajánlotta, ír pár sort a hírlevelünkbe illetve képeket is küld a növényeiről. Természetesen nem mondtam nemet! Ilyenkor látom talán a legjobban, a nehézségek ellenére, mert azok vannak bőven, ahogy erről már Ficzere Miklós írt nemrégiben a Hírlevélben, van értelme az iskolaprogramnak!

A Hosszúpályi Általános Iskola igazgatójával Erdei Gyula gyűjtőtársunkkal megrendezett kiállításon találkoztam először. Rögtön elmeséltem neki, létezik egy iskolaprogramunk, és szeretném megismertetni a Hosszúpályi iskolásokat is a kaktuszok rejtelmeivel. Egyáltalán nem lepődtem meg, amikor rábólintott, megígérte keresni fognak. Először egy gyermeknapi rendezvényen vettem részt, amit a focipályán rendeztek, ahol Kissné tanárnővel beszéltük meg, hogy októberben az iskolában immár nem csak kaktuszokkal, hanem előadásokkal is kiegészítve találkozunk. A kiállítás 2 napig tartott, sok-sok gyereknek sikerült bemutatni a kaktuszokat. Többen vásároltak is növényeket, talán ezekből a nebulókból is lesz néhány gyűjtő. Búcsúzáskor nagyon megköszönték ottlétemet, reményüket fejezték ki, hogy nem ez lesz az utolsó látogatásom az iskolában. Látván a gyerekek érdeklődését természetesen nagyon szívesen megyek legközelebb is, hiszen a kaktuszos társadalomban is a gyerekek a jövő zálogai.

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskolában szintén októberben rendezett kiállításon a helyi Kaktuszkedvelők Körének tagjai is részt vettek. Itt először került megrendezésre az esemény, ennek megfelelően nagy volt a csodálkozás. Egy-két előadás után egyre többen jöttek hozzám a kérdéssel: „-Tessék mondani nekünk is lesz előadás?” A gyerekek megcsodálták a kiállított növényeket, illetve vásárolhattak is. Az igazgató asszony és a Földesi Kaktuszkedvelők hatékony közreműködésével nagyon színvonalasra sikeredett a rendezvény. Bízom benne, jövőre is találkozhatunk a gyerekekkel, immár ismerősként!

A Nádudvari Kövy Sándor Általános Iskolában minden ősszel egészség hetet tartanak, s ebbe beleférnek a kaktuszok is. Annak ellenére, hogy felújítás folyik a suliban, ismét nagyon szívesen fogadtak. Tavaly nagy sikere volt az előadásomnak, amely most sem maradhatott el. Az előadás végén sok gyerek keresett meg, és örömmel mondták, nagyon érdekes volt az előadás és köszönik szépen! Azt hiszem, ettől nagyobb elismerés nem is kell, mint tudjuk a gyerekek őszinték. A legvégén meg kell említsem a tanárok, illetve az itt dolgozók segítőkészségét is! Összegezve az idei iskolaprogram a tavalyitól több eredményt hozott. Mint szoktam mondani, talán nem járunk úgy, mint a dínók, lesznek még kaktuszgyűjtők sokáig!

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.