Ismerkedjünk a növényvédelemmel VII. Szabadforgalmú (III. kategóriás) gombaölő szerek

Hírlevél

Szabadforgalmú (III. kategóriás) gombaölő szerek

Ebben a részben közreadjuk a 2013. évben engedélyezett szabadforgalmú gombaölő szereket, ismertetve a felhasználásukra vonatkozó részletes tudnivalókat. A növényvédő szerekre érvényes szeszesital fogyasztási tilalom a vegyszeres növényvédelmi tevékenység megkezdése előtt 8 órával lép életbe, és a munka befejezését követő 8 órán keresztül tart. Megjegyzendő, hogy a növényvédő szerekkel végzett munkák során semmi sem bízható a véletlenre. A növényvédő szerek alkalmazása esetén mindenek előtt figyelmesen el kell olvasni a csomagolóburkolat címkéjén feltüntetett előírásokat, utasításokat. Biztonságos munkavégzéshez a munka során ezeket maradéktalanul be kell tartani. Amennyiben további információra van szükség, úgy szakemberhez, növényorvoshoz kell fordulni. Nem kerül ismertetésre minden olyan szer, amelyek hatóanyaga azonos vagy hasonló. Ez főleg a réz és kén készítményeket érinti.
Az alábbiakban leírtak tájékoztató jellegűek, még akkor is, ha az részben vagy egészben megegyezik a növényvédő szer csomagolására írtakkal, és nem helyettesítik a csomagolásra írtakat!!

Agrokén

Gombaölő szer. Ökológiai termesztésben engedélyezett. Gyümölcsösben, szőlőben, lisztharmat és tafrina gombák, pajzstetű, levéltetűtojások, körtelevélbolha és atkakártevők gyérítésére alkalmazható kora tavaszi lemosó permetezőszer. Hatóanyaga: 7% poliszulfidkén és 58% olaj. Az Agrokén gyári kombinációban tartalmazza a növényvédelemben külön-külön már régóta alkalmazott és közkedvelt mészkénlevet és gyümölcsfa olajat. Előnyei: 1. Ellenőrzött minőségű kénből és mészből készül. 2. Az otthon főzött mészkénlével szemben szűrt, stabilizált anyag, nem dugítja el a permetező szórófejét. 3. Minimálisra csökkent az olaj perzselő hatása, mert finomított olajat tartalmaz. 4. Nem csak rügyfakadáskor alkalmazható, mint a legtöbb lemosó szer, hanem alacsonyabb dózisban gyümölcsösökben a piros bimbós, szőlőben pedig a gyapotos állapotig is permetezhető.

Alfa Solo

Gombaölő szer. Hatóanyag: 250 g/l difenokonazol
Felhasználási javaslat: Almában varasodás és lisztharmat, körtében pedig varasodás és körterozsda ellen használható 0,2-0,25 l/ha töménységben. Őszibaracknál tafrinás levélfodrosodásra, lisztharmat és levéllikasztó betegség ellen alkalmazható 0,2 l/ha töménységben. 10 liter vízhez egy ampulla szükséges. Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 14 nap.

Aliette 80 WG

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 800 g/kg fosetil-Al (efozit -Al)
Almatermésűek tűzelhalása, dohány, saláta, uborka peronoszpóra ellen.

Amaline Flow

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 266,6 g/l tribázikus rézszulfát + 40 g/l zoxamid
Szőlő peronoszpóra ellen.

Amistar

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 250 g/l azoxistrobin. Hatásmechanizmus: A gombasejten belül a gomba létfontosságú szervében, a mitokondriumban fejti ki hatását. A mitokondriumon belüli két koenzim, a citokróm B és C1 között lévő elektronszállító rendszer működését gátolja. Ezzel megakadályozza a gomba szempontjából létfontosságú energiaképzést, valamint ezzel együtt a gomba légzését is. A gombaölő szerek között új hatásmódjának köszönhetően olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Az Amistar egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termésbiztonságot és termésmennyiségét növeli.

Bordói Extra

Gombaölő szer. Hatóanyag 20% réz. Kontakt hatású gombaölő készítmény, megelőző védekezésre javasolt a fertőzésveszély előrejelzése alapján.

