Ficzere Miklós: Kaktusznevek katalógusa - Cactus Names Catalog pdf

Ficzere Miklós képe
Hírlevél

Ismertető: Egy növénycsaládon belüli rendszertani állapotokra utalhat az előforduló nevek mennyisége az elfogadottnak vélt fajok számához viszonyítva. A Cactaceae ilyen vonatkozásban is kivételes a többi növénycsaláddal összevetve, mivel az utóbbi években megjelent rendszertani összefoglalókban az „elismert” fajok száma 1400-2000 között váltakozott szerzőtől függően. A családhoz tartozó minden rendű taxonómiai rangot figyelembe véve a nevek száma ebben a munkában 29.168. A Cactaceae-ba tartozó nevek összefoglalására, összegyűjtésére több kísérlet is történt az elmúlt évtizedekben. D. Hunt a Mammillaria nemzetségben fellelhető neveket publikálta 1987-ben, a kiadvány címe: A new review of Mammillaria Names. Később, 1991-ben jelent meg az IOS Index of Names of Cactaceae - Published 1950-1990 from Repertorium Plantarum Succulentarum című kiadvány Urs Eggli és Nigel Taylor szerkesztésében, amely az 1950 és 1990 közötti időszakban képződött neveket tartalmazta. A Bradleya évkönyvben 1996-ban kezdődött el az Opuntia nevek közlése részletekben több éven át Opuntia Index címen. Szerzője Roy Mottram. A Cactaceae összes taxon nevét összefoglaló könyv formátumú munka mind a mai napig nem jelent meg. Az utóbbi időben számos tudományos igényű internetes portál is kialakította a Cactaceae nevek adatbankját, közülük néhány: The International Plant Names Index, LLIFLE - Encyclopedia of living forms, Tropicos, The Plant List, Global Names Index, stb.Ezek mindegyike a növényvilágban létező minden tudományos név összegyűjtésére irányuló kísérlet. Olyanok is akadnak, ahol a nevekhez bizonyos pénzösszeg megfizetése után lehetséges hozzájutni. Az említett honlapok a Cactaceae családban vagy több, vagy kevesebb nevet sorolnak fel, mint amennyi a Kaktusznevek katalógusában megtalálható. A többet felsorolók jellegzetessége, hogy egy nevet többször is említenek. Erre példa a következő:
Nopalea karwinskiana
Nopalea karwinskiana (Salm-Dyck ) K. Schum.
Nopalea karwinskiana (Salm-Dyck) K. Schum.
Nopalea karwinskiana (Salm-Dyck) K. Schumann (1898)
Nopalea karwinskiana (Salm-Dyck) K.Schum.
Nopalea karwinskiana (Salm-Dyck) Schumann
Nopalea karwinskiana F.A.C.Weber
Nopalea karwinskiana F.A.C.Weber in Bois
Nopalea karwinskiana K.Schum.
A különbséget a taxon név utáni kiegészítés változása és annak karakter hiánya vagy többlete jelenti. Ily módon a Nopalea karwinskiana kilenc névnek számít. Az ehhez hasonló példák sorát szinte vég nélkül lehetne sorolni.
Ezt a gyakorlatot a Kaktusznevek katalógusában mindenképpen kerülni kellett, ezért egy név valóban csak egy névnek számít, egy-két ritka kivételtől eltekintve. A különböző névgyűjtemények átvizsgálásakor kiderült, mindegyikből hiányzott olyan név, amely a Kaktusznevek katalógusában megtalálható. Ezért elmondható, ez a gyűjtemény a legteljesebb, de természetesen nem nevezhető 100%-ban teljesnek, mivel a nevek összegyűjtése óriási szakirodalmi kutatómunkát igényel. Szinte kizárt minden Cactaceae-val foglalkozó szakirodalom áttekintése, nem beszélve a kereskedők növény- és maglistáiról. A katalógus az említettek miatt nem készülhetett a teljesség igényével, de az elmondható, hogy 2014 végéig közlésre került, tudományosnak szánt nevek 97%-a minden bizonnyal megtalálható.
A Kaktusznevek katalógusa elsősorban a Magyarországon élő kaktuszgyűjtőknek íródott, de bárki könnyen használhatja. Hasonló kiadványra Magyarországon, de világszerte sem volt még példa. A szerző az eredetileg elképzelt papíralapú, könyvformátumú kiadást elvetve a Kaktusznevek katalógusa digitális, pdf formátumú, ingyenes és mindenki által könnyen hozzáférhető kiadása mellett döntött. További előnyként hozzájutnak a Hunt-féle rendszertanhoz.

