Gyakorlati ötletek mindenkinek

Hírlevél

Ha a magok kemény héjúak, nehezen csirázók

Már évek óta vetek fás Paeonia magokat. Most egy új módszert próbáltam ki. A sárgavirágú Paeonia lutea var. ludlowii magját vetettem el gibberellinsav - GA-3 kezeléssel.
4-500 mg (vagy más néven ppm) GA-3 giberellinsav port kevés 70%-os alkoholban feloldom. Adok hozzá kb. 0,5 liter vizet, majd az oldatot + 40 - +50 C-ra felmelegítem. Többször megkeverem, végül 1 liter vízre kiegészítem az oldatot. Kihűlés után áztatom a magokat a mag keménységétől függően 24-48 órát.
A vízben le nem süllyedő kemény magokat koptattam, ez a művelet a szkarifikáció más néven . A szkarifikációt egy durva szemcséjű Gazdaboltban vásárolt fenőkövön végzem el, de csiszolóvászon is megfelel.
Ezt követően először nedves, meleg rétegezés következik 21-28 napon keresztül. A szobahőmérséklet után +5 fokon tárolom majd a magokat 60 napig. Végül a vetés, szerencsés esetben pedig a kikelt magoncok tűzdelése következik.
A kísérlet célja, hogy a száraz, vásárolt magok se vonuljanak mélynyugalmi állapotba.

Ha nem csáváztunk és a magkelést ellepi a penész

Ramonda myconi magvetése sikeresnek bizonyult, hiszen szépen csiráznak a magok. Azért írok, mert elkövettem egy majdnem végzetes hibát. A magvak vetés előtti csávázását elmulasztottam. Ennek köszönhetően a Ramonda vetést ellepték a penészgombák.
Kétszer beöntöztem hypermangán oldattal. Ez nem bizonyult elegendőnek. Végül a TOPSIN-M gombaölő szer segített 1 g/1 l vízben oldva.
A palánták szépen zöldellnek, miután megszabadultak a gombáktól.

Megyeri István, Budapest

Utóirat a szerkesztőtől:
Senkit ne zavarjon, hogy nem kaktuszmagok a fenti kísérletek alanyai. A módszerek bármilyen növény magjánál, kelésénél eredményes lehet.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.