Bordóilé+Kén Nano SC

Gombaölő szer. Felhasználási javaslatok:
Őszi búza és őszi árpában lisztharmat ellen az első tünetek megjelenésekor kell alkalmazni a készítményt. A szárba indulás után a rozsda kivételével minden levélbetegség ellen hatékony. Kalászhányáskor a fuzárium ellen megelőző jelleggel kell védekezni. Őszi búza esetében a minőség javítás érdekében Plantafosz Réz adása javasolt. Gyümölcsösökben lemosó szerként baktériumos ágelhalás ellen alkalmazható. Réz és kén hatóanyagának köszönhetően minden gombabetegség (lisztharmat, levélfodrosodás, monília, tűzelhalás, stb.) ellen hatékony. Almatermésűekben és szőlőben: A Bordóilé SC növényvédő szer hatása kiegészítve (a kén tartalom következtében) egy nagyon jó lisztharmat elleni védelemmel. Így almában komplex védelmet ad varasodás, lisztharmat, tűzelhalás ellen. Szőlőben peronoszpóra és lisztharmat ellen jó hatékonyságú. A kijuttatás időpontja megegyezik a Bordóilénél leírtakkal. Mindkét kultúrában kiegészíthető Plantafosz Réz komplex tápanyag és immunerősítő készítménnyel. Burgonyában felhasználása megegyezik a Bordóilénél leírtakkal. Cukorrépában komplex védelmet nyújt a cerkospórás levélragya és a lisztharmat ellen. A cukortartalom növelése céljából Mycrobor DF hozzáadása javasolt 2-4 kg/ha dózisban. Zöldségfélékben (paprika, paradicsom, uborka) minden baktériumos és gombás (kivéve a szürkerothadás) betegség ellen jó hatékonysággal rendelkezik. A hatás fokozása céljából kiegészíthető Plantafosz Universal tápanyag és immunerősítő készítménnyel. Dózis:5 l/ ha; 0,5-1%.

Bordóilé Nano SC

Gombaölő szer. A réz fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a Cu 2+ ion. A Bordóilé széles hatásspektrummal rendelkezik: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, varasodás, levélfodrosodás. Felhasználási javaslatok Almatermésűekben lemosó szerként és piros bimbós állapotig, varasodás és tűzelhalás ellen legalább két alkalommal kell a permetezést elvégezni. Virágzás után az alma viaszosodásától kezdődően lehet a készítményt felhasználni varasodás ellen. (A réz érzékeny Golden fajtáknál nem ajánlott piros bimbós állapot után, mert perzselést okozhat). A szüret után végzett Bordói leves permetezéssel csökkenteni lehet a varasodás későbbi felszaporodásának a mértékét. A szer hatása növelhető a varasodás és a tűzelhalás ellen Plantafosz Universal immunerősítő készítménnyel, amely egérfüles vagy zöldbimbós állapotban juttatható ki csepegtető öntözéssel 10-15 l/ha dózisban, illetve sziromhullás után 1 l/ha adagban permetezésekkor. Szőlőben peronoszpóra ellen megelőző jelleggel a hajtás 20-25 cm-es nagyságától, időjárástól és fertőzési nyomástól függően 7-14 naponként kell permetezni. A peronoszpóra elleni hatását erősíteni lehet a Plantafosz Réz komplex műtrágyaoldat és növényi immunerősítő készítmény 2-3 l/ha-os dózisával. Virágzáskor Mycrobor DF adása javasolt a terméskötődés javítására. Burgonyában burgonyavész ellen hatásos. Kijuttatása megelőző jelleggel javasolt, a sorok záródása előtt a permetezéseket meg kell kezdeni és 7-10 naponként meg kell ismételni. A szer burgonyavész elleni hatását növelni lehet Plantafosz Réz műtrágyaoldat és növényi immunerősítő készítménnyel. A zöldségfélékben (uborka, paprika, paradicsom, zöldbab, zöldborsó) baktériumos és gombás betegségek (kivéve a lisztharmat és szürkerothadás) ellen nagyon jó hatással rendelkezik. Fertőzési nyomástól függően 7-14 naponként célszerű védekezni. A gombabetegségek elleni hatását növelni lehet Plantafosz Universal növényi immunerősítő készítménnyel.

Bumper 25 EC

Gombaölő szer. Hatóanyag: 250 g/l propikonazol
Cukorrépa: cerkospórás levélragya, lisztharmat, kalászosok: lisztharmat, rozsda betegségek, helmintospóriumos és szeptóriás gomba betegségek, szőlő: lisztharmat.

Cantus WG

Gombaölő szer. Hatóanyag: 50% boscalid. Engedélyezett kultúrák: szőlő, őszi káposzta repce. Rothadást okozó gombák, lisztharmatfélék, rozsdák és számos foltbetegség ellen hatékony. Kijuttatás preventíven, a fertőzési folyamat kezdetén. Permetlé vízmennyisége szántóföldön 300–500 l/ha, szőlőben 600–1000 l/ha, finomcseppes kijuttatással.

