Papp László

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Emlékezés Romhányi Tivadarra

Az elmúlt héten, 2001. szeptember 28-án, életének hetvenhatodik évében kísértük utolsó útjára Romhányi Tivadart, kedves barátunkat, jószívű gyűjtőtársunkat, egyesületünk tiszteletbeli tagját. A legidősebb debreceni gyűjtőt búcsúztattuk, aki pedagógusi hivatásában sem ismerte a lehetetlent, pályájának nagy részében összevont kis iskolában a feleségével együtt tanított.

Szerkesztői üzenet - Latin címmel is

Zusammenfassunq: Der Chefredakteur der Zeitschrift stellt dar, auf welcher Weise der zweite Titel Zustande gekommen ist und warum er in Lateinisch formuliert wurde, obwohll der ungarische Titel in dieser Ausgabe auch ins Englische übersetzt und hinten abgedruckt wurde. Weiterhin geben den wichtigsten Teil der Zeitschrift die monographische Artikel.

MÉG EGYSZER A LATIN KIEJTÉSEKRŐL*

Sajnos e látszólag nem fontos kérdés felvetése újra és újra aktuálissá válik -talán jobban, mint ezelőtt,- mivel egyre furcsább és kifacsartabb kiejtéseket hallunk, s a legutolsó ilyen irányú írás is hiányos, illetve hibás volt. **
Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a latin holt nyelvként vált a tudományos nyelv, elsősorban a biológia eszközévé.

ELINDULTUNK ÚJRA! (Beköszöntés)

Szeptemberben éppen három éve, hogy lelkes sietséggel és még lelkesebb harminc-egynéhány fős taggal újjáalakult és egyben megalakult a Debreceni Kaktuszgyűjtők Egyesülete. Újjáalakult, mert az MKOE vidéki szakköreként régen és jól ismert tagjai kez­deményezték, és megalakult, mert az Országos Egyesülettől független, bejegyzett egye­sületté lettünk, önálló jogi státusszal. Viszont e sokat sejtető önállóság és függetlenség nem az ország kaktuszgyűjtőitől való elkülönülést jelenti, még csak nem is hazánk egye­sületeitől és szakköreitől való szakmai baráti különválást, csupán jogi önállóságot!

Kaktuszok ültetése, átültetése

Növényeink növekedése során kinövik az edényeiket, gyökereiknek nem marad már hely, a talaj felhasználódik és szükségük van ezeknek egy nagyobb edénybe történő átültetésre. Az új edényt úgy válasszuk meg, hogy kb. 2-4 cm legyen szélesebb és mélyebb. Nem ajánlatos a kicsi edényekből egyből nagyon nagy átültetni a kaktuszokat mivel a gyökér nem fogja egyből behálózni az egész földet, így ez kihasználatlanul marad.

Talaj, tápanyag

Sokan titoknak tartják a kaktuszoknak használt talaj összetételét. Ez nem lehet titok.
A kaktuszok neveléséhez használt talajkeveréknek meghatározott fizikai, kémiai, talajtani követelményűnek kell lennie. A talajt szervetlen és a kevésbé bonyolulttól a bonyolult szerves vegyületekig, valamint a benne élő élőlények alkotják; ún. háromfázisú kolloid diszperz összetett rendszert alkotva. A talaj fontos tulajdonságai: jó szerkezet, víz és tápanyag megkötő-, illetve -leadóképesség, levegőtartó képesség, megfelelő kémhatás és az oldott tápanyagok jelenléte.

Kaktuszok felépítése

Mi a kaktusz? Milyenek a kaktuszok?
A kaktuszok első pillantásra, tövises zömök, szívós megjelenésük alapján, egyesek szerint nem tartoznak a legszebb növénylátványosságok közé, mint például az orchideák és mégis mindig nő a csodálóik tábora, talán nincs is másik olyan növénycsalád, amely a rajongók gyűjtőkedvét íilyen mértékben felkeltené. Csodálatra méltó az átváltozó képességük, ahogyan ezek a tövises, "barátságtalan" növények egy éjszaka alatt ragyogó virágcsodákká válnak.

Felhasznált irodalom, szerzők

Felhasznált irodalom

Magyar nyelven:

  • Kleiner, E. 1994: Kaktuszok a lakásban és a kertben.-Pesti Szalon/Falukönyv-Cicero
  • Nemes Lajos-Szabó Dezső. 1981: Kaktuszok-Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
  • Becherer, F. 1989: Kaktuszok-Unikornis Könyv és Lapkiadó Kft., Budapest
  • Ujréti Endre. 1986: Fán Lakó Kaktuszok, Budapest
  • Szűcs Lajos. 1965: Kaktuszok, pozsgás növények Gondolat, Budapest
  • Nemes Lajos. 1991: Kaktuszok- Mezőgazdasági Kiadó Kft., Budapest
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Papp László csatornájára