Backeberg, C.: Die Cactaceae

Ismertető: Curt Backeberg 1894-ben Lüneburgban született, Hannoverben. Német amatőr botanikus. 1925-ben létrehozta saját kereskedő cégét amely Dél-Amerikával volt üzleti kapcsolatban. A kaktuszok iránti érdeklődése 1927-ben kezdődött, amikor találkozott Alberto Vojtěch Frič cseh polihisztorral, kaktuszvadásszal. Belépett a német Kaktusz Társaságba, lelkes gyűjtője lett ezeknek a növényeknek és megkezdte a kaktuszok behozatalát Európába. A következő évtizedben a növények iránti érdeklődése egyre nőtt. Több utazást tett Mexikóba és Dél-Amerikába A gyűjtőutakon szerzett élményeit, népszerű útikönyvekben örökítette meg. Közben találkozott E. Irmscher professzorral, aki jól ismert növényföldrajzzal foglalkozó botanikus volt. Ő segített Backebergnek a kaktuszok földrajzi megoszlásának tanulmányozásában. Az ő és Berger rendszertani munkái segítségével vált autodidakta módon amatőr ’kaktuszbotanikussá’.
A második világháború után Franciaországban maradt, 1955-ig a marnier-lapostolle-i "Les Cèdres" botanikus kertben dolgozott. Itt kezdte összeállítani kézikönyvét, a Die Cactaceae-t. Ez a hatkötetes munkája (1958-1962) és a Kakteenlexikon (1966) olyan művek amelyek a kaktuszok szenvedélyes szeretetéből eredtek, de rengeteg kritika alapjául is szolgáltak.
Backeberg munkáit a Közép- és Dél-Amerikában tett kiterjedt utazások során begyűjtött növényekre alapozta. Ez az egyik oka, pontos feljegyzések híján, hogy az elterjedésre vonatkozó adatai sokszor pontatlanok, vagy teljesen hiányoznak. Autodidakta tudása miatt a rendszerezése és besorolásai sokszor hibás feltevéseken alapultak. Ezt tetézte, hogy a fejlődéstörténeti összefüggések ismerete nélkül tisztán a földrajzi elterjedés alapján próbálta meg rendszerét felépíteni.
Mindezek ellenére nyugodtan állíthatjuk a Die Cactaceae-ről, hogy alapmű. A kritikák ellenére, hiányosságainak tudatában is a mai napig sokan nyúlnak vissza ehhez a kézikönyvhöz és hivatkoznak rá.
Backeberg 1966-ban szívrohamban halt meg. Halála után ki nem adott regényeket, novellákat és verseket találtak kéziratai között. Kaktuszgyűjteményének egy része a Zürich Succulent Plant Collection másik része pedig a Jardin Exotique tulajdonába került.
Sok fajnak volt első leírója (röv. Backeb.) és nevét a Backebergia nemzetség őrzi, amit Helia Bravo-Hollis adott a ő tiszteletére.
A kötetek a Gustav Fischer kiadó gondozásában 1958 és 1962 között jelentek meg Jénában.

A feltöltött tartalomjegyék a saját munkám, hogy megkönnyítsem a keresést. Az első oszlopban szereplő szekció és oldalszámok az Adobe Reader bizonyos verziói és néhány első digitalizálású kötethez segítség. A második oszlopban szereplő oldalszámok a kötetek oldalszámai.

A könyveket a Cactus Francophone tette közzé honlapján melyért köszönet illeti őket.

Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.