Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai

Hírlevél

Magvetés, Disocactus kultivár létrehozása

Kedvenc pozsgásnövényeink szaporításánál érzékeny kérdés a géntisztaság megőrzése, a mely egy faj (alfaj, stb...) adott populáción belüli egyedeinek egymás közötti szaporításával biztosíthatunk. Ennek a cikknek ez a fejezete ezzel szembe megy, egy hibrid kaktusz, egy dísznövény létrehozásáról szól. Könnyen elcsábul az ember, ha egy azonos nemzetségből származó, de külön fajhoz tartozó két növénye is virágozni kezd. 2013 márciusa-áprilisa táján virágzott a Disocactus × mallisonii-m. Vele párhuzamosan most hozta egyetlen virágját a Disocactus flagelliformis-om, amely az egyik szülőfaja a Disocactus × mallisonii-nek. Összeporoztam őket, amiből 3 termésem lett. Az erről szóló fórumtéma itt olvasható:

Május elején már jól láthatóak voltak a termések. Vajon mikor érnek meg benne a magvak? Augusztus közepe táján úgy döntöttem, hogy az egyik terméssel kísérletet teszek.


Szárítás után elültettem a magokat egy laza, perlites, homokos ültető közegbe, konténernek a koktélparadicsomok csomagolására használt műanyag dobozt használom, ami nekem bevált, mert páradús levegőt és szellőzést is biztosít. Bő egy hét múlva a megjelent pár magonc.

Hogy lesz-e folytatása ennek a cikknek az a magoncok életben maradásától függ. Tervezem 1-2 magonc feloltását Pereskiopsis alanyra és a saját gyökéreren, valamint az alanyon a fejlődésbeli különbségeket dokumentálni. Ehhez kapcsolódik a következő fejezet.

Oltás, Hylocereus undatus oltása Pereskiopsis spathulata-ra

Lányaim szeretik a sárkánygyümülcsöt, ami a Hylocereus undatus termése. Az év elején az egyik bevásárlóközpontban kiszúrták, és hát vettünk egyet. Mielőtt teljesen eltűnt volna az emésztőrendszerükben a gyümölcs, sikerült egy gerezdet magvetés céljára megmenekítenem. Most az augusztusi állapotot látjuk, a magoncok közül egyet egy Pereskiopsis alanyra ültettem a következő videóban mutatott technikával.

Grafting small Hatiora species

Úgy tűnik megmarad!

Levéldugványozás

Peperomia caperata 'Rosso' levéldugványozása
Egy szép fajtát megőrizni csak vegetatív szaporítási módszerekkel lehet, hiszen a generatív szaporítás (magvetés) esetén a tulajdonságok véletlenszerűen a nagyszülőfajokra üthetnek vissza a génkeveredés függvényében.
A vegetatív szaporításra példa a ráncos törpebors (Peperomia caperata) 'Rosso' kultivárja, mely pozsgás leveleinek fonákja vöröses színű és ennek köszönheti a 'Rosso' fajtanevet.

Édenkert cikk a Peperomia caperata-ról: http://www.edenkert.hu/szobanoveny/leveldiszek-s-m- meret/rancos-torpebors-peperomia-caperata/451/

Dr. Gyúró Zoltán
Budapest

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.