Mire használható a Kaktusznevek katalógusa?
1. Új taxon névadásakor ellenőrizhető, létezik-e az elnevezésre szánt új név, vagy vannak-e hasonló nevek, amelyek zavaróak lehetnek a hasonlatosság miatt.
2. Ellenőrizhetők a már meglévő taxonómiai rangok.
3. Megállapítható egy név rendszertani elfogadottsága a Hunt-féle rendszerezésben.
4. Megállapítható a Hunt-féle rendszer nemzetségen belűli csoportosítása.
5. Szakgyűjtemények összeállításához eldönthető a szükséges taxonok beszerzése.
6. Eldönthető a kaktusznevek írásának helyessége.
7. Megállapítható az adott taxon leírójának, szerzőjének neve.
8. Az egyenlőségjelek mentén eljuthatunk az adott taxon jelenleg érvényes besorolásához. Ez azonban korlátozott lehetőség a gyakori taxonómiai változások miatt.
9. Segítséget ad rendszertani, nevezéktani és besorolástani kutatásokhoz.

Magyarázat a Kaktusznevek katalógus használatához
Külön fejezetben találhatók az eddig leírt nemzetségek, a faj feletti taxonok, a faj alatti taxonok (ide tartoznak a nemzetségen belüli fajok közötti hibridek is), a hibridnemzetségek és a hozzájuk besorolt hibridek A taxonok abc rend szerint következnek, és ezt a rendet követik a könnyű áttekinthetőség érdekében a taxonómiai rangot jelentő rövidítések is, azaz f. (forma) cv. (cultivar.), subsp. (alfaj) stb, tehát ezek nem a taxonómiai rang fokozatában következnek. A taxonómiai rangok rövidítésében lehetnek eltérések. Formát jelent a f, fo, alfajt az ssp, subs. és subsp., változatot a v., var. rövidítések. Ahol a kultivárnév után a leíró neve is szerepel, ott a félreértések miatt a cv. rövidítést és az aposztróf jelt is meg kellett hagyni, mivel e nélkül a leíró neve úgy is értelmezhető, mintha az hozzátartozna a kultivárnévhez. Nem kerültek felvételre az Opuntia sp. jellegű és a nemzetségnévvel plusz valamilyen földrajzi névvel jelölt nevek sem.
A Hunt-féle rendszerbe soroltak világosbarna színnel jelöltek, ez az elfogadott szinonimákra is vonatkozik. A fajnév kövér betűvel szedett. Az ideiglenesen elfogadott fajok, mert ilyenek is vannak Hunt rendszerében, kövér, dőlt betűvel szedettek.

Egyéb jelzések:
Név : -- : a nemzetséghez nincs taxon sorolva.
Syn: -- : szinonima nincs.

Kaktusznév (Cactaceae names) statisztika
Nemzetségek - Genus names………………………………………………….…..…451
Faj feletti egyéb taxonok…………………………………………………….…....…..975
Fajok és faj alatti taxonok - Specific and infraspecific names……….…...25.464
Hibridnemzetségek - Nothogenera, chimaera nothogenera…………….…....273
Hibridnemzetségekhez sorolt taxonok - Other hybrid names………….....…196
Epikaktusz hibridek - Epicactus hybrids…………………………….………..…1.809
Cactaceae taxonok összesen…………………………………….…….…………29.168

Ficzere Miklós
Debrecen, Kétmalom u. 6.
ficzere.miklos@gmail.com

Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.