Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája

Hírlevél

Könyvespolcra ajánljuk

A növények után érdeklődő olvasóknak ezúttal egy nagyszerű, érdekfeszítő, a földi növényzetet több szempontból tárgyaló könyvet mutatunk be. Rendkívül hasznos olvasmánya lehet a téli estéknek, azok számára, akik be tudják szerezni. Sajnos, csak antikváriumokban bukkanhatunk rá, vagy könyvtárakból kikölcsönözhetjük. Antikváriumi ára 2000,- Ft körül mozog.
Borhidi Attila: Gaia zöld ruhája. Magyarország az ezredfordulón sorozat. - MTA Bp., 2002.
331 old. (Szerk.)

„Borhidi Attila akadémikus a hazai botanikus és ökológus társadalom egyik legjelesebb képviselője. Gazdag életútja, hatalmas tapasztalata alapján szinte természetesnek vehető, hogy egy, a Földünk növényvilágán térben és időben végigkalauzoló mű az Ő tollából szülessen meg. A könyv olyan hatalmas témakört ölel fel, hogy az igazából több kötetet is megtölthetett volna, a szerző azonban sikeresen birkózott meg a szűkre szabott terjedelmi korlátokkal.
A könyv utazásra hív minket. Szellemes a nyitófejezet címe és tartalma: „Bemutatom Gaiát". A szerző remek útitársunk és kalauzunk. Stílusában keveredik a tudós professzor és az ismeretterjesztő szakember. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy egy hazai akadémikus és Dávid Attenborough egyfajta „pozitív kimérája" testesült meg benne. A könyv első fele időutazás, amelyben a vegetáció fejlődésének modern értelmezése keveredik az állatvilág fejlődésére vonatkozó - valamivel korábbi - elméletekkel. Az igazi nagy utazás csak ez után fogadja az Olvasót.
Szerencsénk van, idegenvezetőnk igazi profi, így társaságában úgy utaz-hatjuk be bolygónkat, hogy (az utazó hasonlatnál maradva) nemcsak a kirakatot, hanem a kalandtúrázókat igazán érdeklő valóságot, a mindennapok problémáit és realitását, valamint ezek okait is megismerhetjük. Utunk végén idegenvezetőnk nem enged el bennünket üres kézzel. A zárófejezetben szemléletformáló módon szembesít minket az utasok (azaz az emberiség) által gerjesztett problémákkal, miközben kitekintést sejtet a jövő felé is. Izgalmas, élvezetes utunk volt...
A „Gaia zöld ruhája" azonban több mint egy egyszerű ismeretterjesztő kiadvány. Átfogó mondanivalója miatt a felsőoktatás mindennapjaiban is hasznos segítője lehet oktatóknak, hallgatóknak egyaránt. A tudós szerző kézjegyét viseli magán az irodalomjegyzék is, ami egy ismeretterjesztő műből, ill. a tankönyvekből rendszerint hiányzik. Szintén igényesebb tartalomra utal a rövid angol nyelvű összefoglaló is. Úgy vélem azonban, hogy ez utóbbi egyébként teljesen
szükségtelen kiegészítő, hiszen hazánkfiai ezt úgy sem olvassák el, magyarul nem beszélő (ill. olvasó) érdeklődő pedig úgy sem veszi a kezébe a kötetet, hiszen a borítón a cím csak magyarul van. A külcsínt tekintve úgy gondolom, hogy e tartalmilag igen értékes mű jóval szebb kivitelt érdemelt volna. Ugyan a borító szép színes, de a köteten belül már csak elvétve találkozhatunk színes képekkel (igaz, a fekete-fehérekből is csak szűken jutott). Arról nem is beszélve, hogy a képaláírások is több helyen keverednek. Ugyanez a kritika az ábrákat is illetheti, azzal a kiegészítéssel, hogy azokból kizárólag csak fekete-fehér kivitelűek vannak és a források megjelöléseit is „kiszerkesztették". A puha fedelű kötésről akkor még nem is beszéltünk. A recenziók végén általában illik a könyvet az olvasók figyelmébe ajánlani. Ezt a fentiek alapján én is bátran megtehetem. Sajnos a példányszám alapján nem csodálható, hogy a könyvesboltokban a könyv nemigen lesz fellelhető, így csak kevesen „fizethetnek be" egy, a Borhidi professzor úr által vezetett Föld körüli útra....”
Szalai Zoltán

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.