Szemelvények múltunkból II.

Hírlevél

Múltunk megismerésének igen fontos és nagy hatású eseménye volt 2012. szeptember 22, amikor Dr. Nemes Lajos előadást tartott a Csapókerti Közösségi Házban „Így kezdődött a múltunk” címmel. Ez a múlt olyan mélységeket érintett, amire eddig nem is gondoltunk, de szerveződésben, szervezkedésben nem érinti a későbbi eseményeket. Mielőtt ismertetnék néhány érdekességet, nézzünk egy-két képet az előadásból.
Fényképezte Ficzere MiklósFényképezte Ficzere MiklósFényképezte Dr. Csajbók JózsefFényképezte Szani Károly

A 2. képen a kivetítőn egy olyan esemény emléke látható, amely döntő kihatással volt a magyarországi gyűjtők és érdeklődők szerveződésére, erre még rövidesen kitérünk. A 4. képen az a plakát látható, amely több száz példányban hirdette Debrecenben a Debreceni Kaktuszkör 25. éves jubileumát, és a hozzákapcsolódó Országos Jubileumi Kaktuszkiállítást és Vásárt 1987. augusztus 20, 21 és 22-én.

Ha 1987-ből visszaszámolunk 25 évet, éppen az a dátum jön ki, amelyet szervezetünk születési dátumaként elfogadtunk, azaz 1962. A plakát arról is tanúskodik, a névváltoztatás akkor sem volt idegen. Itt már Debreceni Kaktuszkör olvasható, és jól tudjuk, a kezdetkor Kaktuszkedvelők Szakköre nevű szerveződés alakult. Ha a plakáton jól megnézzük a kiállítás helyszínét, időpontját, nyitvatartási idejét, akkor ma is ezt a hagyományt folytatjuk, kivéve a belépti díjat. Erre mondhatnánk, sajnos!
Korábban említettem a kivetítőn látható képet. Az időpont 1961 tavasza. Az esemény W. Haage látogatása és előadása a Budapesti TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) székházában. Ezt az összejövetelt nevezhetjük annak a magnak, ahol a szerveződés ötlete felvetődött. A mag ekkor kezdett kicsírázni és gyökeret ereszteni. Gyökereink innen számíthatók minden magyarországi szerveződés számára, legyen az pécsi, budapesti, debreceni, egri, stb. Ez volt közös múltunk, amely később szerteágazott a helyi lehetőségekre és érdekekre figyelemmel. Az természetesen eltérő, hogy az itteni gondolatok alapján hol, és mikor alakítottak kaktuszgyűjtőket összefogó szervezeteket. Tehát ez az esemény nem a később alakuló szerveződések alapítási évét jelenti, mert ez mindenhol eltérő lehetett.
De nézzük az esemény, számunkra ma már történelmet jelentő képeit. A képeket és a hozzáfűződő ismertetést Dr. Nemes Lajostól kaptuk, melyet ez alkalommal is hálásan köszönünk. A képek különös értéke azon személyek ismerete, akiket ábrázolnak. A személyek fekete számmal jelöltek úgy, hogy ez a szám minél kevésbé legyen zavaró. Reméljük, mindenkinek sikerül a beazonosítás. Ismét megemlítem, hogy a képek W. Haage 1961 tavaszi előadásakor készültek a TIT Budapesti Székházában.
1. Farkas János 2. Dr. Horánszky András (háttal), az ELTE Növényrendszertani Tanszék adjunktusa 3. Walter Haage 4. Szücs Lajos kertésztechnikus, az ELTE Botanikus Kertjének alkalmazottja, kaktuszkönyvek szerzője. 5. Tamás Gyula, 6. Kondér István 7.Gaál József 8. ? (ha valaki felismeri, kérjük jelezze!) 9.Schummel Rezső, 10. Nemes Lajos.
1. kép: 1. Farkas János 2. Dr. Horánszky András (háttal), az ELTE Növényrendszertani Tanszék adjunktusa 3. Walter Haage 4. Szücs Lajos kertésztechnikus, az ELTE Botanikus Kertjének alkalmazottja, kaktuszkönyvek szerzője. 5. Tamás Gyula, 6. Kondér István 7.Gaál József 8. ? (ha valaki felismeri, kérjük jelezze!) 9.Schummel Rezső, 10. Nemes Lajos.