Champion 50 WP

Gombaölő szer. Hatóanyag: 77 % rézhidroxid. Zöldségeknél előrejelzésre alapozva preventív jelleggel kell kezdeni a kezelést; cukorrépa és hüvelyesek esetében legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. 1,75-2-3 l/ha dózist juttatunk ki 400-600-1000 l vízben. Almatermésűekben lemosó permetezésként javasolt kijuttatni, 1,75-2 l/ha mennyiségben; tűzelhalás ellen 2,25-3 l/ha dózist 800-1500 l vízzel. Őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezést kell alkalmazni, más betegségek ellen lombhullás után védekezzünk. Kajszinál csak piros bimbós állapotig használható. Alkalmazott mennyiség 1,75-2 l/ha 1000-1500 l permetlében. Málnában a letermett vesszők lemetszése, ill. a tavaszi metszés után permetezzünk, 1,75-2 l/ha szerrel 500-800 l vízben. Héjasoknál fakadás, ill. a kezdeti tünetek megjelenésének idején kell védekezni, 1,75-2 l/ha dózis 800-1200 l-ben. Szőlőben 20-25 cm-es hajtáshossznál kezdjük a védekezést: 1,75-2 l/ha szerrel 800-1000 l lében. Dísznövényeknél 1,75-2 l/ha dózist adunk 400-600 l lében, rézérzékenységi próba után.
Felhasználási kultúrák: szőlő, almatermésűek, csonthéjasok, málna, héjas gyümölcsök, uborka, hüvelyesek, paprika, paradicsom,burgonya, cukorrépa
Károsítók: peronoszpóra, tűzelhalás, tafrinás levélfodrosodás, levéllyukacsosodás, monilia, gnomónia, baktérium és gombás eredetű ágelhalás, cerkospórás levélragya

Chorus 50 WG

Gombaölő szer. Hatóanyag: 50% ciprodinil. Almatermésűekben és csonthéjasokban varasodás és monília, szőlőben szürkepenész ellen Dózis: 0,4–0,45 kg/ha almatermésűekben, 0,35–0,4 kg/ha csonthéjasokban, 0,75 kg/ha szőlőben. Felhasználható: Almában lisztharmat, varasodás és monília, csonthéjasokban monília, szőlőben szürkepenész ellen. Javasolt technológia Almában: A Chorus-t kifejezetten a korai varasodás fertőzések ellen fejlesztették ki. Ez általában egérfül állapot és a virágzás időszakában, az aszkospóra szóródás kezdetétől van. A Chorus szisztemikus készítmény, amely 2 óra alatt felszívódik, és belülről véd, kuratív hatással rendelkezik. Egyedülálló tulajdonsága, hogy alacsony hőmérsékleten is hat, még fagypont közeli hőmérsékleten is alkalmazható. A Chorus-t egérfül állapottól sziromhullásig lehet kijuttatni 1–3 alkalommal. Lisztharmatra fogékony fajtában (pl. Jonathan) a Chorus-t egészítsük ki Thiovit Jet-tel. Csonthéjasokban: A monília elleni védekezést a fehér bimbós állapot elején kell elkezdeni. A második kezelésre teljes virágzásban kerüljön sor. Egy tenyészidőszakban maximum 2 kezelés végezhető. Szőlőben: Szőlőben szürkepenész ellen a fürtzáródás kezdetekor, preventíven vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell védekezni. Egy tenyészidőszakban maximum egy kezelés végezhető. Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap Méregjelzés, veszélyesség: veszélyjel: N (környezeti veszély). Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhveszélyesség: nem jelölésköteles. Élelmezés egészségügyi várakozási idő: almatermésűek: 21 nap, csonthéjasok, szőlő: 14 nap.

Contans WG

Gombaölő szer. Hatóanyag: 1012 db/kg Coniothyrium minitans Coelomycetes
Szklerotiniás tőpusztulás ellen bab, bimbóskel, borsó, brokkoli, cukkini, dinnye (görög), dinnye (sárga), dísznövények, dohány, káposzta (fejes), karfiol, kelkáposzta, kínai kel, lencse, mustár, napraforgó, olajretek, paprika, paradicsom, pasztinák, petrezselyem, repce, saláta, sárgarépa, szója, tojásgyümölcs, uborka, zeller kultúrában.

