Mire is használatos a gyűjtőszám*

Hírlevél

Írta: Mánfai Gyula, Budapest, 2014. április 2.

Pár mondattal hozzászólnék mire is használatos a gyűjtőszám. A legelején leszögezem, hogy csak a Gymnocalycium nemzetséghez értek és ehhez van (volt) megfelelő szakirodalmam. Nagy hiba volt részemről, hogy ezt eddig nem publikáltam. Így őszintén be kell vallanom, hogy egyéb nemzetségeket csak igen felületesen ismerem. Ezért történhetett meg, hogy előző írásaim úgy tűnhettek, hogy a kaktusz-félék egész családjára vonatkoztathatók.

Mai álláspontom a gyűjtőszámokról nagyon egyszerű. Pl.
Field number: P 127
Collector: Jörg and Brigitte Piltz
Species: Gymnocalycium baldianum
Locality: Sierra Ancasti, Catamarca, Argentína
Altitude: over 900 m

Egy gyűjtőszám ennyi és nem több. Természetesen a gyűjtőszámos növény nem Buga Jakabtól, hanem a fent említett Collectoroktól származik.
„Bizonytalan eredetű, vagy hibrid növényeinket ajándékozzuk el vagy semmisítsük meg, mert akinek ilyenfajta növényei vannak a birtokában nem nevezhetjük kaktuszgyűjtőnek és növényeit gyűjteménynek.” (Kaktusz-Világ 2013/4).
Ez az idézet valószínűleg tőlem van. Nem tudom Fábián László barátom, remélem , barátoknak tekinthetjük egymást a jövőben is, miért nem merte kiírni a nevemet, ha valóban rólam van szó. Valóban úgy tűnik, hogy elvetettem a sulykot, amelyet egy dolog magyaráz. 1972-ben kezdtem el a kaktuszokkal foglalkozni. Az akkori gyűjtők véleménye szerint hibrideknek nincs helye kaktuszgyűjteményben. Az ellenkezőjéről azóta sem tudtak meggyőzni. Azóta szinte több a hibrid, mint hogy egy orchideás kifejezést használjak a "tiszta faj". Na, most az orchideások rohannak le, ha nem jól emlékszem. A lényeg ugyanaz, mint a "fajazonos". A több a hibrid tendenciát szerettem volna megváltoztatni, hogy ha már ennyire oda vagyunk a hibridekért, legalább külön választva tartsuk gyűjteményünk kaktuszait. De ez már a múlté. Győzött az erősebb kutya. És itt kérek elnézést, akit bárhogyan is megbántottam.
"Tudom, hogy tavaly az egyik kaktuszost a szó szoros értelmében zár alá vettek. Ez az állami szervektől egy nagy hiba, mert nincsenek tisztában a hatáskörükkel."
Azért idézem Fábián Lászlót, mert ez egy ember személyes "bosszúja" volt. Az már más kérdés, hogy hatalmában van az illetőnek állami szerveket is bevonni.
Még egy általam fontosnak tartott gondolat, amely tulajdonképpen Dr. Vida Gábor genetikus, az akadémia tagja, Podani János professzor és más nálamnál nagyobb tudású biológus és botanikus kutatási eredményei. „A természet nem ismer fajokat csak populációt.” De ez már egy külön fejezet.

* A cím a Hírlevél szerkesztőjétől.

Maradok tisztelettel: Mánfai Gyula, Budapest

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.