A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Iskolaprogramja

Ficzere Miklós képe
Hírlevél

Alapszabályunkban leírtaknak megfelelően egyesületünk célja átfogó közművelődési munka keretében hatékonyan közreműködni a magyarországi pozsgásnövények botanikai kutatásában, a növények megismertetésében. E célokat közérthető ismeretterjesztés keretében a pozsgásnövények termesztési kultúrájának fejlesztésével, koordinálásával érhetjük el. A kül- és belföldi pozsgásnövények ismertetésével hatékonyan elősegíthetjük természetvédelmüket, élőhelyük megóvását. Az ismeretterjesztés egyik legeredményesebb lehetősége az általános iskolába járó gyerekek megismertetése a pozsgás növényfajokkal és természetvédelmével. Ezért indítottuk el már valamivel több, mint tíz éve iskolaprogramunkat, melynek során néhány lelkes tagunk az iskolákkal egyeztetve és együttműködve a gyerekeknek vetített képes előadást, és kisebb iskolai kiállítást szerveznek kaktuszokból és más pozsgás növényekből. Az elmúlt időszakban nagyon sok sikeres rendezvénynek lehettünk részesei. Megújult, mondhatni teljesen új honlapunk lehetőséget biztosít ismeretterjesztésünk látványosabbá, szórakoztatóbbá és interaktívvá tételére. Honlapunk semmilyen, gyermekek számára káros, vagy haszontalan tartalmat semmilyen módon nem jelenít meg. Kérünk mindenkit, szülőket és pedagógusokat, segítsék törekvésünket a természet védelme, az élőhelyek megóvása érdekében.

Kedves Gyerekek!

A felnőtteknek szóló bevezető után elmondom nektek, mit szeretnénk veletek megismertetni. Szeretnénk, ha megismernétek Magyarország pozsgás növényeit, az idetartozó varjúhájféléket és kövirózsákat. Szeretnénk, ha megismernétek Afrika és Amerika különleges tájait, és az ott élő pozsgás növényeket, így a kaktuszokat, kutyatejféléket, a különleges virágzó köveket és kavicsokat, a sivatag rózsáját, a nem kaktusz, de mégis kaktusznak nevezett, látványos dögvirágokat, amelyeket messzebbről érdemes megcsodálni kellemetlen szaguk miatt. És még sorolhatnám a sok-sok érdekességet. Különösen izgalmas e növények és az állatok együttélése. Ezekről a növénycsodákról tartunk nektek vetített képes előadást és bemutatót iskolátokban, amennyiben ezt kéritek tanáraitoktól, szüleitektől, és beleegyezésük után a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaságtól. Ha a döntés megszületett és előadást kértek, vegyétek fel a kapcsolatot az alábbi címek valamelyikével:

Szászi Róbert, nogo@freemail.hu vagy Nagy József, mon9@vipmail.hu

Az előadásaink alkalmával megismertekről, a bemutatott növényekről rajzot is készíthettek, amelyekből a legjobbakat díjazásban részesítünk egy pozsgás növényeket tartalmazó ajándékcsomag formájában. De minden rajz felkerülhet honlapunkra, ahol azokat bárki megnézheti. Honlapunkat a http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu címen találjátok. Itt legfelül, a vízszintes főmenüben találjátok a rózsaszínes Iskolaprogram feliratot, és a különböző almenüket. Ide, a „Gyerekek rajzolták képgalériá"-ba kerülhetnek rajzaitok. De hogyan? A rajzokat átadhatjátok Szászi Róbertnek, vagy Nagy Józsefnek, akik felhelyezik honlapunkra. Ha már járatosabbak vagytok a számítógépes tudásban, akkor ti is beküldhetitek a honlapon történő regisztrációt követően. Ehhez a könnyebbség kedvéért kérjétek szüleitek segítségét. De kérhetitek honlapunk főszerkesztőjének, Dr. Gyúró Zoltán, Zoli bácsi segítségét is a dr.gyuro.zoltan@gmail.com címen. A beküldött képek szavazáson vesznek részt, a szavazók ti lesztek, ti szavazhattok a honlapon látható, általatok elkészített képekre. A szavazataitok által legjobbnak bizonyult képek rajzolóinak növényeket küldünk ajándékba. A szavazáson részt vett képek később bekerülnek a Gyerekrajzok archívuma helyre, ahol bárkinek, bármikor megmutathatjátok. Az Iskolaprogramunk eseményei" almenüben azokat a képeket nézhetitek meg, amelyek az iskolában tartott előadásaink alkalmával készültek. Ha mobiltelefonon ti is készíttek fotót, és bekülditek a már előzőleg említett e-mail címekre, akkor ezek a fotók is megjelennek honlapunkon. A legjobb rajzokat a minden hónapban megjelenő internetes hírlevelünkben is közzétesszük. Hírleveleink letölthetők honlapunkról is, vagy ha megadjátok e-mail címeteket, akkor erre a címre rendszeresen megküldjük. Digitális könyvtárunkba olyan digitalizált kiadványok, könyvek közzétételét is tervezzük, amelyek sok szép képpel teszik látványossá és számotokra könnyen megérthetővé a kaktuszok és egyéb pozsgás növények megismerését. Lásd honlapunk főmenüjében MKPT Digitális Könyvtár
Előadásainkhoz és honlapunkhoz mindenkinek kellemes és hasznos időtöltést kívánok!

Ficzere Miklós
MKPT alelnök

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.