Cuprofix 30 DG

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 30 % mankoceb + 12 % réz (bázikus rézszulfát)
Széles hatáskörű. Almatermésűek, burgonya, cukorrépa, cseresznye, hagyma, héjas gyümölcsűek, kabakosok, kajszibarack, málna, meggy, őszibarack, paprika, paprika (konzerv), paradicsom, paradicsom (konzerv), szilva, szőlő (csemege), zöldbab, zöldborsó baktériumos és gombás betegségei ellen.

Cuprosan

Gombaölő szer. Hatóanyag 50 % réz. Széleskörűen alkalmazható, szabadforgalmú, gyakorlatilag nem mégező gombaölőszer, mely a rezet nagy tisztaságú rézoxiklorid formában tartalmazza.

Cuproxat FW

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 350 g/l hárombázisú rézszulfát (190 g/l fémréz)
Folyékony, vizes bázisú réztartalmú gombaölő szer. A legkisebb rézterhelés mellett a legnagyobb biológiai hatást biztosító, egyedülálló réztermék. Biotermesztésben is engedélyezett termék.
Javasolt technológia, felhasználás és dózisok
Szőlőben a peronoszpóra elleni kezelést virágzás előtt a 20–25 cm-es hajtásállapotban el kell kezdeni, és a fertőzés erősségétől függően 10–14 naponként megismételni. Dózis: virágzás előtt 3,5–4,0 l/ha, virágzás után: 4,0–4,5 l/ha. Almában varasodás ellen rügypattanástól zöldbimbós állapotig permetezzünk. Tűzelhalás ellen lemosó permetezéssel a rügyfakadástól a zöldbimbós állapotig kell kijuttatni. Dózis: 5,0 l/ha. Csonthéjasokban: őszibarackban tafrinás betegség ellen lemosó jelleggel permetezzünk, legkésőbb rügyfakadáskor fejezzük be. Baktériumos ágelhalás ellen lombhulláskor javasolt kezelni. Dózis: 4,0–5,0 l/ha. Levélfodrosodás ellen sziromhullás után is használható 0,2–0,25 %-os töménységben (2,0–2,5 l/ha). Kajsziban a rezes permetezéseket piros bimbós állapot után már nem javasolt folytatni. Szilvában, meggyben, cseresznyében levéllyukacsosodás, moníliás betegség és baktériumos ágelhalások ellen a kezeléseket folyamatosan, a fertőzés alakulása szerint lehet végezni. Dózis: 4,0–5,0 l/ha. Moníliás virágfertőzés ellen a fehérbimbós állapotban és a virágzás kezdetén elvégzett kezelések a leghatékonyabbak. Zöldségfélékben, kabakosokban, hüvelyesekben, hagymában, burgonyában és cukorrépában: megelőző jelleggel kell védekezni, és a fertőzés erősségétől, időjárástól függően 10–14 naponként megismételni. Dózis: 4,0–5,0 l/ha. Kistermelői felhasználás esetén (háti permetező) 10 liter vízbe 30–60 ml vegyszer.

Curzate R

Hatóanyaga: 4 % cimoxanil + 70% rézoxiklorid
Burgonya: burgonyavész, alternáriás levélfoltosság, paradicsom: paradicsomvész, alternáriás levélfoltosság, szőlő, hagyma, uborka, szója, borsó, komló: peronoszpóra.

Difcor 250 EC

Hatóanyaga: 250 g/l difenokonazol
Alma, birs, körte, naspolya: körterozsda, lisztharmat, varasodás.

