Friss hozzászólások

 • Válasz: Sivatagi rózsa   8 hónap 1 hét óta

  Kedves Beatrix!

  A fonnyadást okozhatta tartási probléma, de a szár-tövi vagy gyökéren fellépő kórokozó is előidézhette az elváltozást. Ha kórokozó váltotta ki, akkor nem érdemes kísérletezni, mert az ép szövetekben már ott él tünetmentesen a kórokozó, tehát nem lehet megmenteni. A tünetek alapján nem azonosítható az ok. Ha érzelmi szálak kötik a növénykéhez, mindenáron küzd az életéért, tartsa szárazon, de előtte áztassa be 30-60 percre Amistar 0,1 +Score 0,2 %-os oldatában. Az ajánlott gombaölőszerek felszívódóak, a gombafélék teljes spektruma ellen hatnak. Sajnos baktériumok ellen nincs forgalomban felszívódó hatású szerünk, ezért azt nem tudok ajánlani. Az esetleges kórokozó okozta fertőzés miatt a növényke talaját más ne használja fel, dobja ki, és a cserepét hipós oldattal alaposan tisztítsa ki.

  Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

 • Válasz: gombatamadas   8 hónap 1 hét óta

  Kedves Szabó Sándor!

  Fehéres bevonatot okozhat gombák micélium szövedéke, de előidézhet gyapjas tetű vagy az újabban hazánkban igen elterjedt amerikai lepkekabóca viaszos telepe. Az elkülönítéshez alaposan meg kellene vizsgálni, kézi nagyítóval, a fehéres "valamit", milyen az állománya, szálas, kissé csomós, van-e benne 2-3 mm-es levetett rovarlárva bőr, vagy mozgó rovar.
  Ha talál benne mozgó alakot, akkor a Mospilan nevű, acetamiprid hatóanyagú felszívódó hatású rovarölő szerrel kezelje, a permetlével öntözze be a növény tövénél a talajt is. 1-2 ismétlés szükséges lehet 8-10 napos megismétléssel.
  Gombaféle fertőzés esetén difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo vagy Score nevű gombaölő szerrel permetezze le , és szintén a maradék permetlevet öntözze be a talajba.

  Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

 • Válasz: Sivatagi rózsa   8 hónap 1 hét óta

  A kapott tanácsot elfogadhatónak tartom, nem tudok jobbat így látatlanban. Javaslom írjon Tóth Norbertnek, aki ebben a témában specialista. E-posta címe: cactusdraco@gmail.com

 • Válasz: Érdekességek innen-onnan!   10 hónap 4 hét óta

  Szia!Honnan érdemes különleges astro magot rendelni? Neked nincs eladó?üdv Balu

 • Válasz: gombatamadas   11 hónap 3 hét óta

  A kép segít a pontos diagnózisban.
  Egy tipp: gyapjas pajzstetű
  Nem erre hasonlít?

 • Válasz: Kaktuszok és egyéb pozsgás növények a sziklakertben   1 év 2 hónap óta

  Kedves Miklós!
  Akkor elfogadom Y. glaucának, mert elég nagy az élőhelye az említett fajnak, Debreczy Zsolt szerint is egy sor klíma övön megy át, a képen amúgy J. Demetertől származó Y. bailey látható, még 2005 körül vettem a Bp-i füvészkertben.
  Köszönöm a válaszod!
  Az email címem: tobiaszoltan(kukac)vipmail.hu

 • Válasz: Kaktuszok és egyéb pozsgás növények a sziklakertben   1 év 2 hónap óta

  Kedves Zoli!
  A szélesebb levelűt Hódi-Tóth Józseftől kaptam, de van olyan keskenylevelű is, mint a tiéd. Ez Debreczy Zsolt gyűjtéséből származik. Végeredményben mindegyik Debreczy gyűjtése. Elfogadtam azt a nevet, ahogyan ők nevezik. Örülnék, ha e-mail címed megküldenéd!
  Üdvözöl Miklós

 • Válasz: Kaktuszok és egyéb pozsgás növények a sziklakertben   1 év 2 hónap óta

  A Yucca glauca var bailey-im így néz ki(vannak glaucáim is azok is ilyenek):

 • Válasz: Kaktuszok és egyéb pozsgás növények a sziklakertben   1 év 2 hónap óta

  Kedves Miklós!

  A képen látható faj szerintem nem glauca yucca glauca néven, hanem egy másik faj, mert ennél keskenyebb levelű a glauca, elképzelhető, hogy Yucca neomexicana, vagy valamilyen hibrid növény! Gratulálok, szép a gyűjteménye! üdvözlettel: Tóbiás Zoltán

 • Válasz: Azonosítás   1 év 3 hónap óta

  Szerintem Escobaria vivipara var. radiosa
  Az Escobaria vivipara var. radiosa rózsaszín lepellevelein a középér sötétebb ciklámenszínű.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.