1. W.Haage 2. Rockenbauer Pál a budapesti TIT titkára, később az MTV munkatársa. Ő szervezte meg 1957 őszén a TIT Budapesti Központi Növénykedvelő Szakkört. Ezen belül egy kisebb csoport kezdett foglalkozni a kaktuszokkal, e csoportnak magam (Nemes Lajos, Szerk.) is tagja voltam. 3. Kondér István félig takarva. 4. Nemes Lajos, csak az arca. 5. Dr.Horánszky András 6. Schummel Rezső
2. kép: 1. W.Haage 2. Rockenbauer Pál a budapesti TIT titkára, később az MTV munkatársa. Ő szervezte meg 1957 őszén a TIT Budapesti Központi Növénykedvelő Szakkört. Ezen belül egy kisebb csoport kezdett foglalkozni a kaktuszokkal, e csoportnak magam (Nemes Lajos, Szerk.) is tagja voltam. 3. Kondér István félig takarva. 4. Nemes Lajos, csak az arca. 5. Dr.Horánszky András 6. Schummel Rezső
1. Kern Péter, aki tíz év múlva, 50 aláírás kérelemmel 1971-ben megalapította az MKOE-t (Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete), majd később ennek örökös tiszteletbeli elnöke volt. 2. Tamás Gyula, aki előbb a CSILI Kaktuszkedvelő Szakkör tagja, majd elnöke a Pozsgás- és Kaktuszgyűjtők Egyesületének egészen az MKOE-val történt egyesülésig. 3.Gaál József gyáli gyűjtő, egykori nesztorunk (az ülő személy). 4. Nemes Lajos 5. Kondér István a CSILI szakkör elnöke. 6. Schummel Rezső egyetemi adjunktus, miskolci
3. kép: 1. Kern Péter, aki tíz év múlva, 50 aláírás kérelemmel 1971-ben megalapította az MKOE-t (Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete), majd később ennek örökös tiszteletbeli elnöke volt. 2. Tamás Gyula, aki előbb a CSILI Kaktuszkedvelő Szakkör tagja, majd elnöke a Pozsgás- és Kaktuszgyűjtők Egyesületének egészen az MKOE-val történt egyesülésig. 3.Gaál József gyáli gyűjtő, egykori nesztorunk (az ülő személy). 4. Nemes Lajos 5. Kondér István a CSILI szakkör elnöke. 6. Schummel Rezső egyetemi adjunktus, miskolci gyűjtő. 7.Farkas János
1. Horánszky András az ELTE Növényrendszertani Tanszék adjunktusa 2. W. Haage 3. Kondér István 4. Szűcs Lajos
4. kép: 1. Horánszky András az ELTE Növényrendszertani Tanszék adjunktusa 2. W. Haage
3. Kondér István 4. Szűcs Lajos
1. Schummel Rezső 2. Nemes Lajos, 3. Tamás Gyula 4. W. Haage, 5. Dr. Horánszky András, 6. Szücs Lajos. Ezen a megbeszélésen vetette fel Haage Úr, hogy egy, csak a pozsgásokkal foglalkozó szakkört kellene nekünk is létrehoznunk. Az akkori NDK-ban ezt akkor már megoldották. Ekkor indult meg a CSILI Művelődési Házban az önálló kaktusz- szakkör szervezése, de ez az említett Központi Növénykedvelő Szakkör vezetőinek nem tetszett.
5. kép: 1. Schummel Rezső 2. Nemes Lajos, 3. Tamás Gyula 4. W. Haage, 5. Dr. Horánszky András, 6. Szücs Lajos. Ezen a megbeszélésen vetette fel Haage Úr, hogy egy, csak a pozsgásokkal foglalkozó szakkört kellene nekünk is létrehoznunk. Az akkori NDK-ban ezt akkor már megoldották. Ekkor indult meg a CSILI Művelődési Házban az önálló kaktusz- szakkör szervezése, de ez az említett Központi Növénykedvelő Szakkör vezetőinek nem tetszett.
1. Szücs Lajos 2. Nemes Lajos 3. Kondér István 4. W. Haage
6. kép: 1. Szücs Lajos 2. Nemes Lajos 3. Kondér István 4. W. Haage

E találkozást követően igen aktív szervező munka kezdődött országszerte, és egymás után alakultak meg a magyarországi kaktuszgyűjtők szakkörei. A szakkörökben tevékenykedők munkájára jellemző az önálló ismertetők, tájékoztatók kiadása, melyek többsége mára unikális kiadvány lett, feltéve, ha valahol előbukkan egy-egy példányuk.
Ficzere Miklós

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.