Találkozásunk egy kaktuszgyűjtővel

Hírlevél

Nádudvaron a Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola népszerű programja az Egészséghét megrendezése. Ilyenkor a gyermekek válogathatnak a mozgásos feladatok, az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó tevékenységek és az egészség megőrzését biztosító felvilágosító és tanácsadó előadások között. A nevelők próbálnak lehetőségeket teremteni, ötleteket adni a szabadidő aktív és kulturált eltöltéséhez is. Így kerülhetett sor arra is, hogy Nagy József kaktuszgyűjtő előadásán jelen legyünk. Józsi bácsi alakja már ismerős volt számunkra, mert többször hozta már el közénk kedvenceit. Mindig érdeklődő szemek vették körbe az asztalát, amikor különleges növénygyűjteményével megjelent.

A negyedik évfolyam közel 80 tanulója vehetett részt a diavetítéssel szemléltetett látványos előadásán. Miközben a kaktuszok sajátosságaival, igényeivel ismerkedtünk, szinte föld körüli utazáson vehettünk részt. Távoli élőhelyeket, kultúrákat, szokásokat is megismerhettünk. Elkápráztattak bennünket a szokatlan formák, színek, méretek, a pompás virágok. Mindenkiben élt valamilyen kép a kaktuszokról, de a megszerzett ismeretek alapján ez kitágult, kiszínesedett. Álmélkodva néztük a képeket a növénytani ritkaságokról. Fantáziánk meglódult, amikor a növények változatos felhasználási módjaival, az emberi találékonysággal szembesültünk. Szinte összeszaladt a nyál a szánkban a kaktusz fagyi láttán, de lenyűgözve néztük a növényt falatozó állatokról készült videókat is. Az előadónk türelmét és elkötelezettségét bizonyította, hogy készségesen válaszolt a tanulók feltett kérdéseire is.

Az előadás végeztével a tantermekben még tovább folytak a beszélgetések, szinte mindenki szeretett volna hazavinni egy számára érdekes növényt. Azt hiszem az előadás ennél a korosztálynál elérte a célját. Reméljük, hogy a jövőben az iskola még több tanulója vehet részt hasonló élményt adó programon.

Nádudvar, 2014. november 18.

Burkovicsné Nagy Katalin
Tanító
Nádudvar, Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.