Könyvajánló

Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája

Könyvespolcra ajánljuk

A növények után érdeklődő olvasóknak ezúttal egy nagyszerű, érdekfeszítő, a földi növényzetet több szempontból tárgyaló könyvet mutatunk be. Rendkívül hasznos olvasmánya lehet a téli estéknek, azok számára, akik be tudják szerezni. Sajnos, csak antikváriumokban bukkanhatunk rá, vagy könyvtárakból kikölcsönözhetjük. Antikváriumi ára 2000,- Ft körül mozog.
Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája. Magyarország az ezredfordulón sorozat. - MTA Bp., 2002.
331 old. (Szerk.)

Nora Bowers , Rick Bowers, Stan Tekiela: Cactus of Arizona Field Guide

Az Arizona kaktuszai című könyv nem hiányozhat azok hátizsákjából, akik az USA Arizona államába készülnek kaktusz lesre. De nagyon hasznos olvasmány az itthon maradóknak is, mivel kiváló határozó könyv. Az Arizonában fellelhető mintegy 50 kaktuszfajt (taxont) ismerteti 236 oldalon, 450 színes fényképpel.

Natter-Nád Miksa: Új virágos könyv

Könyvespolcra ajánljuk

Ez alkalommal egy több mint 70 évvel ezelőtt megjelent régi könyvet mutatunk be, amely kaktuszokról is érdekes ismereteket tár az olvasók elé. Már a címlapon is egy virágos kaktusz hajtás látható. A könyv antikváriumokban szerezhető be néhány ezer forintos áron, ha kapható!
A könyv eredeti ajánlója az Erdészeti Lapokban jelent meg, melyet most közreadunk.

Nora Bowers , Rick Bowers, Stan Tekiela: Cactus of Texas Field Guide

A Texas kaktuszai című könyv nélkülözhetetlen azoknak, akik Texasban a terepen kutatják a kaktuszokat, de nélkülözhetetlen minden alaposabb gyűjtő számára is, mivel hatalmas ismeret halmazzal segíti a növények meghatározását. Az államban fellelhető mintegy 80 kaktuszfajt (taxont) ismertet 368 oldalon, 800 színes fényképpel.

Roman Štarha: Aloe

Könyvespolcra ajánljuk

2013 márciusában jelent meg Szlovákiában és Csehországban Roman Štarha Aloe című könyve 216 oldalon, 430 színes fényképpel. A könyvben 297 taxon ismertetését találjuk, amely kb. fele az ismert fajoknak. A képek jórésze az élőhelyen készült, elősegítve a könnyen összetéveszthető taxonok megkülönböztetését, de erre külön, a szövegben is kitér a szerző. Megismerhetjük az egyes növények előfordulási helyét, leírását, termesztési igényeit, gyógyászati felhasználását, a hatóanyag kémiai összetételét, stb. A könyv mérete 18,5 x 26 cm, keménytáblás.

Herbert Thiele: Wunderbare Welt der Parodien

Herbert Thiele: Wunderbare Welt der Parodien (A paródiák csodálatos világa) c. könyve a német egyesület ill. a KUAS kiadásában. Terjedelme 144 oldal, mérete 17 x 24 cm, 189 színes képpel és 2 előfordulási térképpel.
Ára: 10 €+2 € postaköltség.
Sajnos, csak azok vásárolhatják meg, akik előfizetői a KuaS újságnak.

Fred Dortort: The Timber Press Guide to Succulent Plants of the World

A Timber Press kiadásában jelent meg 2011-ben a „The Timber Press Guide to Succulent Plants of the World”. Szerzője Fred Dortort. Több mint 2000 pozsgás növényt ismertet 344 oldalon és rövid termesztési tanácsot is ad a gyűjtőknek. A világ minden részéből készült a válogatás úgy, hogy fényképeken is bemutatják a tárgyalt növények szépségeit.

John Pilbeam: Echinocereus

A British Cactus and Succulent Society kiadásában 2011-ben jelent meg John Pilbeam: Echinocereus könyve 178 oldalon. A könyv nagy erénye, hogy minden fajt virágzásban mutat be színes képeken. Hátránya, hogy egyetlen oldalon közöl nagy általánosságban tartási tudnivalókat. Az élőhelyeket 8 egész oldalas térképen szemlélteti.
Ára a beszerzés helyétől függően kb. 59.95 USD.

Davide Donati, Carlo Zanovello: Epithelantha

Davide Donati és Carlo Zanovello könyve monografikus összefoglalása az Epithelantha kaktusz nemzetségnek. Felülvizsgálja az eddigi fajokat és leír egy új fajt is Epithelantha cryptica néven. A könyvben 117 képet, 13 előfordulási térképet, és 12 táblázatot találunk.
Megrendelhető a beszerzés helyétől függően kb. 30 USD áron.

Jan Vlok, Anne Lise Schutte-Vlok: Plants of the Klein Karoo

Jan Vlok és Anne Lise Schutte-Vlok könyve 2010-ben jelent meg Plants of the Klein Karoo (A Kis-Karoo növényei) címmel az Umdaus Press kiadásában. A könyv 1.445 növényfajt ír le és mutat be képeken, 582 oldalon. A könyv tartalmaz egy cd-t, 2.000 nagy felbontású képpel.
Megrendelhető a beszerzés helyétől függően kb. 350 Rand áron.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás könyvajánló csatornájára