Gymnocalycium castellanosii Backeberg

Mánfai Gyula képe
Nómenklatúra
Tudományos név: 
Gymnocalycium castellanosii Backeberg
Szinonima: 

Gymnocalycium castellanosii var. armillatum Piltz
Gymnocalycium castellanosii var. bozsingianum (Schütz) Piltz

Etimológia: 

Dr. Albert Castellanos (1896-1968) argentin botanikusról elnevezve.

Szisztematika
Latin diagnózis: 

Simplex, alte globosum, ad 15 cm altum, 10 cm crassum, opacum, velutino glauco-viride, vertice depresso floccoso lanosum. Costis 10-12 aetate valde dilatatis applanatisque, basi ad 4 cm latis, inter areolas 1 cm longas, ca. 2 cm inter se remotas primum dense lutescento-floccosus magis acutangulis. Flore ca. 45 mm longo, albido, laete rubescente campanulato-infundibuliforme. - Argentína borealis."
Buxbaum kiegészítése: "Fructo globoso, ca. 15 mm diam., viride, squamis semicircularis viridis praedito, periantho adherente. Seminibus ca. 1 mm diam., subobliquo-ovatis, hilo subbasali, ovati, margine spongioso. Testa nitida, brunneo-nigra, testae cellulae laeves sed verruculam minimam conicam gerentes.
Patria: Argentína, provincia La Rioja.

Taxontörténet: 

Típus: holotípus, neotípus, izotípus, szüntípus, izoszüntípus, paratípus, lektotípus (a megfelelőn kívül a többi törlendő)

Gyűjtő:

Időpont:

Típuslelőhely:

Hozzáférhetőség helye, száma:

Eredeti szerző, leírás:

Revideáló, felülvizsgáló szerző(k), leírás(ok):

Rendszertani felosztás: 

Taxon felett: Scabrosemineum nemzetség

Elterjedés, élőhely, életmód: 

Argentína, La Rioja tartomány, Sierra de Malanzan.

Vegetatív test
Megjelenés: 

Szukkulens törzse magányos, idősebb korban néha gyengén sarjadzik, kissé megnyúlt gömb alakú, 150 mm magas és 100 mm széles, de lehet kissé nyomott gömb alakú is, 160 mm átmérővel.

Szár: 

Bőre bársonyos fakó kékeszöld. A növény csúcsi része bolyhosan filces. Bordázata 10-12, kissé kiszélesedő és ellaposodó, az alapnál 40 mm széles, kis éles dudorokkal. Areolái 10 mm hosszúak, körülbelül 20 mm-re állnak egymástól, kezdetben sűrűn sárgás, bolyhos filcesek, később fehérek, filcesek. Peremtövisek száma 5-7, középtövise 0-1, az összes tövis erős, ívelt, a növénytől elálló, 25 mm hosszú, fehér, sötétebb heggyel.

Generatív test
Virág, virágzat: 

Virága a növény csúcsi részén képződik, 45 mm hosszú, tölcséres-harang alakú, fehér, rózsaszínes árnyalattal. A porzók sárgák. Termése többé-kevésbé gömbölyded, zöld, kissé hamvas, körülbelül 15 mm széles , félkör alakú zöld pikkelyekkel és megmaradó virágmaradvánnyal. A mag 1 mm-nél kisebb, 0,5 × 0,7 mm-es, ferde tojásformájú. A köldök alapi fekvésű, ovális, szivacsos peremszegéllyel.

Mag: 

A maghéj fénylő sötét barna, lapos sejtekkel borított, amelyek mindegyikén kicsi kúpformájú, fénylő szemölcs van. Kromoszómaszám: 2n = 22.

Gondozás, felhasználás: 

Viszonylag igénytelen növény, jó vízáteresztő, ásványi anyagokban dús talajban szépen fejlődik. Sok napfényt igényel. Télen szárazon, öntözés nélkül tartsuk, 8-12 Celsius fokon.

Hidegtűrés: 
5 °C-nál hidegebb helyen nem tartható
Szintézis, diszkusszió: 

A Backeberg-féle latin diagnózisból és a Die Cactaceae-ben szereplő leírásból is hiányzik a részletes virág- és magjellemzés, valamint az élőhely pontos megnevezése. Backeberg Das Kakteenlexikon című munkájában pedig lelőhelyként Córdoba-t jelöli meg, s ezt, kritika nélkül, több szerző is átvette. Fechser az 1960-as évek elején igen sok növényt gyűjtött La Rioja tartományban, melyeket a Gymnocalycium castellanosii BACKBG.-gel azonosított. Ott ez a faj jellegzetes sajátságokat mutat. A gyűjtött növények megjelenésükben hasonlítanak a Gymnocalycium mostii (GÜRKE) B. & R.-hoz és a Gymnocalycium nigriareolatum BACKBG.-hez, a virágszerkezetet is be leértve. Közös bennük, hogy viszonylag rövid a pericarpellum és a vacok rész, de az elsődleges és a másodlagos porzók elhelyezkedésében, valamint a pericarpellum szélességében lényegesen különböznek. A Fechser által gyűjtött növények nem kissé megnyúlt gömb alakúak, amint az a Backeberg szerint leírásban lenniük kellene, hanem kissé nyomott gömbformájúak, maximum 160 mm átmérővel, valamint jellegzetes tulajdonságokat mutatnak a növények magjai. Felvetődik a kérdés, hogy melyik megjelenési forma az amely jellemző erre a fajra. Mivel Fechser pontosan megjelöli az élőhelyet, a mag jellegzetességeit, így az ő jellemzését kell elfogadnunk, ezt támasztják alá a kultúrában megtalálható egyedek, valamint a közelmúltban begyűjtött növények is.
Sajnos nem ritka eset, hogy egy adott populációból nem a legjellegzetesebb egyedeket választják ki és írják le, hanem azokat, melyek eltérnek a populáció többi tagjától, az új fajok leírásának vágyától hajtva. Krainz: Die Kakteen című munkájában érdekes módon megtartja Backeberg leírását a növény alakjára vonatkozóan, de élőhelyül Argentína, La Rioja tartományt jelöli meg. Angol szerzők viszont továbbra is Argentína, Córdoba tartományt jelölik meg a faj élőhelyéül. Az al-fajsorba tartozó Gymnocalycium bozsingianum SCHÜTZ élőhelye szintén Argentína, La Rioja tartomány, így valószínű, hogy Fechser élőhely megjelölését tekinthetjük valódinak.
A Gymnocalycium sp. Guysaian, a Gymnocalycium sp. A.R. és a Gymnocalycium sp. Amblayo, Salta is egy Gymnocalycium castellanosii BACKBG-et takar.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.