49. hírlevél 2013. október

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Roman Štarha: Aloe

Könyvespolcra ajánljuk

2013 márciusában jelent meg Szlovákiában és Csehországban Roman Štarha Aloe című könyve 216 oldalon, 430 színes fényképpel. A könyvben 297 taxon ismertetését találjuk, amely kb. fele az ismert fajoknak. A képek jórésze az élőhelyen készült, elősegítve a könnyen összetéveszthető taxonok megkülönböztetését, de erre külön, a szövegben is kitér a szerző. Megismerhetjük az egyes növények előfordulási helyét, leírását, termesztési igényeit, gyógyászati felhasználását, a hatóanyag kémiai összetételét, stb. A könyv mérete 18,5 x 26 cm, keménytáblás.

Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai. 2. rész

Magvetés, amikor minden megy magától az Euphorbia leuconeura-nál, én meg nézek, mint a moziban

Egy gimnáziumi barátomtól kaptam régebben egy példányt, amit ebben az évben rossz helyen teleltettem (15°C alatt túl szárazon) és elpusztult. Korábban szárdugványozással is szaporítottam belőle, de idővel arra lettem figyelmes, hogy itt-ott cserepekben jelenik meg csinos kis magonca, és ezek a cserepek nem az anyanövény mellett voltak. Utána olvasva ez érthető, mert a beérett termésből a magokat pár lábra (1 foot = 30.48 cm) kilövellve terjed, szaporodik.

Érdekes jelenség

1996-ban kaptam egy Mammillaria carrettii-t. Ma már 17 éve van nálam. (1. kép) Dr. Iosif Vasile Lungu romániai gyűjtőtől származik. Szépen virágzik, él, semmi bajom nem volt és nincs vele. 2007-ben kaptam egy teljesen hasonló növényt Lukoczki Zoltán magyarországi gyűjtőtől. (2. kép). Ennek ma már 6 éve. Ezzel a növénnyel sem volt semmi bajom 2013 májusáig. Egy nagyon kis különbség látszik a kettő között.

Ismerkedjünk a növényvédelemmel V. Szabadforgalmú (III) kategóriás rovarölő szerek

Ebben a részben közreadjuk a 2013. évben engedélyezett szabadforgalmú rovarölő szereket, ismertetve a felhasználásukra vonatkozó részletes tudnivalókat. A növényvédő szerekre érvényes szeszesital fogyasztási tilalom a vegyszeres növényvédelmi tevékenység megkezdése előtt 8 órával lép életbe, és a munka befejezését követő 8 órán keresztül tart. Megjegyzendő, hogy a növényvédő szerekkel végzett munkák során semmi sem bízható a véletlenre.

A Növénydoktor bemutatása

A pozsgás növények gyűjtői sok-sok növényvédelmi problémával találkoznak, melynek során nem könnyű eldönteni mi okozza a tünetet vagy tüneteket, nem könnyű választ adnunk arra sem, hogy mivel, mikor és hogyan védekezzünk eredményesen. Ezen szeretne segíteni a Dr. Némethy Zsuzsanna és Ficzere Miklós közötti megbeszélések alkalmával kialakult, és a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társasággal létrejött együttműködés, melynek keretében Önök kérdeznek, a Növényorvos válaszol. Az alábbiakban bemutatkozik Növényorvos szaktanácsadónk.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 49. hírlevél 2013. október csatornájára