CITES

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

C. Rutherford, M. Groves, M. Sajeva: Succulent Plants. A guide to CITES-listed species

Ismertető: A CITES a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény. A növények iránti nemzetközi kereslet veszélyeztetheti a vadon élő populációkat a túlzott gyűjtés révén. Ennek eredményeképpen számos szukkulens növény szerepel a CITES-ben. Az egyezmény célja annak biztosítása, hogy a vadon élő növények nemzetközi kereskedelme ne veszélyeztethesse a fajok túlélését. A többi növénycsoporthoz hasonlóan a pozsgás növények vadon élő populációjának túlélését is számos emberi tevékenység fenyegeti.

McGough, Groves, Mustard, Brodie, Sajeva: Cites and succulents Rutherford, Donaldson, Hudson, McGough, Sajeva, et all: Cites and cycads a user’s guide (kaktusz)

Ismertető: Mindkét könyv létezik CD formátumban. Létrejöttüket az inspirálta, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítse. Azok részére készült, akik munkájuk során (vám szakemberek és tisztviselők, környezetvédők, természetvédelmi őrök, stb.) közvetlen kapcsolatba kerülhetnek veszélyeztetett fajokkal és/vagy azokat illegálisan gyűjtő, kereskedő vagy szállító személyekkel.

A CITES és az Európai Unió

A CITES-sel foglalkozó írások befejezéseként szükséges megemlíteni a CITES és az Európai Unió kapcsolatában fellelhető különbségeket is, mivel a különbségek nem ismeretéből eredő hibás cselekmény igen komoly szankciókhoz vezethet, amikor a gyűjtő vagy egyéb személy hiába érvelne a CITES előírások maradéktalan betartásával. Az Unió polgárának csak a CITES ismerete kevés!!

A CITES-be sorolt és a gyűjtők által kedvelt néhány növényféleség

Ma már a kertészetekben, virágárusoknál megvásárolható egzotikus dísznövények nagy része termesztésből származik, de még mindig jelenetős számban vannak növények, amelyek a vadonból, termőhelyükről kerülnek begyűjtésre, majd indulnak útjukra Európába. Ezt a kereskedelmet – többek között- az tartja életben, hogy sokkal nagyobb hasznot hajt az importált növények eladása, mint amennyi nyereséget e növények termesztése hozhat az eladónak.

Én elmentem a vásárba... ...EU-s bizonylattal!

Az előző, gyűjtőszámmal foglalkozó írásokban többször is említésre került a CITES, amely a magyar jogban a 2003. évi XXXII. törvény és kiegészítése a 2008. évi LIII. törvény 2. §-a. A következő két írás gyakorlati oldalról közelít, mely ismeretekre számos kaktuszgyűjtőnek lehet szüksége. Az első cikk a Díszmadár Magazinban jelent meg, amely az állatok kereskedelmének szabályozását taglalja, de az állat szóval illethető fogalmak helyébe nyugodtan behelyettesíthetjük gondolatban bármelyik CITES korlátozás alá eső növény nevét.
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás CITES csatornájára