Növényvédelmi kérdés

Ficzere Miklós képe

Kérdés

Kedves Némethy Zsuzsanna!

A császárfa levelein a képeken látható tüneteket tapasztaltam. Kérném szíves válaszát, mi lehet a betegség és hogyan, milyen szerekkel védekezhetek ellene?
Válaszát ezúton is köszönöm.

Tisztelettel Ficzere Miklós

Kedves Ficzere Miklós!

Úgy látszik a képen, hogy az alsó leveleken jelentkezett a sárgulás, foltokban a színanyag lebomlott. Tartási hibát jelez: kevés volt a víz és vagy kevés volt a tápanyag, ilyenkor a növény az alsó, legidősebb leveleitől szokott megválni.
Gyakrabban és több vízzel öntözzék a fácskát, a nyári kánikulai melegben erre nagy figyelmet fordítsanak. A fa begyökeresedését segíti, ha a törzse körül a talaját takarják, mulcsozzák: levágott fűnyesedék is megfelelő erre. A császárfa gyorsan növő fa, de nagy tápanyagigényű, ezért vagy kombinált műtrágyával terítsék be a talaját 1 méteres átmérőjű körben a törzse körül, vagy szerves trágyával, amit óvatosan a földbe ajánlott kissé bedolgozni. Későbbiekben minden évben ajánlott a tápanyagpótlás kora tavasszal.
Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

Címkék

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.