Dithane Dg Neotec

Gombaölő szer. Új formuláció a DG NeoTec. A kontakt hatásmechanizmus alapját biztosító tökéletes vegyszerborítás eléréséhez nem elegendő csupán a hatóanyag, hanem a speciális Dow AgroSciences formulációra van szükség. A különleges szemcseméret és az egyedülálló Dow AgroSciences felületaktív anyagok biztosítják a Dithane kitűnő esőállóságát, a minimális nedvesség (harmat ill. lassú eső) hatására bekövetkező újraeloszlási képességét, az így létrejött ún. „gátlási zóna” folyamatos újraképződését, végső soron pedig a szer tartós kontakt hatását.
Javasolt növényvédelmi technológia: A Dithane szerves kontakt gombaölő szert kertészeti kultúrákban előrejelzésre alapozva, permetezési menetrendbe illesztve megelőző jelleggel javasolt alkalmazni. A fertőzés tüneteinek észlelésekor a védekezést meg kell kezdeni, járványveszélyes időszakokban 7-8 naponként szükség szerint meg kell ismételni. A kijuttatáshoz szükséges vízmennyiséget az ültetvény művelésmódjától, a lombfelület nagyságától, a permetezőgép típusától függően kell megválasztani. Napraforgóban a Dithane 2 kg/ha + karbendazim 2 l/ha kezelést szürke- és fehérpenészes tányérrothadás és szárbetegség, valamint diaporthés és alternáriás szárbetegség ellen 6-8 leveles állapotban kell elvégezni. Erős fertőzési nyomás esetén a permetezést bimbós állapotban ill. citromérés idején meg kell ismételni. Kalászosokban a védekezést szárbaindulás végén, virágzás idején, lisztharmat elleni szerrel kombinációban célszerű végezni.
Gyakorlati felhasználási javaslatok: Lisztharmat ellen a különböző kultúrákban kombinálható a Karathane Star, a Systhane duplo és a Rally Q megfelelő dózisaival. A baktériumos megbetegedések ellen alkalmazott réz készítmények hatékonyságát javítja, ha a réz mellé egy teljes dózisú Dithane DG NeoTec-et kombinálunk. A jobb hatékonyság magyarázata az új DG NeoTec formuláció speciális újraeloszlási képessége ill. a formulációval elérhető jobb borítottság és esőállóság.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés egészségügyi várakozási idő: almatermésűek: 30 nap, csonthéjasok: 21 nap, szőlő: 30 nap, burgonya: 10 nap, paprika, paradicsom: 7 nap, dohány: 14 nap, komló: 14 nap, mák, szója, hagyma, egyéb: 21 nap.

Dithane M45

Gombaölő szer. Hatóanyag: 80% mankoceb. Széles hatásspektrumú, szerves kontakt gombaölő szer. Szőlőben, gyümölcsösökben, zöldségfélékben, szántóföldi- és dísznövény kultúrákban a - lisztharmat és szürkepenész kivételével – levél, szár, termésbetegségek ellen használható. A fejes saláta téli termesztésénél a palántadőlés megelőzésére 10 naponta 2-3 alkalommal fungicides beöntözést kell végezni Dithane M45 termék 0,2%-os oldatával. A vizesebb helyeken a megelőző beöntözések ellenére is elindulhat a dőlés, ilyenkor az előbb említett készítménnyel a beteg foltrészt be kell porozni. Ezt úgy végezzük, hogy a beporzott felület a környező egészséges palántákra is kiterjedjen. Ezzel a módszerrel megakadályozható a gombafonalak továbbterjedése. Az erdei fenyőn jelentkező tűkarcgomba ellen is használható. A tűlevelek megbarnulnak és rajtuk fekete harántcsíkok keletkeznek. Védekezni a nyár elején és a nyár végén lehet, amikor 2 hetenként 2-3 alkalommal Dithane M45 permetezéssel.
Almatermésűek: varasodás, gombabetegségek(kivéve lisztharmat 0,2%, csonthéjasok monília, gnomóniás-, cilindrospóriumos levélfoltosság 0,2%, szőlő peronoszpóra, szőlőorbánc 0,2% borszőlő peronoszpóra, szőlőorbánc 0,2%, szója peronoszpóra, alternária 0,7-1,4 kg/ha mák peronoszpóra, helmintospóriumos betegség 2,7-3 kg/ha, komló peronoszpóra 0,2%, dohány peronoszpóra 0,2% hagyma peronoszpóra 0,2%, burgonya fitoftóra, alternáriás levélfoltosság 0,2%, paprika, paradicsom fenésedés 0,2%, majoranna alternáriás levél-, termés- és szárfoltosság 1,8-2 kg/ha, napraforgó szürke- és fehérpenészes tányérrothadás és szárbetegség, diaportés és alternáriás szárbetegségek 2-3 kg/ha, tárkony rozsdabetegségek 3 kg/ha, szegfű rozsdabetegségek 0,2%, kalászosok, napraforgó, bab vetőmagcsávázásra (búza kőüszög, árpa fedett üszög és egyéb gombabetegségek) 2,5 kg/t.

Joker 77WP

Gombaölő szer. Hatóanyag: 770 g/kg rézhidroxid. Számos kultúrában gombás és baktériumos betegségek ellen őszi és tavaszi időszakban egyaránt alkalmas.

Manco 80 WP

Hatóanyag 80% mankoceb. Széles hatáskörű kontakt gombaölő szer.

Microkén

Gombaölő szer. Hatóanyag: 80% kén. Gyümölcsösökben, szőlőben, búzában, árpában és paradicsomban alkalmazható növényvédő szer lisztharmat ellen.

Mildicut

Gombaölő szer. Szőlőben peronoszpóra ellen.

