Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők október hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Októberben már kisebb fagyok is lehetségesek. Mindenképpen figyeljünk oda az időjárás előrejelzésekre. Ha ezt megtesszük, akkor akár a hónap végéig is a szabadban tarthatjuk növényeinket. Természetesen ilyenkor már fedél alatt legyenek, mert az eső már végzetes lehet.
  2. Próbáljunk minél naposabb helyet biztosítani, mivel a napsütés jótékonyan befolyásolja a jövő évi virágzást.
  3. A hónap végén a szabadban, fedél alatt tartott növényeinket hordjuk zárt helyre, üvegházba, fóliasátorba vagy a lakás hűvösebb, de világos helyeire. E teleltető helyekre áttelelésre berakott állományt vizsgáljuk át. Különösen figyeljünk arra, hogy a növényekkel együtt ne kerüljenek be különféle csigák, pinceászkák, mert más tápanyag híján növényeinket fogják károsítani.
  4. Ha atka, tetű jelenlétét, vagy valamilyen gombafertőzést észlelünk, akkor melegebb időben még egy utolsó permetezést elvégezhetünk intenzív szellőztetés mellett a megfelelő növényvédő szerekkel.
  5. Október közepétől már egyáltalán ne öntözzünk. Fagymentes, meleg, napos időben néha szellőztessünk. Ez különösen fontos lehet az üvegházban, fóliasátorban a túlzott felmelegedés megelőzése érdekében.
  6. Ha a karácsonyi kaktusznál letelt a négy szárazon tartott hét, óvatosan, kis vízadagokkal kezdjük el öntözésüket. Figyelem: hagyjuk ott, ahol eddig álltak, ne mozgassuk, ne rakjuk ide-oda, mert ellenkező esetben elrúgja virágbimbóit.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.