Gymnocalycium borthii Koop

Mánfai Gyula képe
Nómenklatúra
Tudományos név: 
Gymnocalycium borthii Koop
A név státusza: 
szinonima
Etimológia: 

Hans Borth, bécsi gyűjtő tiszteletére elnevezve, aki BO 55 gyűjtőszám alatt regisztrálta az első megtalált populációt.

Szisztematika
Taxontörténet: 
 • Gymnocalycium gibbosum subsp. borthii (Koop ex H. Till) G. Charles CSI 20:18, 2005
 • Gymnocalycium borthii Koop nom. inval. (Art. 8.2)
 • Első leírás: Gymnocalycium borthii Koop spec. nov.- KuaS 27(2): 25-27 (1976).,
 • Typus: in der Typ- und Schutzsammlung des Botanischen Gartens Linz (Lebende Pflanze).
 • Gymnocalycium borthii Koop ex H.Till Validierung einiger ungültig veröffentlichter Taxa von Gymnocalycium Pfeiffer.- KuaS 38(8): 191 (1987). Typ: H. Borth 55, Argentinien, Prov. San Luis, nahe Quines (WU).
 • 2010.01.01-es státusz: G. gibbosum subsp. borthii
Rendszertani felosztás: 

Taxon felett:

 • Gymnocalycium alnemzetség

Taxon alatt:

 • Gymnocalycium borthii subsp. kokori Halda & Milt Acta Mus. Richnov. 14 (4) 2007
 • Gymnocalycium borthii subspec. nogolense Neuhuber Gymnocalycium 20(1): 701, 2007. http://www.kaktus-klub.com/galery/february/411-742.jpg
  2010.01.01-es státusz: G. gibbosum subsp. borthii
 • Gymnocalycium borthii var. viridis Neuhuber Gymnocalycium 20(1): 705, 2007.
  2010.01.01-es státusz: G. gibbosum subsp. borthii
Vegetatív test
Megjelenés: 

Szukkulens törzse egyedülálló, nyomott golyó alakútól megnyúlt golyó alakúig.
http://www.richtstatt.de/gymnos/graph/photo/bdm_gymno_borthii.jpg

Szár: 

Epidermisze szürkés-zöldtől violás-barnáig terjed. Átmérője 90 mm, magassága 100 mm lehet. Bordáinak száma (9-) 16, függőleges állásúak, azonban sokszor rendezetlen dudorokra vannak felosztva. A bordák legnagyobb magassága 8 mm, legnagyobb szélessége 15 mm. A dudorok és az áll alakú kiszögelések legtöbbször lekerekítettek, olykor szegletesek. Az areolák enyhén besüllyedtek, egymástól 20 mm-re állnak, alakjuk ovális, maximális hosszúk 5 mm és 3 mm a szélességük, sárgás-szürke filccel fedettek. A peremtöviseinek száma legtöbbször 5 (-7, ritkábban 9). A tövisek rugalmasan hajlékonyak vagy merevek, árszerűek, egyenesek (ritkán csavarodóan íveltek), sugarasan állók, a hajtástól ferdén elállóak, egy lefele irányul és ez általában kissé hosszabb, mint a többi. Nagyon változékony a színezetük, a fehértől a sárgán át a szürkéig változik, a tövük színe sötétszürkétől a barnáig változhat. Középtövise nincs.

Gyökér: 

Gyökérzete szétágazó, erőteljes szálú.

Generatív test
Virág, virágzat: 

Virágjai általában az előző évi hajtású (csúcsközeli) areolákból erednek, tölcsér formájúak, 43-46 mm hosszúak és 48-52 mm átmérőjűek. Színük fehér rózsaszínű torokkal. A külső lepellevelek hossza 20 mm-ig és a szélessége 5 mm-ig terjed, széles lándzsa alakúak, barnás színeződéssel. A bimbó növekedésével párhuzamosan elkeskenyednek és hegyessé válnak, világos pereműek. A belső lepellevelek hossza 26 mm-ig és a szélessége 6 mm-ig terjed, lándzsa alakúak, apró heggyel, színük fehér vagy fénylő fehér. Minden lepellevél töve rózsaszínű. A pericarpell kb. 20 mm hosszú, maximálisan 8 mm átmérőjű, kívül sötét szürkés-zöldtől violás-barnáid változik a színe, kevés, olykor azonban nagyszámú, világos színezetű, ± széles, kerekded pikkelyekkel fedett. A receptaculum pikkelyei, melyek kevesebbek és lekerekítettek, alig világosabbak az előbbinél, 12 mm a legnagyobb hosszúk és csövet alkotnak. A belső fala magenta-rózsaszínű (magenta=kékesvörös). A porzószálak kétsoros eredésűek. Az elsődlegesek a bibeszálra ráhajlók, hosszúk 9 mm-ig terjed és egyértelműen megkülönböztethető a másodlagos eredésű porzószálaktól, melyek hossza 6 mm, fonálszerűek, színük a fehértől a sárgásig terjed, a tövük felé világos rózsaszínűek. Portok színe intenzív sárga, alakja ovális, kb. 1 mm hosszú és 0,5-0,6 mm széles. A bibeszál (a bibe nélkül) kb. 12 mm hosszú, alul 1,6-1,8 mm, felül 1,2-1,4 mm átmérőjű, színe alul zöldes, felül sárgás. A bibe 10-13 világossárga, henger alakú, kissé elvékonyodó, gömbölyded végű bibeággal rendelkezik és a felső porzószálak fölé emelkedik. Nektárkamra széles tölcsér alakú, színe sárgás-rózsaszínű, kb. 16 mm magas és a felső átmérője 2,5 mm. Magház-üreg nyújtott ellipszis alakú, magassága kb. 12 mm, maximális átmérője 4,5 mm. A magkezdemények a mag-köldökzsinórral ritkásan töltik ki a magház-üreget.

Termés: 

Termésének alakja orsó vagy nyújtott hordó formájú, maximális átmérője 15 mm, színe majdnem megegyezik a növény színével, azonban lényegesen sötétebb annál, oldalt hosszában felnyíló. A terméshús fehéres és meglehetősen száraz.

Mag: 

Magja 0,9-1,1 mm hosszú és ugyanilyen széles, tojás formájú, matt fekete színű, a maghéjon apró szemölcsökkel. A köldök ovális az egyik vége sarkított, besüllyedt, színe barna. Gyakran meglévő arillusbőr-maradvánnyal.

Hidegtűrés: 
5 °C-nál hidegebb helyen nem tartható
Szintézis, diszkusszió: 

A több mint 40 növényből álló első lelőhelyi populáció vizsgálata alapján lett új fajként leírva. Jóllehet a G. gibbosummal áll szorosabb rokonságban, megjelenési formájában is, attól már térben olyan mértékben izolálódhatott, hogy új fajként való deffiniálása indokoltnak látszik. Az első lelőhelyi populáció egyöntetű kinézetet mutat és karakterisztikusan elkülöníthető a G. gibbosumtól. A kultúrába vétel után sem mutatott értékelhető változást. Ez a karakterisztikus elkülönülés már magonc korban is felismerhető.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.