CITES

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1872 sor).

A CITES és az Európai Unió

A CITES-sel foglalkozó írások befejezéseként szükséges megemlíteni a CITES és az Európai Unió kapcsolatában fellelhető különbségeket is, mivel a különbségek nem ismeretéből eredő hibás cselekmény igen komoly szankciókhoz vezethet, amikor a gyűjtő vagy egyéb személy hiába érvelne a CITES előírások maradéktalan betartásával. Az Unió polgárának csak a CITES ismerete kevés!!

A CITES-be sorolt és a gyűjtők által kedvelt néhány növényféleség

Ma már a kertészetekben, virágárusoknál megvásárolható egzotikus dísznövények nagy része termesztésből származik, de még mindig jelenetős számban vannak növények, amelyek a vadonból, termőhelyükről kerülnek begyűjtésre, majd indulnak útjukra Európába. Ezt a kereskedelmet – többek között- az tartja életben, hogy sokkal nagyobb hasznot hajt az importált növények eladása, mint amennyi nyereséget e növények termesztése hozhat az eladónak.

Én elmentem a vásárba... ...EU-s bizonylattal!

Az előző, gyűjtőszámmal foglalkozó írásokban többször is említésre került a CITES, amely a magyar jogban a 2003. évi XXXII. törvény és kiegészítése a 2008. évi LIII. törvény 2. §-a. A következő két írás gyakorlati oldalról közelít, mely ismeretekre számos kaktuszgyűjtőnek lehet szüksége. Az első cikk a Díszmadár Magazinban jelent meg, amely az állatok kereskedelmének szabályozását taglalja, de az állat szóval illethető fogalmak helyébe nyugodtan behelyettesíthetjük gondolatban bármelyik CITES korlátozás alá eső növény nevét.
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás CITES csatornájára