Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők december hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Eljött a karácsonyi kaktusz virágzási ideje és árusítási szezonja. Most sokfelé vásárolhatunk bimbós vagy már virágzó példányokat. Némely szakkönyv szerint a magasabb hőmérsékleten tartás, ami 15-18 C°-ot jelent, meghosszabbítható a virágzás ideje. A tapasztalat mégis az, hogy a virágzást a hűvösebb körülmények teszik tartósabbá. Ha módunkban áll, próbáljuk ki.
  2. A legtöbb kaktusz azonban már a téli nyugalmi időszak állapotában található. Kicsit töppedt, esetleg kicsit ráncos a felülete, és a színe sem olyan üde, mint volt korábban. De ilyenkor nálunk ez a természetes. Szintén találkozhatunk olyan ajánlásokkal, hogy ebben a nyugalmi időszakban 3-4 hetente öntözzünk, szinte cseppenként adagolva a vizet. Ne tegyük! Ekkor az öntözés több kárt okoz, végső soron növényeink ki is pusztulhatnak. A szellőztetés ellenben igen hasznos lehet, mert megakadályozhatja különböző gombabetegségek kialakulását. Vigyázzunk azonban, hogy túl hideg, erős huzat ne érje növényeinket.
  3. Kísérjük figyelemmel az időjárás jelentést, és ennek megfelelően cselekedjünk, ha szükségét látjuk. Például nagy hideg esetén papírtakarással is enyhíthetjük a várható hideghatást.
  4. A jó gazda szemével folyamatosan kísérjük figyelemmel gyűjteményünket, különös tekintettel a különböző rovar kártevőkre, mivel ezeket akár észrevétlenül is behurcolhatjuk a teleltető helyre. A melegebb helyen a peték és egyéb szaporítóképletek kifejlődhetnek, és a belőlük kifejlődött atkák, tetvek károsíthatják növényeinket. Csigát is behurcolhatunk. Ezek észrevehetők a beszáradt, csillogó nyálkarétegről. Ha ilyet tapasztalunk, keressük a csigát! De egyszerűbb, ha néhány helyre két-három szem granulált csigaölőt helyezünk ki.
  5. Ha vetni szándékozunk, rendeljük meg a magvakat, és készítsük elő a magvetéshez szükséges eszközöket. Biztosan vannak „neve sincs” növényeink, amelyeket igyekezzünk meghatározni, akár az Internet segítségével, vagy szakkönyvek segítségével. A szakkönyvek megbízhatóbbak, mert esetükben mindig van, aki, mint lektor ellen őrzi szakmai szempontból a leírtakat. Az Internet esetében ilyen nincs, mert oda bárki azt tesz fel, amit akar, legtöbbször nincs szakmai ellenőrzés. Ezért kezdőknek, de még haladóknak is nehéz megszűrni a valóst a kétes információtól. A növény botanikai nevének meghatározása az első és döntő lépés a tartásához, gondozásához szükséges adatok megszerzéséhez.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.