Parásodás?

Kérdés

Tisztelt Növénydoktor,
2 hónapja vásárolt echinopsisom nagyon elkezdett parásodni, ha ez egyáltalán az. A kérdésem, hogy a képen látható 2 hónap alatt sokat nőtt jelenség parásodás, vagy kórokozóra utal, illetve okozhatja-e tartási hiba. Kell-e, lehet-e tenni ellene valamit?
Köszönettel,
Püspöki Attila

Címkék

A növényorvos válasza

Válasz

Kedves Püspöki Attila!
A kaktusza alapi részéről felfelé húzódó színelváltozás nem a parásodás jele, sajnos a kaktusz alulról rohad. Vagy baktériumos vagy gombás eredetű a fertőzés, de minden esetben kapcsolatban van a gyakran túl nedves talajjal. Más növényeknél hasonló esetben baktérium és gomba elleni szeres oldattal végzett beöntözést szoktunk ajánlani, de ennél a növénynél ne fokozzuk a bajt. Javaslom a kaktusz átültetését új kaktuszföldbe és hipós oldattal lefertőtlenített cserépbe. Átültetés előtt a növényt réz tartalmú gombaölő szeres oldatban , majd gomba ellenes oldatban áztassa a teljes növényt 30, 30 percig, majd csak azután ültesse át. baktérium ellen bármelyik réz hatóanyagú növényvédő szer megfelelő. Gomba ellen pedig a Bumper nevűt ajánlom. Mindkettőt a szer csomagolásán olvasható permetezéshez ajánlott töménységben alkalmazza. Kaktuszok nevelésével kapcsolatban érdemes gyűjtőtársakkal is konzultálni. Nyáron a szabadban tartott kaktuszoknál, ha a csapadék korlátozás nélkül éri, esős periódusok után gyakran felléphet a rothadás. Ezért esőtől védett helyen tanácsos a szabad levegőn elhelyezni azokat.

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.