Mycostop

Hatóanyaga 40 % Streptomyces griseoviridis sugárgomba.
Biztosan és tartósan véd a fiatal növényeket fenyegető valamennyi talajlakó növénypatogén gomba által keltett betegséggel szemben,ugyanakkor ártalmatlan minden más élőlényre, így az emberre, a méhekre a földigilisztákra stb.: palántadőlés, rothadásos betegségek, fuzáriumos hervadás.

Olajos rézkén

Gombaölő szer. Folyékony lemosó permetezőszer. Hatóanyag: 90 g/l réz + 210 g/l kén + 36% paraffinolaj Felhasználható: kora tavaszi lemosó permetezőszer almatermésűekben, szőlőben baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen, levéltetvek, pajzstetvek és atkakártevők gyérítésére.Az Olajos Rézkén gyári kombinációban tartalmazza a növényvédelemben külön-külön már régóta alkalmazott és közkedvelt rézoxikloridot, mikronizált elemi ként, és ásványolajat (fehérolajt).
Javasolt növényvédelmi technológia: 10 liter permetléhez szükséges Olajos Rézkén mennyiség: almatermésűekben a rügypattanáshoz a lehető legközelebbi időpontban 0,3-0,4 liter, szőlőben a gyapjas állapotig 0,4 liter. A 10 l permetlé általában 100 m2-nyi területre elegendő!

Proplant

Gombaölő szer. Hatóanyag: 722 g/l propamokarb
Burgonya burgonyavész, cukorrépa (vetőmag csávázás), dísznövények, erdészeti csemetekert talajlakó gombák, paprika, paradicsom, paradicsom (szabadföldi) paradicsomvész, talajlakó gombák, saláta palántadőlés, peronoszpóra, tulipánhagyma gombabetegségek, uborka, uborka (szabadföldi) peronoszpóra, vöröshagyma peronoszpóra.

Quadris

Gombaölő szer. Hatóanyag: 250 g/l azoxistrobin
Köszméte ribiszke: amerikai lisztharmat, ribiszke rozsda, málna, szamóca: szürkepenész, levélbetegségek, málna vesszőbetegségek, szőlő: peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész.

Rézoxiklorid 50 WP

Gombaölő szer. Hatóanyag: 50 % triklorid. Réztartalmú gombaölőszer baktériumos és gombás fertőzések ellen főleg kertészeti növények esetében.
Peronoszpóra, monilia, rozsda, varasodás, levél- és vesszőbetegségek, tafrina, ágelhalás, gnomónia, tűzelhalás ellen javasolt.
Olajos készítményekkel, mészkénlével, valamint szerves oldószer tartalmú készítményekkel és vasgáliccal nem keverhető.

Ridomil Gold Plus 42,5 WP

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 2,5 % metalaxil-M (mefenoxam) + 40 % réz (rézoxiklorid)
Borsó, vöröshagyma (kivéve zöldhagyma), szója, komló, szőlő: peronoszpóra, burgonya: burgonyavész, dísznövények (egynyári) fitoftórás tőpusztulás, paradicsom: fitoftóra.

Score 250 EC

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 250 g/l difenokonazol. A Score-t az alma legérzékenyebb növekedési szakaszában javasoljuk a varasodás (fuzikládium) elleni védekezésre. A Score egyedülálló tulajdonsága, hogy a csapadékhullás kezdetétől számított 96 órán (4 napon) belül kijuttatva is képes a varasodás fejlődését leállítani és a tünetek megjelenését megakadályozni. A Score-t sziromhullástól ajánljuk az alma védelmére blokkszerűen, 7-10 naponként kijuttatva. A Score a permetezést követően gyorsan felszívódik és védelmet nyújt az intenzív növekedési időszakban is. A Score kezelések előtt egérfüles állapottól a Chorus-t célszerű alkalmazni. A körtevarasodás elleni védelem megegyezik az almánál leírtakkal. Őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen 1-2 rezes lemosó permetezés után virágzáskor indítva hatékony a permetezés. A védekezéseket 7-10 naponta ismételjük meg 2-3 alkalommal a Score-ral. A tafrinán kívül monília, lisztharmat és levéllyukasztó gombák ellen is jó hatású. Engedélyezett kultúrák dózissal: alma, körte: 0,25 l/ha dózis, őszibarack: 0,2 l/ha dózis. Károsítók: varasodás, lisztharmat, körterozsda, tafrinás levélfoltosság, levéllyukasztó betegség.

