Kirándulás

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Növény lesen a Bucsecs-hegységben és a Fogarasi Havasokban

Szeptember elején kedves gyűjtőtársunk, Szabó Gábor meghívására néhány napot töltöttünk Romániában, a Kárpát-kanyarban. Fő célunk a Bucsecs-hegység és a Fogarasi-havasok növényeivel való ismerkedés. Igaz, itt kaktuszok nincsenek, csak Gábor barátunk háza tájánál, de néhány pozsgás növényt láthattunk, nem is szólva a számtalan magashegységi növényről. A Bucsecs-hegység növényféleségekben igen gazdag. Területén, amely viszonylag nem nagy, mintegy 300 km2, Románia növényfajainak kb. egyharmadát, valamivel több mint 1200 fajt találunk.

Látogatás a romániai Aztekium Egyesületnél

Egyesületünk képviseletében 6 fő tett látogatást Szatmárnémetiben és Nagybányán az Aztekium egyesület meghívására. A fő cél a megkezdett cselekvési program további egyeztetése és megvalósítása. A közösen elhatározott programok a legjobb úton haladnak, melyek eredménye mindkét szervezet tagsága által testet ölthet az év végére. Vendéglátóink kedvességét ezúton is köszönjük, mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat, és élményekben gazdagon emlékezhessünk vissza az ott töltött két napra.

Latis Constantin üvegházában
Látogatás Mircea Savunál
Nevezi Jánosék kertjében

Botanikai szafári Halápon, az Erdős pusztákon

Társaságunk május végi, utolsó összejövetelén az Erdős puszták Debrecen-halápi környékére látogattunk. A túra során vezetőnk, Szászi Róbert sok olyan érdekességre hívta fel figyelmünket, amit máskor kissé hitetlenkedve fogadtunk volna. Ilyen volt, amikor megláttuk az itt élő szelídgesztenye fákat és a hegyi juhart. Igaz, mindkét faj telepített, de látván egészséges és több tíz esztendős korukat, bátran gondolhat mindenki szelídgesztenye telepítésére kertjében, különösen, ha szereti a tejszínhabos gesztenyepürét.

Szászi Róbert tájékoztatóját hallgatjuk.
Keressük az orchideákat, meg is találjuk!
Pompás kosbor

Látogatás a Szkerice-Bélavár botanikai rezervátumban

A romániai Aztekium egyesület meghívására Társaságunk egy kicsi, de minden kihívást vállaló, tettre kész és elszánt csapata július elején felkereste a Kolozsvártól dél-nyugatra, mintegy 60 km-re a Gyalui havasokban fekvő Kisbányát (Baisoara), és az onnan kb. 10 km-re található, gyalogosan megközelíthető Szkerice-Bélavár (Scarita-Belioara) tájvédelmi területet. Azok, akik a közben hirtelen támadt eső, majd a kb. 1400 m magasban megülő felhő eloszlását is kivárták, nem minden napi látványban gyönyörködhettek.

Balszélen: Nevezi János és Lőrincz István (Aztekium), jobbszélen Mircea Savu (Aztekium), köztük balról Szászi Róbert, Burai János és felesége Anikó, Botos Júlia, és aki fotózott Ficzere Miklós.
A „plájok” világa a kalibákkal. Kép: Nevezi János
Bélavár peremén Kép: Nevezi János
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás kirándulás csatornájára