Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Élő szobrok - virágzó kaktuszok kiállításáról képes beszámoló 4. - Különös kaktuszok

E kaktuszok hálás növények, betegség ellenállók, rezisztensek. Extrém szárazságtűrők, akár 10 évet is kibírnak öntözés nélkül. Szaporításuk különös kézügyességet igényel, melyben talányos módon a női nem az ügyesebb.
Kola Sándor fotói.

Szemelvények múltunkból I.

Az 1960-as évek elején az országra boruló hangtompító fátyol ellenére azért mégis történt néhány érdekes dolog, amely a kaktusz és pozsgásnövény kedvelőket érintette. Ha irányítottan is, és csöndben, de országszerte elkezdődött a különböző természettudományos területek után érdeklődők csoportokká szervezése, elsősorban a megyékben működő Megyei Művelődési Központok által.

40 éves a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság

Egy szervezet életében nem számít különösnek, ha nevét időről-időre megváltoztatja, alkalmazkodva a változó feltételekhez és kitűzött céljaihoz. Ez az alkalmazkodás végig kísérte a debreceni kaktuszkedvelők elmúlt 40 évét. Ma már az egész ország területén szervezi a kaktuszokat és az egyéb pozsgásnövényeket megismerni szándékozók táborát. Fejlődését leginkább megmutató, mára igen magas színvonalat elért ismeretterjesztő folyóirata, a Debreceni Pozsgástár révén hasznos információkkal látja el tagjait.

Közgyűlési tudósítás

1. Tisztségviselők választása

A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság 2012. március 24-én tartotta meg rendes évi közgyűlését, ahol elnökké választották Dr. Csajbók József egyetemi docenst, alelnökké és a Debreceni Pozsgástár főszerkesztőjévé Ficzere Miklóst, titkárnak Szászi Róbertet, gazdasági ügyvivőnek Tóth Norbertet, magfelelősnek Németh Jánosnét. Az említettek tagjai az elnökségnek.

Bélyegek az 50 éves évfordulónkra

A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság 50. évfordulója emlékezetessé tételére bélyegek kiadására is sor került. Ebből az alkalomból két különféle nagyív lett kibocsájtva szelvényes bélyegekkel. Az egyik nagyív 52 Ft névértékű bélyegein 20 db rózsákat láthatunk, amely az ünnepi rózsacsokor szálai. Kaktuszvirágokból sajnos, nehéz lenne virágcsokrot kötni. A szelvényen Társaságunk címere látható.

Meghívó az idén 50 éves Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság kiállítására és egyéb rendezvényeire

Egyesületünk, a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság valamint a Főnix Rendezvényszervező Kft. az idén is megrendezi a Debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvényeként a tekintélyes hagyománnyal rendelkező Kaktusz és egyéb pozsgás növények kiállítását és vásárát.

Emlékek és események 50 éves múltunkból

Nekünk ne lenne múltunk?! Nekünk, magyaroknak a múlt kutatása, bármilyen időszakot fogjon is át, mindig együtt járt a kishitűséggel, gátlásokkal, a „huhogók” rosszallásával, hitetlenkedésével, a kicsinynek maradás sulykolásával, a valós tények bármi áron való kétségbe vonásával. De aki a múltat kutatja, nem feledheti el, hogy törpék válláról nem lehet messzire látni, - a múltba sem! Ha nem ismerjük a múltat, azt sem tudhatjuk, milyen értékeket vallhatunk a magunkénak. Elmúlt 50 évünk kutatása nem egyszerű feladat, különösen nem, ha az 1960-as évek történéseiben szeretnénk elmerülni.

Alapszabály

Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület (Debrecen)

4078 Debrecen, Haláp tanya 93.

Alapító tagok az 1997. évi CL VI. törvény alapján közhasznú egyesületet hoznak létre az alábbiak szerint:

1./ Az egyesület neve: Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület (Debrecen)

2./ Az egyesület székhelye: 4078 Debrecen, Haláp tanya 93.

3./ Működési területe: Magyarország.

Tevékenységeink

Azzal a céllal alapítottuk egyesületünket, hogy hatékonyan működjünk közre az ország pozsgás-botanika, pozsgás tartási kultúra ismeretében, külhoni és más pozsgásnövények természetvédelme érdekében, s az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben. Ennek érdekében kezdetben Debrecen és környékén, ma már egész hazánkban élő kaktusz és egyéb szukkulens növényeket kedvelő gyűjtők szakmai összefogását, elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítését folytatjuk.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság csatornájára