Szemelvények múltunkból VII.

Hírlevél

A képek és képaláírások Dr. Nemes Lajostól, Társaságunk tiszteletbeli tagjától, elődünk, a Debreceni Kaktuszkedvelők Szakköre vezetőjétől származnak.
Az 1. és 5. képet készítette Oláh Tibor debreceni fotóművész.


1. kép: Nemes Lajos öntözi az említett Lobivia gyűjteményt. gyűjteményéről.


2. kép: Belső felvétel a KLTE Botanikus Kert kaktuszgyűjteményéről. A képen jobbról balra Dr. Ludmány Gyula és Nemes Lajos. A harmadik személy ??


3. kép: Dr. Ludmány Gyula ügyész, debreceni gyűjtő a KLTE Botanikus Kert gyűjteményében az 1980-as években.


4. kép: Kiskéry János a KLTE Botanikus Kert szerződéses alkalmazottja, lelkes debreceni gyűjtő.


5. kép: A KLTE Botanikus Kert új, de később lebontott kaktuszháza a megnyitás előtt. Megnyílt 1986. 10.23-án.


6. kép: A KLTE Botanikus Kert Lobivia gyűjteménye nyári szabadtéri elhelyezésben, fóliatető alatt az 1970-es évek második felében. Itt készültek a W. Haage: Kakteen von A bis Z (a Haage - féle kaktuszlexikon) színes Lobivia képei.


7. kép: Szakmai találkozás Szabó Dezsőnél az 1970-es évek második felében. Balról jobbra: Menyhárd János budapesti gyűjtő, kiváló chilei gyűjtemény tulajdonosa, tragikus körülmények között hunyt el, Nemes Lajos, Gaál József, és Szabó Dezső.


8. kép: Gaál József gyáli gyűjtő, egykori nesztorunk. Részt vett az I. világháborúban az olasz fronton, ott fogságba esett. Szicíliában közel egy évig volt hadifogoly. A fogolytáborból napközben szabadon kimehettek, munkát vállalhattak.
Szicília hegyoldalain figyelt fel a nagytermetű Opuntia ficus-indica példányokra és tanulmányozni kezdte az ott található kaktuszfajokat. Főként Opuntiák és Cereusok voltak láthatók. Hazatérve Pápán pénzügyi foglalkozása mellett az 1920-as évek elején kezdett foglalkozni a kaktuszokkal, belépett a Deutsche Kakteengesellschaft tagjai közé. Nevét a korabeli német szaklapok is nyilvántartották. Növényeit előbb a budapesti virágüzletek (Gelb Malvin, Czigány László, Földi Ferenc) készletéből gyarapította, később magvakat vásárolt a német Haage cégtől. Pápán ismerte meg Kondér István gyűjtőt. Az 1920-30-as években mindkét gyűjtőnek gazdag gyűjteménye volt növényházzal együtt. Szinte egy időben költözött Budapestre az akkor már két neves szakember, majd Gaál József hamarosan Gyálra költözött, az ottani posta alkalmazottja volt. Kapcsolatuk továbbra is megmaradt, és hamarosan megismerkedtek és szoros szakmai kapcsolatot tartottak Fegyverneki-Frommer István termesztő-gyűjtő- kereskedővel.
Gaál és Kondér kezébe került első alkalommal a 30-as évek közepén Földi Ferenc péceli gyűjtő által létrehozott (keresztezésből származó) Cereus hungaricus hibrid.(Ma Trichocereus spachianus cv "HUNGARIA"). Gaál József vegetatív továbbszaporítása révén került e növény nagy részben a hazai gyűjteményekbe. E taxon II. világháború utáni sorsáról részletesen írtam a POZSGÁSOK kiadványban.
Gaál József gyűjteménye a II. világháborút nagy részben átvészelte, és az 1950-es években Ő volt a kezdő gyűjtők támasza.
Növényeinek magjait önzetlenül, ingyen osztotta szét közöttünk. Volt, amiből 1 szem mag jutott kezünkhöz, mert olyan sokan jelentkeztünk Nála. 92 éves korában hunyt el a köztiszteletben álló JÓSKA BÁCSINK. Gyűjteménye egy tételben Boross János dunaharaszti gyűjteményébe került.
Önzetlen segítségét és páratlan jóságát érdemes lenne megörökíteni egy "Gaál József emlékérem" alapításával.


9. kép: Szakmai találkozás Szabó Dezsőnél az 1980-as évek végén. Balról jobbra: Menyhárd János, Mészáros Zoltán, Gaál József, Szabó Dezső, Nemesné Szentirmay Teréz. A képet készítette Nemes Lajos.

Dr. Nemes Lajos
Szomód

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.