Teldor 500 SC

Gombaölő szer. Hatóanyag: 500 g/l fenhexamid
Cseresznye, kajszibarack, meggy, őszibarack, szilva: moniliás termésrothadás, moníliás virág és hajtásszáradás, kolletotrichumus termésrothadás; szőlő (bor csemege), málna, szamóca, uborka (hajtatott), paradicsom: szürkepenész; saláta (hajtatott): szürke- és fehérpenész.

Thiovit jet

Gombaölő szer. Hatóanyag:80% kén. Felhasználható: kalászosokban (5 kg/ha), cukorrépában (5-6 kg/ha), burgonyában (5-6 kg/ha), zöldségfélékben (3,0-5,0 kg/ha), almában (3,0-7,5 kg/ha), szőlőben (2,0-7,5 kg/ha), csonthéjasokban (3,0-7,5 kg/ha), bogyósokban (3,0-7,0 kg/ha), tölgyben (1,5-3,0 kg/ha), szőlőben (10-12 kg/ha).
Hatásspektrum: Kalászosokban, szőlőben, cukorrépában, zöldségfélékben, almában, bogyósokban, tölgyben lisztharmat ellen. Csonthéjasokban levéllyukasztó gombák ellen, szőlőben szőlőlevélatka ellen.
Javasolt növényvédelmi technológia: Szőlőben fakadás után, virágzás kezdetéig javasoljuk kijuttatni fakadáskor a dózisa 7,5 kg/ha, virágzástól 2-3 kg/ha (lisztharmat ellen), amennyiben levélatka fertőzésünk van a szőlő gyapjas és kisleveles állapotában alkalmazott 10-12 kg /ha dózis tökéletes védelmet nyújt.
Almában a Thiovit Jet a Chorus és a Score ideális partnere. A szisztemikus blokkot követően a kontakt varasodás elleni készítményt feltétlenül kombináljuk Thiovit Jet-tel. Fakadáskor a dózisa 7,5 kg/ha, virágzástól 3 kg/ha. A Thiovit Jet gátolja az atkák felszaporodását is. Csonthéjasokban virágzás után permetezzünk Thiovit Jet-tel.
Gabonafélékben korai lisztharmat ellen szárba indulás kezdetén kell kijuttatni. A Thiovit Jet természetes anyag, kén, így biotermesztésben is alkalmazható 6-7 napos permetezési fordulókkal. A Thiovit Jet segítségével az egész szezonban megbízhatóan védekezhetünk lisztharmat ellen.

Tiuram Granuflow

Gombaölő szer. Hatóanyag TMTD. Felhasználási kultúrák: almatermésűekben, napraforgóban, szamócában, szőlőben botritisz, tányérbetegségek, varasodás ellen.
A Tiuram Granuflow legfontosabb tulajdonságai, hogy a mikrogranulátom formuláció egyesíti magában a folyékony és poralakú permetezőszerek előnyös tuajdonságait, nem porlik, nem bőr- és szemirritatív. A folyékony vegyszerekkel azonos mértékben jól adagolható és könnyen oldódik a vízben. Felhasználható almatermésűekben 2-3 kg/ha, napraforgóban 3-4 kg/ha, szőlőben 2-3 kg/ha dózisban. Méhkímélő technológiával virágzó kultúrákban is használható.

Topas 100 EC

Gombaölő szer. Hatóanyaga: 10% penkonazol.
Almatermésűek: lisztharmat, varasodás; cseresznye, kajszibarack, meggy, szilva, őszibarack: monília, lisztharmat, apiognómiás levélfoltosság; dinnye (szabadföldi), uborka (hajtatott), tökfélék (szabadföldi), paprika (hajtatott), paradicsom (hajtatott), szőlő, rózsa: lisztharmat; mandula: ventúriás varasodás, moníliás hajtásszáradás és termésbetegség; mogyoró: moníliás termésrothadás, lisztharmat; dió: gnomóniás levélfoltosság és termésbetegség.

