55. hírlevél 2014. április

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Az iskolaprogram hírei: a Nőtincsi Általános Iskola Felsőpetényi Tagintézményében

Küldöm a Nőtincsi Általános Iskola Felsőpetényi Tagintézményében 2014. március 21-én tartott kaktusz szakkörről készült fényképeket. Kisiskolánkban Kovács István vezetésével évek óta működik kaktusz szakkör. Tanítványaink lelkesen vesznek részt a programban. István havonta ellátogat hozzánk, s gazdagítja gyermekeinket a növényvilág érdekességeiről szóló hírekkel. A szakkörvezető vendégül látta tanulóinkat, gyönyörködhettünk csodálatos kaktuszgyűjteményében.

Vélemények a gyűjtőszámokról a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Facebook oldaláról

Gonda István: Tetszik az írás a gyűjtőszámokról, szerintem is gond van a gyűjtőszámmal. Valami pontosabb adattal kellene helyettesíteni, miért? Na, nézzünk egy történetet. XY kimegy Mexikóba, begyűjt egy kaktuszt (mindegy melyik faj), ad neki egy gyűjtőszámot, mondjuk XY222. Ez eddig rendben van. Kimegy ugyanoda ZZY is, ugyanabból a populációból ő is begyűjti a növényt, ad neki egy gyűjtőszámot ZZY 111. Most van két gyűjtőszám egyazon populációból származó növényre. Kimegy még ugyanarra a területre másik tíz gyűjtő, és mind ad gyűjtőszámot ugyanarra a fajra.

Érdekességek innen-onnan

Egy Agave sisalana virított február végétől mostanáig a Nyíregyházi Állat és Növényparkban, ezt a fajt élőben még én is most láttam először virítani. Maga a növény már ősszel beindult pusztulni, amikor elkezdte növeszteni a virág rúdját /október eleje/ a képen igen jól látható, de sarjutánpótlásról már gondoskodott. A virág rúdja 3,5 m, még nő egy kicsit, ahogyan halad fölfelé a virágok nyílása.

Natter-Nád Miksa: Új virágos könyv

Könyvespolcra ajánljuk

Ez alkalommal egy több mint 70 évvel ezelőtt megjelent régi könyvet mutatunk be, amely kaktuszokról is érdekes ismereteket tár az olvasók elé. Már a címlapon is egy virágos kaktusz hajtás látható. A könyv antikváriumokban szerezhető be néhány ezer forintos áron, ha kapható!
A könyv eredeti ajánlója az Erdészeti Lapokban jelent meg, melyet most közreadunk.

Személyes vélemény 2.

Hosszú hónapok után vettem ismét kezembe a tollat. Erre az inspirált, hogy a tavasz első napján a számítógépem képernyőjén megjelent a Debreceni Pozsgástár márciusi Hírlevele. Ebben Szabó Gábor négyfalusi kaktuszos barátom önérzetében megsértve, dörgedelmes véleményét mondta el a kaktuszok gyűjtőszámos címkézéséről. De azután gondolkodóba estem: mit tudok én erről mondani, kit érdekel egy nyugdíjas véleménye, akinek több mint harminc éve soha nem volt „komoly” gyűjteménye, nincs a témára vonatkozó szakmai előmenetele, akinek csak szabadideje van, de azt sem tudja mennyi vagy meddig?

Gyűjtőszámok, avagy a növénykedvelők és növényeik nyílt megaláztatása?

El vagyok képedve, teljesen lefagytam, mint a lányom számítógépe! A XXI. században hogyan hangozhat el egy olyan mondat, amilyet az 54. Hírlevél 2014. márciusi számában olvastam a gyűjtőszámos nevek felsőbbrendűségéről, mely nézetet erősen kifogásolt Szabó Gábor és Ficzere Miklós is a Hírlevélben közzétett véleményükben. Véleményüket kiváltó idézet így hangzik:

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 55. hírlevél 2014. április csatornájára