Marshall W.T., Bock T.M.: Cactaceae

Ismertető: A "Cactaceae" szerzői Willam Taylor Marshall (1886-1957) és Thor Methven Bock (1907 – 1973) tkp. „hobbikaktuszosok” voltak de nem véletlenül került idézőjelbe a titulus hiszen Marshall több mint 20 évig tanulmányozta ezeket a növényeket.
Több gyűjtőúton vett részt az Egyesült Államokban, Kalifornia déli részén, Mexikóban és a Nyugat-Indiai szigeteken.
Cikkei mellet, amelyek a Cactus and Succulent Journal of America folyóiratban jelentek meg, a Cactaceaen kívül, még három könyvet is megjelentetett (Succulent plants 1945, Glossary of succulent plant terms 1945, Arizona's cactuses 1950).
Négy évig a Cactus and Succulent Society of America elnöke is volt. Tudását szivesen osztotta meg minden érdeklődővel és nagylelkűségének köszönhetően több ezer növénnyel gazdagította a világ különböző gyűjteményeit.
A könyvet Methven Bock illusztrációi gazdagítják aki több mint egy évet töltött az elkészítésükkel. Mivel kaktuszgyűjtő ő maga is botanikailag pontosak, de gondos kidolgozásuk miatt mind a negyvenhat nyomat önálló képként is megállja a helyét. Bock más könyveket és cikkeket is illusztrált rajzaival és számos nagyméretű színes tanulmányt is készített. Ismert művészcsaládból származott és a legjobb iskolákban kapta a képzést. Egyébként tájfestészetre specializálódott.
A munkát 105 fotó is kiegészíti, ami ezáltal (főként akkoriban) nagyon gazdagon illusztrált. és hasznos segítség is a növények beazonosításához.
A szerző a rendszerbesoroláshoz Britton és Rose monográfiáját vette alapul, de könyvéhez felhasználta az alábbi munkákat is (Houghton “Cactus Book” 1930, Vera Higgins “Study of Cacti” 1933, Hosseus “Notas Sobre Cactáceas Argentinas” 1939, Helia Bravo “Las Cactaceas de Mexico” 1937, Borg “Cacti” 1937, Haselton “Cacti for the Amateur” 1938, Backeberg “Kaktus ABC” 1935).
Munkájára Borg könyve volt a legnagyobb hatással.
Marshall is elveti a földrajzi alapokon nyugvó rendszerezést. Ő is („ezekkel a következtetésekkel egyetértünk”) mint Borg, elfogadhatónak tartja az alábbi új nemzetségeket: Aztekium, Encephalocarpus, Neowerdermannia, Notocactus, Obregonia, a Hickenia, a Pyrrhocactus, a Spegazzinia (Weingartia) és a Stenocactust az Echinofossulocactus helyére. Elutasítja a Consolea, Eriocereus, Maihueniopsis és Pilocereus nemzetségeket és nem tartja elegendőnek a rendszertani bélyegeket az Aylostera, Brasilopunta, Corynopuntia, Cylindropuntia, Haageocereus, Islaya, Morawetzia, Platyopuntia, Pseudoespostoa, Rhodocactus és a Tephrocactus fenntartásához („méltatlan a generikus rangra”).
Mint írja Borg könyvét egy régóta létező igény generálta és méltán népszerű, de csak azokat a fajokat és nemzetségeket tárgyalja amelyekkel ő maga foglalkozott, így sok növény maradt ki a munkából.
Marshall ezért a teljességre törekszik, minden „régi” és Britton munkája óta leírt növényt igyekszik könyvébe felvenni. Munkáját ”kísérletként” fogja fel, mert úgy érzi, hogy továbbra is szükség van olyan könyvekre amelyek „nem technikai nyelven” íródtak és a gyűjtők, kaktuszkedvelők is haszonnal forgathatják.
A kötet 1941-ben jelent meg az Abbey Garden Press gondozásában, Pasadena-ban.

A könyvet a Cactus Francophone tette közzé honlapján melyért köszönet illeti őket.Csatolt állomány(ok): 
Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.