Debreczy Zsolt: Télálló kaktuszok, agavék és pálmaliliomok pdf

Ficzere Miklós képe
Hírlevél

Ismertető: Megjelent 1976-ban 20 000 példányban, 279 oldal terjedelemben, ebből 4 oldal színes és 2 lap fekete-fehér tábla, 145 ábrával.
„Századunk "karriernövényei" a kaktuszok. Egzotikus a megjelenésük, bizarr a formájuk, szinte kimeríthetetlen az alakgazdagságuk, melyhez szerencsésen társul igénytelenségük és kis helyigényük is. Talán egyetlen hátrányuk, hogy általában melegigényesek, a mi éghajlatunkon teleltetésük nem egyszerű. Télire védett hely kell számukra, amivel a kaktusztulajdonosok ritkán rendelkeznek. Ennek megoldására kínál újszerű lehetőséget a könyv írója. Feltárja előttünk a „télálló", azaz hidegtűrő kaktuszok birodalmát, melyek — mint elnevezésűk is jelzi — jól tűrik a hideget, nincs baj teleltetésükkel; tavasszal a kertben a hó alól kibújva, korán hozzák új hajtásaikat. A szerző először elvezet hazájukba, bemutatva előttünk meglepően gazdag alak-,szín- és formaváltozatosságukat, ahogy érdekfeszítő utazása során találkozott velük a Sziklás-hegység vidékén, a hófödte hegycsúcsokon, a forró és száraz fennsíkon és az óceán páradús partjain. Ezek után megtanít arra, hogy ezt a távoli, szép növényvilágot — a kaktuszok sokféleségét és a velük társuló agávékat és pálmaliliomokat is — miként hozhatjuk közelebb: kertjeinkbe, otthonunkba. Megismerhetjük igényeiket, termesztési és kezelési feltételeiket, szaporításuk módját, elhelyezésük számos lehetőségét. Mindezt végül növényrendszertani tájékoztató zárja” (Idézve a könyv fülszövege)
„A Balaton déli partjának fenyvesei között bolyongtam, taposva a homokot borító tűleveleket, élvezve a nyárra kiteljesedő, megszépülő kerteket, mikor egy jó asztallapnyi foltot pillantottam meg az egyik kerítés mellett, húsos medvetalpkaktuszokkal borítva! Nyáron ugyan nem meglepőek a kaktuszok szabadban, ezeken mégis nyomban láttam, hogy különlegesek, hogy nem a megszokott „szobakaktuszok", hanem mások — talán éppen szabadföldiek! Nem látszott rajtuk a gondoskodó emberi kéz nyoma; rajtuk voltak a leszáradt hajtások, ágaik között a megszáradt tavalyi termések, s a fákról hullott hosszú tűpárok. Környezetük pedig érintetlen volt, mintha sohasem látta volna a kertész ásóját, amellyel ősszel óvatosan kibillentenék a földből a már végre gyökeret eresztett, megerősödött növényt, hogy a pincében vagy egy hűvös szobában mentsék át a ridegebb hónapokon.” (Idézet a szerzőtől)
A télálló kaktuszokat és egyéb, szintén télálló pozsgás növényeket ismertető szakirodalmunk lényegében ez az egyetlen mű magyar nyelven mind a mai napig, amelyről a Hajdú-Bihari Kaktuszkedvelők Tájékoztatója 1976. évi 2. újságjában a szerkesztő, Nemes Lajos a következőt írta:
„A néhány soros ismertető méltatlan a munka tartalmához. Tudomásunk szerint a szukkulensek télállóságával ilyen tudományos igénnyel, és ennyi bizonyító adattal egyetlen mű sem foglalkozik –bátran állíthatjuk- a világon. Az irodalomjegyzékben felsorolt 105 forrás egyetlen hasonló tartalmú munkát sem jelez. A télállóság kérdésével hazai gyűjtőink legfeljebb csak gondolatban foglalkoztak eddig, senki sem merte növényeinek ilyen tulajdonságát kipróbálni, még külföldi irodalmi biztatások alapján sem”
Ezúton is köszönöm Dr. Debreczy Zsolt engedélyét és hozzájárulását könyve digitalizálásához és honlapunkon való közzétételéhez.
A könyvet digitalizálta és közzétette, valamint a fenti ismertetőket összeállította: Ficzere Miklós, Debrecen

Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.