Az interneten olvastuk, avagy keressük együtt a valóságot

Hírlevél

Akik az Interneten keresgélik a kaktuszokra és egyéb pozsgásnövényekre vonatkozó ismereteket, bizony nagyon sok téves, igaztalan és félrevezető tartalommal találkozhatnak. Előző Hírlevelünkben Egy pontatlanság helyesbítése címmel már közreadtunk egy pontosítást kívánó ismertetést. Ugyanakkor a főszerkesztő nem professzor a Mindentudás Egyetemén, nem vállalkozhat minden pontatlan vagy pontatlannak vélt tartalom helyesbítésére, ezért szükséges mások segítsége is, ahogyan utal erre rovatunk új címe. Elsőnek, egyéb lehetőség hiányában, a főszerkesztő ismertetése kerül közlésre a mindenki által elérhető források alapján, amely bárki által vitatható konszolidált keretek között, és csak a megfelelő forrásra való hivatkozással. Így közösen elérhetjük a sok téves, pontatlan ismertetések tényeknek megfelelő módosítását, amely minden gyűjtőnek közös érdeke kell, hogy legyen.

http://users.atw.hu/sfield/teszt/opuntia.htm oldalon olvasható:

Opuntia X debreczyi Szutorisz 2002
[O. fragilis X O. erinacea v. utahensis]
A leírás egy kertészetileg szelektált forma alapján történ, amit D. Zs. hozott a Heacock gyűjteményből. Ferguson kiterjeszt a faj fogalmát, eltérő tövisek, sárga és piros között minden virágszín, hajtás gömb vagy erősen megnyúlt, hengeres vagy lapos. Opuntia fragilis polihibrid, létrejötte az O. rutilához hasonló, de a szártagok könnyen letörnek, kevésbé megnyúltak.”

A fogalmazás magyartalanságától és betű hiányaitól eltekintve Opuntia X debreczyi taxont Szutorisz Gyula sohasem írt le, az ő leírása az Opuntia debreczyi, megjelent a Kaktusz-Világ 2002. 4. számában a 115-117. oldalon magyar, angol és német nyelven. A megjelölt hibrid származásról [O. fragilis X O. erinacea v. utahensis], létrejöttéről publikáció nem ismert. A hibrid jelölése × (fekvő kereszt), és nem, X, vagy x (iksz), bár ezt a hibát gyakran elkövetjük. Az O. fragilis polihibrid származásáról nem tud a Hunt: The New Cactus Lexicon, Lodé: Taxonomy of the Cactaceae, stb. O. rutila jelenleg az O. polyacantha szinonimája. Lásd említett szakirodalmak.
(-fm-)

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.