Előszóként magunkról

Hírlevél

(Ismétlésünk nem véletlen, szól mindazoknak, akikkel időközben jelentősen gyarapodott
hirlevelünk olvasóinak száma.)

Az augusztus hónap két jelentős változást hozott Egyesületünk életében a jövőt tekintve.

Az egyik az augusztus 21-én megtartott közgyűlésünk, amely döntött Egyesületünk eddigi nevének, a Magyar Pozsgásgyűjtők Közhasznú Egyesület megváltoztatásáról.
Az új név: Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület,
vagy rövidebben: Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság.
A régebbi és az új név még huzamosabb ideig együtt él a közhasználatban. Tehát akár egyiket, akár a másikat hallják, olvassák, mindig ugyanarra az Egyesületre gondoljanak. A névváltozást indokolta, hogy Egyesületünkben nem csak pozsgásgyűjtők ténykednek, de olyanok is, akik e növényeket és élőhelyeiket kutatják, tanulmányozzák, foglalkoznak természetes környezetük védelmével, szívügyük az idetartozó ismeretanyag terjesztése, minél szélesebb körű megismertetése, gyűjtik a rájuk vonatkozó szakirodalmat, az ilyen növényeket ábrázoló bélyegeket, képeslapokat, hivatásszerűen vagy kiegészítő tevékenységként végzik termesztésüket, foglalkoznak kereskedelmükkel, és mindazok, akik a termesztésből származó kaktuszokat és egyéb pozsgásnövényeket gyűjtik. De sokakban felmerülhet a kérdés: milyen növényt nevezünk pozsgásnövénynek? Pozsgásak, vagy tudományos kifejezéssel szukkulensek azok a növények, amelyek szára és, vagy levele vastag, húsos és olyan víztároló szövetet tartalmaznak, melynek segítségével hosszabb-rövidebb ideig elviselik a szárazságot, és a szükséges vizet e szövetekben tárolt vízből képesek fedezni. Sokszor a magas nyálka tartalom is kedvezőbbé teszi a szövetek vízmegtartó képességét. Közkeletűbb, de ritkábban használatos néven a pozsgás növényeket kövér növényeknek is nevezik. Ugye, ezek a kövér növények a nyári szárazságban még akkor is jól érzik magukat, amikor nem pozsgás társaik bizony már eléggé fonnyadoznak és a föld felé bólintgatnak. Egyes leveles fajok levelüket a kedvezőtlen időszakban elhullajtják, pl. nálunk a sivatagi rózsa télen. A pozsgás növények a trópusokon és a mérsékelt övben egyaránt megtalálhatók. Ilyen, talán mindenki által ismert növények a kaktuszok, kövirózsák, varjúhájak, pozsgák, kutyatejek, stb.

A másik fontos esemény, hogy az utóbbi másfél hónapban hírlevelünk olvasóinak száma közel 160 fővel növekedett. Ez megerősítette szándékunkat, hogy a kaktuszok gondozási tanácsait hónapról-hónapra az eddigieknél rendszeresebben közreadjuk, kiegészítve más pozsgás növények ápolási teendőivel. Most pl. a sivatagi rózsa gondozásáról olvashatnak. Hírlevelünkből tájékozódhatnak a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság belső életéről, az előadások témájáról és idejéről, valamint egyéb programokról, mint botanikus kertek látogatása, kiállításokról és egyebekről. Fontos információkat kaphatnak újságunk, a Debreceni Pozsgástár megjelenéséről, annak tartalmáról. Hírleveleinkben szívesen helyt adunk növényekkel kapcsolatos hirdetéseknek. Kutatáshoz kedvet érzőknek, egyetemi hallgatók diplomamunkáihoz kutatási témát ajánlunk, amelyet igen bőséges szakirodalommal és egyebekkel segítünk.

Kívánjuk, hogy mindenkinek hasznos időtöltést jelentsen hírlevelünk böngészése!

Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Elnöksége

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.