Szaporítási módok a gyakorlatban, avagy egy hobbi pozsgáskertész próbálkozásai. 2. rész

Hírlevél

Magvetés, amikor minden megy magától az Euphorbia leuconeura-nál, én meg nézek, mint a moziban

Egy gimnáziumi barátomtól kaptam régebben egy példányt, amit ebben az évben rossz helyen teleltettem (15°C alatt túl szárazon) és elpusztult. Korábban szárdugványozással is szaporítottam belőle, de idővel arra lettem figyelmes, hogy itt-ott cserepekben jelenik meg csinos kis magonca, és ezek a cserepek nem az anyanövény mellett voltak. Utána olvasva ez érthető, mert a beérett termésből a magokat pár lábra (1 foot = 30.48 cm) kilövellve terjed, szaporodik.
Az Euphorbia leuconeura a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjának, kutyatej (Euphorbia) nemzetségébe tartozó faja.
Angol elnevezése: Madagascar jewel, madagaszkári ékszer.
Etimológia:
Nemzetségnév: Euphorbia – a nemzetségnév Numidia egykori királyának, II. Jubának görög udvari orvosának nevéből képezve.
Fajnév: leuconeura – leukos (görög): fehér, neuron (görög): ideg. A fajnevét a szép, fiatalkori levelek fehér erezetéről kapta.
Endemikus faj Madagaszkáron. Természetes élőhelye a sziklás területek erdeinek aljnövényzete. Kinézete 1,8 méteresre növő elágazó kis fa.
Veszélyeztetett az élőhelyek elvesztése miatt. Főleg fiatalkori vonzó lombozata miatt tartják, a sötétzöld levelek fehér erekkel szép kontrasztot adnak.
Ellentétben sok pozsgással az E. leuconeura kevésbé érzékeny a túlöntözésre, leveleinek lankadása jelzi nekem, hogy ideje öntöznöm.
A tűző napot nem szereti, inkább részleges árnyékban érzi jól magát, de tűri a teljes árnyékot is. Könnyen tartható, érzékeny a hideg huzatra.

Euphorbia umbellata (1) levelének árnyékában fejlődött ki ez a Euphorbia leuconeura (2) magonc. Előtérben egy Euphorbia coerulescens (3).


Euphorbia canariensis (4) mellett a hivatlan albérlő (1)


Sansevieria cylindrica levéldugványok (5) között a magonc (1).


Az Euphorbia leuconeura felnőttkori leveleinek fehér erezete elhalványul, élénk zöld színe fakul (6). Levelei könnyen megégnek a tűző napon (7), ezért árnyékosabb helyen tartsuk. A háttérben Euphorbia coerulescens (3) és Euphorbia trigona (8)


Napégés nyomai (7), idősebb korban elágazik (9)
Mint minden Euphorbia ennek a tejnedve is mérgező, súlyos bőrirritációt okoz. Vigyázni kell vele, a gyerekektől, házi kedvencektől távol tartsuk. Karcinogén hatása is lehet, ezért nem is erőltetem a szaporítását, de erről ő saját maga gondoskodik.

Forrás:

Oltás, Hylocereus undatus oltása Pereskiopsis spathulatara 2.

Előző rész folytatása.
A szeptemberi állapot. Az előző részben bemutatott oltás fejlődésnek indult.

Magvetés, Disocactus kultivár létrehozása 2.

Előző rész folytatása.
Erősödnek a magoncok.

Dr. Gyúró Zoltán
Budapest

Címkék

Hozzászólások

Kedves Dr. Gyúró Zoltán! Egy kérdést szeretnék feltenni az Euphorbia leuconeura növénnyel kapcsolatban: lehet-e légbujtással gyökereztetni? Az én növényem sajnos megsérült egy elvékonyodott törzsrésznél, ezt szeretném kiküszöbölni, amíg el nem pusztul.

Szabó Enikő

Dr. Gyúró Zoltán képe

A légbújtás túl bonyolult, inkább egyszerű dugványozással szaporítsuk.
A metszlapot hagyjuk beszáradni (akár egy hét is lehet). A metszésnél kifolyó tejnedvet gyorsan elállíthatjuk, ha vízbe állítjuk a dugványt. Magas ásványianyag-tartalmú (homok, perlit, sóder) ültetőközegbe dugványozzuk.
Nem látom a sérülést a képen.
Szerintem tavaszig is várhatunk a "műtéttel". Az eredeti tő is ki fog (elágazódva) hajtani.

Adminisztrátor, főszerkesztő és moderátor.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.