A Növénydoktor bemutatása

Hírlevél

A pozsgás növények gyűjtői sok-sok növényvédelmi problémával találkoznak, melynek során nem könnyű eldönteni mi okozza a tünetet vagy tüneteket, nem könnyű választ adnunk arra sem, hogy mivel, mikor és hogyan védekezzünk eredményesen. Ezen szeretne segíteni a Dr. Némethy Zsuzsanna és Ficzere Miklós közötti megbeszélések alkalmával kialakult, és a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társasággal létrejött együttműködés, melynek keretében Önök kérdeznek, a Növényorvos válaszol. Az alábbiakban bemutatkozik Növényorvos szaktanácsadónk.

Nevem: Dr. Némethy Zsuzsanna ny. egyetemi adjunktus, egyéni vállalkozó. Végzettségem: okleveles kertészmérnök, okleveles növényvédelmi szakmérnök. Harminc éve dolgozom a kertészmérnöki és agrármérnöki felsőfokú (egyetemi) oktatásban. Azóta oktatom a Növénykórtan és Növényvédelem tantárgyakat kertészmérnök hallgatók részére. Az oktatás mellett munkahelyemen - a Budapesti Corvinus Egyetem, korábbi neve Kertészeti- és Élelmiszertudományi Egyetem - Növénykórtani Tanszéken a dísznövények vírusos betegségeinek kutatásával is foglalkozom. Az oktatási és kutatási munka kiegészítéseként növényvédelmi szaktanácsadást folytatok a hozzánk forduló termesztők, gazdák és hobbikertészek részére évek óta.
Tagja vagyok a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-fővárosi szervezetének.
A FVM szaktanácsadói névjegyzékébe 11075-20/2006. számon felvételt nyertem a növényvédelem szakterületre.

  • A növényvédelmi szaktanácsadási munka mindig beteg növényből vett friss minta vizsgálata alapján történik, esetenként laboratóriumi, mikroszkópos megfigyeléssel kiegészítve.
  • A szaktanácsadás kiterjed az ok, okok meghatározására, a védekezés lehetőségére, kémiai védekezésnél a hatékony növényvédő szer megnevezésére.

Ha növényén észlelt elváltozásával, betegségével kapcsolatban kérdést kíván feltenni, azt ebben a rovatban teheti meg. A kiváltó ok meghatározásához az Ön segítsége is szükséges.
Kérem, jellemezze:

  1. az észlelt tüneteket (az elváltozás színét, méretét, alakját, mozgó állatok előfordulását),
  2. a növény tartási körülményeit és annak változását,
  3. a már megtörtént kémiai kezelést, ill. kezeléseket (növényvédő szer neve, töménysége, alkalmazás módja),
  4. és amit még fontosnak ítél.

A diagnózis megalapozásához javaslom a beteg növény tipikus elváltozását bemutató felvétel (fénykép) csatolását.
Kérdezzen Ön is!

Címkék

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.