62. hírlevél 2014. november

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Gyakorlati ötletek mindenkinek

Ha a magok kemény héjúak, nehezen csirázók

Már évek óta vetek fás Paeonia magokat. Most egy új módszert próbáltam ki. A sárgavirágú Paeonia lutea var. ludlowii magját vetettem el gibberellinsav - GA-3 kezeléssel.
4-500 mg (vagy más néven ppm) GA-3 giberellinsav port kevés 70%-os alkoholban feloldom. Adok hozzá kb. 0,5 liter vizet, majd az oldatot + 40 - +50 C-ra felmelegítem. Többször megkeverem, végül 1 liter vízre kiegészítem az oldatot. Kihűlés után áztatom a magokat a mag keménységétől függően 24-48 órát.

Iskolaprogram a Csapókerti Általános Iskolában

A Csapókerti Általános Iskolában 2014. szeptember 26-án került megrendezésre a már hagyományossá vált szüreti nap, amelyen a gyerekek számos program közül választhattak.
A programok közül érdemes kiemelni Nagy József kaktuszgyűjtő kiállítását, amely nem először látogatott el az iskolába. A kiállítás tavalyi sikere után, most maguk a gyerekek kérték a program megismétlését.

Miért szeretem a kaktuszokat?

Azért szeretem a kaktuszokat, mert szépen fejlődnek, de nem igényelnek túl sok törődést. A tüskéik miatt egy kicsit nehezebb gondozni őket, mint a sima növényeket, de ez teszi különlegessé őket. A kaktuszokat két éve gyűjtöm, és egyre nő a gyűjteményem. Kéthetente meglocsolom őket, amelyiket kell, azt csak egy hetente. Én egy tálcába ültettem őket. Ezt a tálcát még tavaly tavasszal kitettem az udvarra, és azóta a kaktuszaim a kétszeresükre nőttek, olyan jól érzik magukat.
A képeket készítette: Molnár Gergő

Molnár Gergő
Debrecen, Arany János Gyakorló Ált. Isk.

Parodia kontra Notocactus

A KAKTUSZ-VILÁG 2013/2 számában olvastam a cikket és a válasz hozzászólást is. Nagyon tetszik és általában egyet is értek velük, főleg a cikkel, de jött egy őrült ötletem. Ha örült is az ötletem, azért leírom, lehet lesznek még mások is akik elfogadják az örült ötleteket. A "Parodia kontra Notocactus" cikk írója több okot is megemlít, amiért egyes "kaktusztudósok" a kaktusz nemzetségek – génuszok - számát lecsökkentik, egyeseket összevonva egy családba.

Citrus kiállítás Bécs-Schönbrunn-ban (2014. május 17.)

Májusban Schönbrunn-ban voltunk egy 1 napos kiránduláson, ahol a Citrus kiállítást és vásárt néztük meg. A kirándulást a „Kert lap” szervezte, budapesti indulással.
Az orangerie üvegház délszaki gyümölcsök számára épült, Ferenc István néven Lotaringia és Bar hercege építtette 1754-ben. A 189 méter hosszú, 10 méter széles épület a versailles-i mellett a legnagyobb barokk melegház Európában. A Bundesgarten történelmi gyűjteménye látható itt. A gyűjteményben 180 éves növények is találhatók. A ritka fajták vásárlására, ételkülönlegességek megkóstolására is volt lehetőség.

Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai 4. rész

Propagátor házilag

Aki a növénytartás mellett szaporításukkal is megpróbálkozik, hamar szembesül azokkal a problémákkal, fogalmakkal, melyeket pár szóban felsorolok: hőmérséklet, páratartalom, fény, ültető közeg.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 62. hírlevél 2014. november csatornájára