C. Rutherford, M. Groves, M. Sajeva: Succulent Plants. A guide to CITES-listed species

Ismertető: A CITES a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény. A növények iránti nemzetközi kereslet veszélyeztetheti a vadon élő populációkat a túlzott gyűjtés révén. Ennek eredményeképpen számos szukkulens növény szerepel a CITES-ben. Az egyezmény célja annak biztosítása, hogy a vadon élő növények nemzetközi kereskedelme ne veszélyeztethesse a fajok túlélését. A többi növénycsoporthoz hasonlóan a pozsgás növények vadon élő populációjának túlélését is számos emberi tevékenység fenyegeti. A szukkulensek különösen értékesek a gyűjtők és a kertészeti kereskedelem számára, szokatlan növekedési formáik és megjelenésük miatt. Bár a kertészeti termesztés biztosíthatja ugyan a fajok fennmaradását megfelelő szabályozással, ennek ellenére komolyan veszélyezteti is azokat a divat és az átgondolatlan termesztésbe vonás által. A pozsgás növények azonban nemcsak a dísznövénytermesztés fontos árucikkei. Az élelmiszerek, takarmányok, rostok, gyógyszerek, olajok és kozmetikumok fontos forrásai is. Ez a könyv „a nem szakemberek” számára íródott és főleg a szukkulens fajokat öleli fel. Információt nyújt az egyezmény végrehajtásáról a fajok elterjedéséről, felhasználásukról, forgalmazott részeikről és származékaikról, valamint a tudományos nevükről. A könyv első részét az érintett növénycsoport meghatározása, jellemzőik, életmódjuk és a meghatározáshoz elengedhetetlen nevezéktan képezi.
Ezt követi a szukkulens növények kereskedelmének szabályai és a törvény hatálya alá tartozó fajok keresését segítő fejezet. Ábrák segítségével mutatja meg hol, hogyan kereshetünk rá egy adott növényre, mik azok a fontos pontok amik meghatározzák egy faj CITES státuszát. A kötet nagyobbik hányadát a leginkább érintett fajok, nemzetségek és családok ismertetése foglalja el.
A zárófejezetek tárgyalják a növények beazonosításához szükséges ismereteket, a termesztett növény fogalmának meghatározását, a regisztrációs rendszert és a kereskedelemhez szükséges dokumentációt.
A könyv 2018-ban jelent meg a Rutherford Groves kiadó gondozásában.Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.