Debreceni Pozsgástár

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Miről olvashatunk a Debreceni Pozsgástár 2015. 1. számában

A Debreceni Pozsgástár 2015. 1. számához, mint utólag kiderült, igen bőséges anyag került beszerkesztésre. Meglepődve kellett tudomásul venni, hogy a lehetséges 60 oldal helyett 82 oldal sikeredett. Már korábbi esetekben is nagy fejtörés volt, milyen cikkek kerüljenek ki.

A Sansevieria nemzetség - Erősen szukkulens, szárazságtűrő fajai, és változatai I.

Az ismert dísznövény kevésbé ismert, sokszor erősen szukkulens fajaival, eredetével, tartásával szeretném megismertetni az olvasót.
Sokszor a legismertebb növénycsoportok a legismeretlenebbek. A Sansevieria név hallatán mindenkinek beugrik az egyik legközönségesebb szobanövényünk a S. trifasciata, hosszú, kard alakú, csíkos leveleivel, de más nem igazán...

Kaktuszos suli 7. - A növényvilág rendszerezése dióhéjban

A növényvilág, a flóra - Flóra a tavasz és a virágok római istennője -egy területen élő növényfajok, a vegetáció, egy meghatározott területen élő növények összessége, közössége.
A növények olyan élő szervezetek, amelyek a szervetlen anyagokból (széndioxid és víz) a növényi színtestek (klorofill) segítségével, napenergia hatására szerves anyagot állítanak elő...

Visszakerültek a természetbe?

Ha emlékeimben visszapillantok a kaktusztartó tevékenységem kezdeti időszakára, eszembe jut, hogy az eredeti célom az volt, hogy a kaktuszokat a szabadban neveljem, s így visszaültessem őket a természetbe. Még ha az a saját kertem is. E törekvésemet nemigen koronázhatta siker, hiszen tudásom és tapasztalatom akkoriban még csekély volt...

BEMUTATKOZÁS

Őseim dédnagyapámtól kezdve és nagyapám is kertészek voltak. Szüleim kertésztechnikusok mindketten. így én sem eshettem messze a fától. A kaktuszokat már gyerek korom óta kedveltem és csodáltam az édesapám gyűjteményében, amit sajnos elhanyagolt. Egy pár növény maradt meg, amelyek kezdetben a gyűjteményemet képezték...

Alvó bimbók?

Csaknem minden pozsgás gyűjteményben képviselteti magát a Ferocactus nemzetség legalább egy-két fajjal. Gyönyörű növények - reméljük ezzel a véleménnyel nem vagyunk egyedül - még akkor is, ha csak a rendkívül színes, erősen tövises küllemük varázsol el bennünket. Azonban minden gyűjtő legfőbb célja, hogy virágzásra bírja kedvenceit és ezért hajlandó szinte bármit elkövetni.

Szárazságtűrő növények a Namíb-sivatagban

A sivatag – sok ember képzeletében – elhagyatott, szélfútta homokdűnék halott pusztaságaként él, ahol sem növény, sem állat, s így az ember sem képes tartósan megvetni a lábát. Ez az elképzelés nem felel meg a valóságnak. A sivatag sok mindennek nevezhető, csak elhagyatottnak nem, hiszen – a mostoha körülményekhez kitűnően alkalmazkodva – számos növény, állat – rovar, madár, hüllő, emlős – és az ember is talál élőhelyet a kietlen vidéken.

MAGYAR KAKTUSZGYŰJTŐK: Sajti Sándor

Sajti Sándor gyulai gyűjtőtársunk még október elején fogadott, amikor Lithops-ai legnagyobb része virágzott, hiszen ő - kaktuszok mellett - főként a Dél-Afrikai eredetű kavics növényeket tartja. Úgy tudom neki van a legnagyobb gyűjteménye ma ezekből Magyarországon. Talán sikerül visszaadni valamit a mellékelt képeken a gyűjtemény méreteiből és szépségéből.

Kaktuszos suli 6. - Újra a gyűjtőszámokról

Szerkesztőségünkhöz beérkezett kérdések figyelembe vételévei újra visszatérünk a gyűjtőszámokra.
Már jó néhány publikáció született a gyűjtőszámokról, akár a Pozsgástár, akár testvérlapunk korábbi számaiban. Ezek a cikkek csupán a gyűjtőszámok értelmezésével foglalkoztak és nem tértek ki igazán az információ tartalmára és arra, hogy mi mindenre jók, s milyen gyakorlati jelentőségük van. Ha nagyon röviden akarom leírni, hogy mi is az a gyűjtőszám, akkor a következőt mondhatom. Egy olyan betű és szám kombináció, amely alapján be lehet azonosítani gyűjtőt és gyűjtőhelyet. Itt élőhelyen történő gyűjtésről van szó.

Emlékezés Romhányi Tivadarra

Az elmúlt héten, 2001. szeptember 28-án, életének hetvenhatodik évében kísértük utolsó útjára Romhányi Tivadart, kedves barátunkat, jószívű gyűjtőtársunkat, egyesületünk tiszteletbeli tagját. A legidősebb debreceni gyűjtőt búcsúztattuk, aki pedagógusi hivatásában sem ismerte a lehetetlent, pályájának nagy részében összevont kis iskolában a feleségével együtt tanított.

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Debreceni Pozsgástár csatornájára