Vélemények a gyűjtőszámokról a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Facebook oldaláról

Hírlevél

Gonda István: Tetszik az írás a gyűjtőszámokról, szerintem is gond van a gyűjtőszámmal. Valami pontosabb adattal kellene helyettesíteni, miért? Na, nézzünk egy történetet. XY kimegy Mexikóba, begyűjt egy kaktuszt (mindegy melyik faj), ad neki egy gyűjtőszámot, mondjuk XY222. Ez eddig rendben van. Kimegy ugyanoda ZZY is, ugyanabból a populációból ő is begyűjti a növényt, ad neki egy gyűjtőszámot ZZY 111. Most van két gyűjtőszám egyazon populációból származó növényre. Kimegy még ugyanarra a területre másik tíz gyűjtő, és mind ad gyűjtőszámot ugyanarra a fajra. Természetesen eltérőket. A hazai gyűjtő meg vásárolja ugyanazt, különböző gyűjtőszámokon. Hasznosabb lenne helyette a PONTOS lelőhely megjelölést alkalmazni, ma már akár méteres pontossággal is lehetséges. Tőlem akár maradhat is a gyűjtőszám, de a lelőhely pontos meghatározásával.

Lojek Géza: Én sem tartozom a gyűjtők közé, de nagyon jól érzem magam a kaktuszaim és pozsgásaim között. Komolytalan gyűjtő vagyok, azzal a pár ezer növénnyel!

Gyúró Zoltán: A megoldás valahol gps adatot tartalmazó gyűjtőszám lenne, ami nagyon szépen kirajzolná egy adott taxon elterjedési területét. Ezekből következtethetünk a télállóságra, stb.
A gps alapú gyűjtőszám, viszont lehet (biztos), hogy sok taxon halálos ítéletét jelentené, ha ezek ismeretében megindulnak a gyűjtők. Egy taxon populációk egyedeiből áll. A kérdés az, hogy a kaktusztermesztők, mennyire tisztelik ezt, azaz taxonon belüli, de populációk közötti v. szigorúan populáción belüli szaporítást végeznek (egy populáción belül is lehet több gyűjtőszám). Az olyan problematikáról, mint a beporzó élőlények és a szomszédos cserépben éppen virágzó rokon taxonok nem is beszéltem.

Szabó Eszter: Ha esetleg valaki ki akarná nyírni a gyűjtőszám nélküli kaktuszát, akkor inkább adja nekem! Nekem szám nélkül is bejön, és legalább mentem a menthetőt. (Az obiból pl. rendszeresen mentek félhullákat.)

Címkék

Hozzászólások

Mánfai Gyula képe

Kedves Pista!
Egy gyűjtőszám egy nönény takar. Példádban az XY 222 és a ZZX 111 ugyanaz a populáció. Tehát a ZZX 111 gyűjtője akkor járt volna el helysen, ha megjegyzi, hogy a ZZX 111 = XY 222.
Mi is tulajdonképpen a gyűjtőszám.

Field number: P 127
Collector: Jörg and Brigitte Piltz
Species: Gymnocalycium baldianum
Locality: Sierra Ancasti, Catamarca, Argentina
Altitude: over 900m

Egy gyűjtőszám ennyi és nem több. Természetesen a gyűjtőszámos növény nem Buga Jakabtól, hanem a fent említett Collectoroktól származik.

Ha ennek a kritérimnak megfelel a gyűjtőszámos növény akkor az.

Kedves Ester van egy pár felesleges Gymnocalycium baldianum és más is nem fogom kidobni, de ha kell adok belőle.

Mánfai Gyula

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.