A jégvirág. Euphorbia marginata, syn. Euphorbia variegata.

Hírlevél

Egy olyan növényt mutatok be, amely nem tartozik a pozsgásnövények közé, de beletartozik az Euphorbiaceae hatalmas növénycsaládba, ahol az Euphorbia nemzetségben sok pozsgásnövényt is megtalálunk. A jégvirág szépsége, igénytelensége mindenképpen alkalmas kertünk egy-egy érdekesebb részének díszítésére, hangulatosabb egység kialakítására.
Jellemzői:
Szára hófehér szegélyes levelekkel tagolt, a szár később elágazik. A növény felálló szárai dúsan levelesek, melyeken a legalsó levelek zöldek, a feljebb lévők viszont fehérrel mint ázottak, csúcsán a feltűnő zöld és fehér „virágokkal”, ahogyan a köznyelv mondja, de ezek valójában nem virágok. Szabadföldi dísznövényként tartva, kertekben gyönyörű, főleg ha teljes napon termesztjük. Kevésbé igényes, egynyári növény.
Élőhelye:
Észak-Amerika, Colorado államtól Texasig.
Szaporítása:
Magról történik, magja bors nagyságú, kb. 30-40 cm-re vessük egymástól, mivel elágazó és eléri a 60-100 cm magasságot is. Szeptembertől októberig virágzik. Ősszel elszórja magvait, és ezek tavasszal jól kelnek, kelés után többé nincs gond növényünkkel. a felesleges kelést húzgáljuk ki, mintha gyom lenne.
Az átültetést nem nagyon kedveli, ezért jó, ha a végleges helyére vetjük. Jól bírja a szárazságot. Mint az Euphorbiák általában, ez a növény is mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért óvatosan bánjunk vele, szemünkbe, szánkba ne kerüljön.
Érdeklődőknek szívesen küldünk magot.

Nevezi János
Nagybánya

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.