Mészáros Zoltán: Virágzó kaktuszok pdf

Ficzere Miklós képe

Ismertető: Megjelent 1969-ben, kemény kötésben, 311 oldal terjedelemben, 9.400 példányban. A könyv 245 ábrát tartalmaz, melyek nagy többsége FF fénykép.
„Hazánkban a kaktuszok egyre népszerűbbé válnak. Vajon miért? Századunk embere — különösen a nagy városokban — mind távolabb kerül a természettől. Ez a civilizáció velejárója. Az emberek világszerte elvárosiasodnak, és ennek ellensúlyozása képpen egyre jobban vágyódnak a természet után, amit a városokban a parkok zöldje képvisel, az utak, terek fái, cserjéi. A bérházak, toronyházak tövében a természet tavaszi ébredését a parkok aranyeső bokrainak sárga virágözöne jelzi. Az ősz meg akkor köszönt be a városba, amikor a hideg szél sárga platánleveleket sodor a járdán, meg nagyot koppan s tovagurul a gesztenye…
…Az utóbbi néhány évben a kiskert és a lakás növényeivel foglalkozó könyveknek egész sora látott napvilágot, köztük kaktuszokkal foglalkozó könyv is akadt. Hogy most újra könyv kerül a kaktuszkedvelők kezébe, azzal magyarázható, hogy egy fokkal tovább szeretnénk lépni, több növényt mutatok be, s olyan összefüggéseket is megvilágítok, amelyekből a kaktuszoknak a lombos növényekétől erősen eltérő, rejtelmesnek tűnő életére is fény derül. Gyakran hangzik el a kérdés: miért nem virágzik a kaktusz, mikor látszólag mindent megkap, amire szüksége van? Igaz-e, hogy a kaktuszok nagy része csak hétévenként vagy még ritkábban virágzik? Ezekre a kérdésekre is feleletet szeretnék adni. Közben talán sok-sok tévhitet is sikerül majd eloszlatnom, hogy a kaktuszok barátai minden évben gyönyörködhessenek növényeik fejlődésében, virágzásában, sőt termésérlelésében is. Könyvem még több barátot szeretne szerezni a kaktuszoknak. Budapest, 1968. május. A szerző"
(Idézet az Előszóból)
Ezúton is köszönöm Prof. Dr. Mészáros Zoltán engedélyét és hozzájárulását könyve digitalizálásához és honlapunkon való közzétételéhez.
A könyvet digitalizálta és közzétette, valamint a fenti ismertetőt összeállította: Ficzere Miklós, Debrecen.

Szerzői jog: 
szerzői jogi oltalom alatt (jogosultságok fenntartva)
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.