Igaz? Nem igaz?

Hírlevél

Egy kaktusz a világ legcsípősebb étele

Írta: Hegyeshalmi Richárd

Olyan, mint megnyalni a napot - ezzel a mondattal jellemezte egy szakértő a világ egyik legcsípősebb erős paprikáját. Vajon mit mondott volna, ha nem paprikát, hanem egy kis RTX-et kóstol? A reziniferatoxina világ legcsípősebb ehető anyaga. Az RTX-ként rövidített anyag kapszaicin-analóg, vagyis ugyanazt a hatást éri el, mint a csípős paprikák hatóanyaga. Ezeknek az erősségét a Scoville-skálán jelzik: az értékek itt azt mutatják, hogy egy adag paprikát hányszoros mennyiségű vízzel kell felhígítani ahhoz, hogy ne érezzük az ízét. Csak a kontraszt kedvéért: a csípős magyar paprikák 1500-1500 pontot kapnak, a Habanero chile 100 és 350 ezer pontot ér el, míg a tömeggyilkos Dorset Naga csúcsformájában akár 1,6 millió pontot is szerezhet. A listavezető természetesen a vegytiszta hatóanyag, a kapszaicin: ez 15-16 millió pontot kap. Az RTX-et egy kaktuszféle növényből, az Euphorbia resiniferából lehet kinyerni; ez Marokkóan és Nigéria északi részén őshonos. Az ultrapotens hatóanyaga aktiválja a vanilloid receptort, ami az érző idegekbe közvetíti az ingereket -ez felel például a fájdalomérzet továbbításáért. Ez az ízben is jelentkezik: aki megkóstolja az RTX-et, tömény fájdalmat fog lenyelni. Nem véletlen hogy a reziniferatoxin -ahogy a neve utótagja is mutatja - erősen mérgező, nem tanácsos megenni. Emberek számára a halálos adagja 40 gramm körül van, de ennél kevesebb is súlyos egészségkárosodást okozhat. A Scoville-skálán az RTX nagyjából 16 milliárd pontot ér el, vagyis ezerszer csípősebb, mint a legcsípősebb paprika tömény hatóanyaga.

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2014/11/29/egy_kaktusz_a_vilag_legcsiposebb...

A szerkesztő megjegyzése
Igaz? Nem igaz? Bizony, nem igaz!
Mi nem igaz ebben a hírben, amely fénysebességgel száguldott végig a világháló oldalain? Nem igaz, hogy ez a kaktusz a világ legcsípősebb étele, mert nem kaktusz, így kaktuszféle növény sem lehet, még csak nem is rokona a kaktuszoknak, mivel az Euphorbiaceae család Euphorbia nemzetségének tagja. Az sem igaz, hogy ételként használnák, mivel nem használatos étkezésre, így nem lehet a világ legcsípősebb étele. Olyan, mint megnyalni a napot - mondja a szakértő. De mikor nyalta meg a napot és melyik napon a szakértő? Az alsó képen látható a kertben tartott saját növényem, amely se nem csípett, se nem mart, pedig számát se tudni, hányszor kiültettem tavasszal és hányszor felszedtem ősszel. Persze soha nem jutott eszembe a nedvét nyalogatni, és más se tegye! Használják továbbra is a magyar földön termett jó erős, csípős paprikát.
Ficzere Miklós

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.