Vegesol eReS SE

Gombaölő szer. Lemosó permetezőszer. Hatóanyag: 150 g/l rézhidroxid + 300 g/l kén + 270 g/l növényi olaj
Adagolás házikertben: 40-50 ml/10 liter vízbe. Csonthéjasokban baktériumos, és gombás eredetű ágelhalás, levéllyukacsosodás, apiognomónia, tafrina ellen 5 l/ha töménységű permetlével való védekezés. Őszibarackban tafrinás betegség és ágelhalás ellen 5 l/ha töménységgel lehet permetezni. Köszmétében amerikai lisztharmat, drepanopezizás levélfoltosság ellen 5 l/ha dózissal kell védekezni. Ribiszkében amerikai lisztharmat, európai lisztharmat, mikoszferellás levélfoltosodás, ellen 5 l/ha dózis ajánlott. Málnában vesszőbetegségek ellen 5 l/ha töménységben alkalmazható. Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 21 nap. Szőlőben peronoszpóra és lisztharmat ellen 4-5 l/ha dózisú permetlével kell védekezni. Élelmezés egészségügyi várakozási idő az előzőkben felsoroltak mindegyikénél: 21 nap. Almatermésűekben varasodás, lisztharmat, tűzelhalás, baktériumos és gombás ágelhalás ellen 4 l/ha dózissal védekezni. Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 10 nap. Uborkában peronoszpóra és lisztharmat ellen hatásos 4-5 l/ha töménységben. Élelmezés egészségügyi várakozási idő: szabadföldi 5 nap; konzerv 3 nap.

Vektafid R

Gombaölő szer. Célkártevők: Levéltetvek, pajzstetvek, molytetvek, atkák, vértetű, levélbolha, tűzelhalás (csak almában), gombás megbetegedések
Felhasználás: Paprika, uborka, alma, málna, csonthéjasok, dió, mogyoró, szőlő, dísznövények (Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban nem használható!)
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap, Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 0-21 nap
A készítmény 79% parafinolajat, 6% rézoleátot és 15% emulgeátort tartalmaz. A növény felületén egy rugalmas bevonatot képez, amely riasztó hatású a növényeket szívogató rovarok számára, valamint a réztartalmának köszönhetően véd a gombás megbetegedésektől és segít a különböző baktériumos betegségek visszaszorításában. Fontos elem az almatermésűek tűzelhalás elleni védelmében. A parafinolaj és az emulgeáló szer kiváló fedettséget biztosít, így egyenletesen oszlik el a felületen. Felhasználható őszi és tavaszi lemosó permetezésekre almatermésűekben, csonthéjasokba, dióban, mogyoróban, málnában, szőlőben, és egyéb fás szárú dísznövényekben 2-3% koncentrációban. Valamint a vegetációs időszakban állománykezelésre almatermésűekben, csonthéjasokba, dióban, mogyoróban, málnában, szőlőben, és egyéb fás szárú dísznövényekben, paprikában és uborkában 0,5-1% koncentrációban. Környezetkímélő megoldás a szívókártevők, a gombás illetve a baktériumos megbetegedésekkel szemben. Kiskertben: lemosó kezelésre 10 l vízmennyiséghez 2-3 dl, vegetációban 10 l vízmennyiséghez 0,5-1 dl.

Vektafid S

Gombaölő szer. A készítmény 58% vazelinolajat és 7% poliszulfidként, valamint adjuvánst és biológiai stabilizátort tartalmaz. A növény felületén bevonatot képez, amely biztonsággal pusztítja a lárvákat, a levéltetvek, pajzstetvek, atkák tojásait áttelelõ formáit, valamint a kéntartalmának köszönhetően pusztítja a lisztharmatot, peronoszpórát, moníliát, tafrinás levélbetegséget okozó gombákat. A készítmény gyorsan és hatékonyan pusztítja el ősszel a kéreg felületén, ill. alatt meghúzódó, valamint áttelelt kórokozókat, kártevőket. Felhasználható télvégi lemosó permetezésekre gyümölcsösökben és szőlőben 25-50 l/ha dózisban. A vegetációs időszakban, szőlőben (lisztharmat ellen 0,5-1% koncentrációban), almában (takácsatka gyérítésre 0,5-1% koncentrációban), kalászosokban (lisztharmat ellen 1-2% koncentrációban), bogyósokban (atkák, pajzstetvek és levéltetvek ellen 0,5-3% koncentrációban). Környezetkímélő megoldás a rovarkártevő és a gombaképletek ellen, akár télvégén akár a vegetációban.
Kiskertben: lemosó kezelésre 10 l vízmennyiséghez 2-3 dl, vegetációban 10 l vízmennyiséghez 0,5-1 dl.

Ventillált kénpor

Lisztharmat és takácsatkák ellen 7-10 kg/ha adagolásban.

Fenti jegyzék tájékoztató jellegű, nem tekinthető hivatalos dokumentumnak. Nem szerepel benne az egyes készítményekre vonatkozó valamennyi betartandó előírás. Nem helyettesíti a készítmények egyedül mérvadó, az engedélyező hatóság által kiadott engedélyokiratát, melynek jogszabályban meghatározott előírásai kötelezően jelennek meg a termékek csomagoló burkolatán.

Folytatás köv.

Összeállította, írta: Ficzere Miklós
Debrecen

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.