Növényvédelmi kérdés

Kérdés

Évtizedek óta vannak kaktuszaim. Télen lakásban, pluszok esetén szabadban, jobbára napon vannak. Nagyon szépen fejlődtek. Az elmúlt két évben a képeken látható "tünetek" jelentek meg némelyik növényen. Az idei hajtások megint egészségesnek tűnnek, a növény maga viszont betegnek.
Szeretném kérdezni, tudok-e segíteni a növényeken, vagy sem.
Üdvózlettel
Irmes Ferenc

Címkék

A növényorvos válasza

Dr. Gyúró Zoltán képe

Válasz

Dr. Némethy Zsuzsanna válaszát közlöm, aki nem ide, hanem az admin e-mailcímre írta válaszát:

Kedves Irmes Ferenc!

Az Euphorbia kaktusz fajoknál gyakori élettani elváltozása a bőrszövet parásodása. Sajnos az elhalt szövet már a későbbiekben nem változik, tehát amíg a növény él, ott éktelenkedik. Megfigyelések szerint akkor szokott fellépni, ha korábban fényszegény, árnyékos helyen , vagy lakásban tartott növényt edzés, szoktatás nélkül erős napsütésnek kitett helyen tartanak. Erős napsütés szokta kiváltani. Idős növényeknél gyakran megjelenő tünet, a kaktusz díszítő értékét lényegesen csökkenti. Védekezés mód ellene nem ismert.

Üdvözlettel: Dr. Némethy Zsuzsanna

Adminisztrátor, főszerkesztő és moderátor.

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.