41. hírlevél 2013. február

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Iskolaprogramunk eseményei

Az 1-3. kép 2012. november 13-án készült a debreceni Kinizsi Általános Iskolában. Háttérben a rajzok kiállítása látható.
A plakát a Sárándi Általános Iskola tanulóit buzdítja rajzok készítésére. Az itteni tanulók az alsó 5. kép tanúsága szerint érdeklődéssel nézegetik a ritkán látható növényeket.
6-7. kép már a berettyóújfalui Általános Iskolában készült. A baloldali képen az előadásra várakoznak, a jobb oldali képen az előadást követően már a kis pozsgás növényekkel ismerkednek.

Digitális Könyvtárunk újabb fejleményei

Az alábbi ismertető nem az előző Hírlevélben írtak ismétlése, hanem annak az újabb ismeretekkel és fejleményekkel való kiegészítése, amely a felmerülő problémák és a digitális könyvtár használata során adódó kérdésekre, jelenségekre is választ kíván adni, s mint ilyen, nem mellőzhet korábbi ismétléseket sem.

Legrégibb tiszteletbeli tagunk

2012 őszén Szászi Róbert titkárunk átadott részemre egy levelet, amelyet akkor talált meg, amikor a néhai Molnár Imrétől hozzákerült anyagot rendezgette. A levél Ukrajnából, Munkácsról érkezett 2005-ben, feladója Zsupán Iván. Mint írja,

„most küldök néhány régi fotót a szakkörük történelméből, és egy fotó kszerokópiát Kondér Istvánról, amit én 1972-ben csináltam, mikor először voltam a Csili szakkör vendége.”

A cseh és szlovák kaktuszozás történelme

Az első kaktuszféléket bizonyíthatóan még Kolombusz hozta át Európába. A 16. század második felében már bizonyosan elkerültek Prágába is, egyéb tropikus növényekkel egyetemben. II. Rudolf császár és más nemes urak udvarában ebben az időben nagy népszerűségnek örvendtek a különféle elvont tudományok, mint az alkémia, mágia és a bódító italok (bájitalok) főzése, s mint az ilyenekhez , szükség volt azokra az import növényekre, melyekhez az azték és az inka rituális szokások is köthetőek voltak.

Nyári tőzike a 2013. év vadvirága

Az első „Év vadvirága” című internetes szavazás elindításának nem titkolt célja volt, hogy az évről-évre reflektorfénybe kerülő növényfajokon keresztül ráirányítsa a figyelmet a hazai természeti értékekre, nem utolsó sorban az egyre inkább veszélyeztetett természetes élőhelyek védelmének fontosságára. Maga az ötlet 2010 végén született meg, magánkezdeményezésre, de gyorsan világossá vált, hogy a hazai botanikusok és természetvédők egyaránt felkarolandó, támogatandó elképzelésnek tartják.

41. Hírlevelünk címoldalának képéről

Az ötletes képet a Biharkeresztesi Általános Iskola tanulója, Nagy Judit rajzolta Iskolaprogramunk egyik bemutatója és előadása alkalmával 2012. nov. 16-án, aki a rajzverseny I. díját is elnyerte. Gratulálunk Juditnak!
Mi lehetne a képaláírás? Mit mondhat egyik kaktusz a másiknak? Erre várjuk Olvasóink ötletét, amit kérjük, e-posta címünkre szíveskedjenek megküldeni: m.kaktusz.es.pozsgas.tarsasag@gmail.com
Judittól is várjuk, mondja el, mire gondolt, amikor rajzolta?

Megjelent! Miről olvashatunk a Debreceni Pozsgástár 2013. 1. újságjából?

Dr. Nemes Lajos megemlékezését olvashatjuk Augusztinyi Béláról, akinek életútja mozgalmas és mindenki számára példamutató volt.

„Politikai okok miatt 1945-ben letartóztatták, elítélték, és Sopronkőhidán börtönbe zárták. Egy másik ítélet után a hírhedt Gulág Vorkutai táborába került. Összesen 8 és fél évet töltött rabságban. Hosszú ideig együtt raboskodott Alekszander Szolzsenyicinnel és a magyar Rózsás Jánossal. A lágerben kapott hatjegyű "személyi" számát titokban hazahozta és
őrizte.”

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 41. hírlevél 2013. február csatornájára