Hírlevél

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Domokos János: A magyarországi kaktuszgyűjtés és kaktuszkedvelés első történeti összefoglalója

Domokos János: A kaktuszkedvelés története Magyarországon

Az első történeti összefoglaló mai ismereteink szerint A Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet Közleményeiben jelent meg 1936-ban. Írta Domokos János (1904-1978), aki később a Kertészeti Főiskola Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének professzora lett. Életét, munkásságát ismerteti a következő rövidített megemlékezés, melynek szerzői Schmidt Gábor, Sipos Elek és Szántó Matild.

Iskolaprogram

Egyesületünk Iskolaprogramja keretében ismét sikerült megörvendeztetni a nebulókat. Rácz László és Szászi Róbert növényfelajánlásának, továbbá Kovács István gyűjtőtársunk hathatós segítségének köszönhetően a felsőpetényi általános iskolai Kaktusz Klub gyerekei bővíthették gyűjteményüket.
Köszönjük a lehetőséget, a segítséget és a képeket Szabóné Csorba Erika Tagintézmény vezetőnek.
Szászi Róbert

Szemelvények múltunkból XIII.

Ez a sorozat nem egyes csoportosulások történetéről szól, hanem az egész magyarországi kaktusz és pozsgásgyűjtés múltjának néhány lapjáról.
Ficzere Miklós
A képeket Epresi László küldte meg társaságunk részére 2014-2015 telén. A képbe írt felíratok Epresi Lászlótól származnak. Az egyéb írások EL (Epresi László), FM (Ficzere Miklós) jelzéssel ellátva.

Új falinaptár 2016

Decemberben jelenik meg Egyesületünk új falinaptára
a

Páratlan párosok 2016

A naptár nagyméretű, A3-as álló formátumú lapjain 12 „állati” jó felvételen többek között madarak, rovarok, hüllők láthatók különféle pozsgásnövények társaságában.
Ára: 1500 Ft/db + postaköltség, de személyesen is átvehető előzetes egyeztetést követően Debrecenben. Megrendeléseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

Joël Lodé: Taxonomy of the Cactaceae

Joël Lodé Taxonomy of the Cactaceae (A Cactaceae rendszertana) című hatalmas, két kötetes monográfiája 2015 tavaszán jelent meg. Ekkor az áprilisi hírlevelünkben röviden ismertetést adtunk közre a könyvről számtalan kérdést megfogalmazva. E rövid ismertetésen túl mindenképpen foglalkoznunk kell a könyvben közreadott új rendszertannal és annak kritikai elemzésével. Erre a feladatra Fábián László (Udvard, Szlovákia) vállalkozott, aki meglátásait, véleményét több részben kívánja megosztani olvasóinkkal. Most e sorozat 1. részét olvashatják.
(-fm-)

Növényfajok megnevezése

Írta: Dr. Nemes Lajos

A növénytanban – a botanika tudományában – minden faj nemzetközileg érvényesnek elfogadott, hitelesen leírt és közölt nevet visel. A fajokat kettős latin névvel jelöljük (binominalis nomenclatura, magyar átírásban: binominális nomenklatúra). Korábban, 1735 előtt az egyes növényfajok elnevezését mondatokkal történő körülírással rögzítették a korok tudósai. A jelzett évvel kezdődően Carl Linné svéd tudós bevezette az említett kettős nevezéktant.

Szemelvények múltunkból XII.

Ez a sorozat nem egyes csoportosulások történetéről szól, hanem az egész magyarországi kaktusz és pozsgásgyűjtés múltjának néhány lapjáról.
Ficzere Miklós

A képeket Epresi László küldte meg társaságunk részére 2014-2015 telén. A képbe írt feliratok Epresi Lászlótól származnak. Az egyéb írások EL (Epresi László), FM (Ficzere Miklós) jelzéssel ellátva.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás hírlevél csatornájára